Downsizing: Stor film om små folk

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom

Filmen om mennesker som frivillig lar seg krympe for å få et tilsynelatende bedre og rimeligere liv, Downsizing, er delvis innspilt i Norge.

Sammen med Snømannen (The Snowman) var Downsizing blant de to første midlene som fikk såkalte insentivmidler for å spilles inn i Norge.

Alexander Payne (Sideways, The Descendants) står for regien og har skrevet det absurde manuset sammen med produsent Jim Taylor.Downsizing er en slags science fiction dramafilm, i en fremtidig verden hvor norske forskere (!) oppdager hvordan de kan krympe mennesker til ca 13 centimeter høy størrelse, i et forsøk på å løse jordklodens overpopulasjon. Men prosedyren er irreversibel.

Et par som fatter interesse for reklamen er Paul Safranek (Matt Damon) og Audrey Safranek (Kristen Wiig). De forlater sitt stressede liv i Omaha i USA og blir med i det vesle miniatyrsamfunnet, Leisureland som ligger i New Mexico. Dette er sted hvor den amerikanske middelklassen kan få sine luksuriøse drømmer i oppfyllelse.

Men alt går selvsagt ikke som planlagt og minitilværelsen blir slett ikke slik Paul hadde sett for seg. Se også opp for Christoph Waltz, svenske Rolf Lassgård og norske Ingjerd Egeberg i andre roller.

Matt Damon (t.v.) i samtale med regissør Alexander Payne under innspillingen.


Alexander Payne har jobbet med Downsizing i mange år.Overfor Deadline forteller Payne at han og medskribent Jim Taylor lenge har spøkt med hvordan livene deres ville vært hvis de ble krympet. Spøken ble til alvor da de satte ideene i en kontekst med befolkningsvekst og klimaendringer.

«Det er første gang jeg lager en film med visuelle effekter, og det var en herlig lærerik prosess. Det vi ser av teknologi i selve filmen er selve krympeprosessen, og jeg tror en del av humoren her ligger i hvor enkel den virker, rent teknisk sett,» sier Payne til Deadline.

Ekteparet Safranek, spilt av Kristen Wiig og Matt Damon, er nysgjerrig på miniatyrlivet.


Downsizing har fått svært god kritikk, og er valgt ut som en av de ti beste filmene fra 2017 fra amerikanske National Board of Review.

The Hollywood Reporter har beskrevet filmen som «stor og vakker» og mener det er en «dypt menneskelig film, som føles både i tiden og tidløs, slik de beste Hollywood-klassikerne». Den britiske avisen The Guardian kaller Downsizing «Alexander Payne miniatur-mesterverk.»

Selv sier regissøren at han håper seerne vil synes filmen er vellaget.

Det kan vi skrive under på. Vi fikk se filmen under førpremieren på Vika kino i Oslo, med Ingjerd Egeberg, tilstede. Hun skrøt av Matt Damon & Alexander Payne og fortalte hvor profesjonelt det hele var. Det var også stor stas å kunne være virkelig «filmstjerne» med premiere i Hollywood.

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom