Tid for en ny Predator

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom

Originalfilmen kom for 31 år siden, i 1987, og er en av de store sci-fi-action-klassikerne fra tiåret. Nå gjenopplives Predator-serien.

Det er regissør og manusforfatter Shane Black som i 2018 kickstarter The Predator-franchisen.

Black spilte faktisk i den originale Predator (1987) , som karakteren Hawkins faktisk (han med brillene), og han var også med (ukreditert) på manussiden.

Black har senere skrevet legendariske filmer som Lethal Weapon-filmene, og ikke like legendariske The Last Boy Scout og The Long Kiss Goodnight – før han satte seg i registolen med blant annet Iron Man 3 og The Nice Guys. Også The Predator (2018) har Black regissert.

Shane Black (midten) under arbeidet med The Predator. Foto: 20th Century Fox


Denne gang er universets farligste jegere både smartere og dødligere etter å ha genetisk oppgradert seg med DNA fra andre arter.

Når en guttunge, Rory McKenna spilt av Jacob Tremlay, helt tilfeldig utløser et signal som gjør at jegerne på nytt kommer til jorden er det bare ett team med eks-soldater og en bitter vitenskapslærer som kan hindre menneskehetens undergang.

Årets film er den fjerde i serien, om man regner Predator 2 (1990) og Predators (2010), men predatorene har også vært med i Alien vs. Predator (2004) og Aliens vs. Predator: Requiem (2007). Les mer om alle disse filmene i en egen artikkel her på KINOMAGASINET. (Lenke kommer snart.)

Olivia Munn spiller Casey Bracket, en bilogist som blir med på jakten! Foto: 20th Century Fox


Shane Black sier i et intervju med Empire at den nye filmen er et forsøk på å lage en «eventfilm» av Predator og gjøre det mer mystisk.

Samtidig forsøker filmen å være mer «nær og intim», lik originalen.

Han har skrevet filmen sammen med sin gamle samarbeidspartner, Fred Dekker.

The Predator (2018). Foto: 20th Century Fox


Black forteller til Collider:

«Det er nostalgi bak dette. Noe som minner oss om de vidunderlige dagene da vi var unge «geeks». Så vi hadde lyst til å lage en gammeldags thriller i Predator-serien. Originalfilmen ble laget før dataanimasjon ble vanlig og før videospill var så utbredt.»

Klar til skuddveksling – Predatoren anno 2018! Foto: 20th Century Fox


Filmskaperen konkluderer med at filmen er en «lapskaus» av alle ingrediensene han og Dekker selv likte da de var i ten- og tjueårene.

Det er mystikk, spioner, romantikk – med til sjuende og sist er det en thriller.

Et sjangertrekk med en Predator-film er, ifølge Black, at det er en jakt.

The Predator (2018). Foto: 20th Century Fox


Og i 2018-utgaven har filmskaperne også forsøkt å gi noen svar på det man kanskje lurer på etter over 30 år med filmer i serien. For hvem er disse «Predatorene», og hvorfor holder de på med denne jaktingen?

Boyd Hobrook, Trevante Rhodes og Olivia Munn løper så remmer og tøy holder.

Og hvis publikum liker denne nye tolkningen av serien, så blir det flere filmer. Det er planer om to oppfølgere, og Black er klar for det om det blir noe av.

Rolf Einar Hammerås bidro til denne artikkelen.

 

Slik ser Predatoren ut – uten beskyttelsesdrakt. Han slenger godt fra seg! Fra The Predator (2018). Foto: 20th Century Fox


«Pappa» Predator (bak). Fra The Predator. Foto: 20th Century Fox


 

 

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom