Ridley Scott gir oss et nytt episk eventyr

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom

Ben Affleck og Matt Damon er tilbake bak datamaskinen. Nå har de skrevet manus sammen igjen, for første gang siden de slo igjennom i Hollywood med Good Will Hunting i 1998.

Filmen The Last Duel er basert på boken «The Last Duel: A True Story of Trial by Combat in Medieval France» av Eric Jager. Dette skal ha vært den siste offisielt godkjent duellen i Frankrikes historie.

Manuset er skrevet av Nicole Holofcener, Ben Affleck og Matt Damon. Og de to skuespiller-veteranene har nær sagt selvsagt gitt hverandre roller i filmen.Damon spiller ridderen Jean de Carrouges som utfordrer sin riddersvenn Jacques Le Gris (Adam Driver) til en duell etter at hans kone, Marguerite de Carrouges (Jodie Comer), anklager Le Gris for voldtekt. Ben Affleck spiller rollen som Count Pierre d’Alençon, som ber Jean de Carrouges og Jacques Le Gris avgjøre saken med en duell. Den som vinner blir ansett som seierherren etter Guds vilje, og hvis ektemannen taper, blir hans kone brent på en pæle som straff for hennes falske anklager.

Jean de Carrouges (Matt Damon) må iføre seg rustning.


Filmfortellingen, som foregår i år 1386, fortelles fra tre perspektiv. Overfor Entertainment Tonight forteller Matt Damon at han og Ben Affleck skrev de mannlige perspektivene og Nicole Holofcener det kvinnelige. Da Damon og Affleck skrev Good Will Hunting kunne de ikke så mye om filmmanus-struktur, medgir Damon i etterkant. «Vi bare tenkte: «Hva hvis dette skjer?» Og så skrev vi ulike scener, som vi så forsøkte å sette sammen til noe som lignet en film», forteller Damon overfor det amerikanske TV-programmet. Men etter å ha laget filmer i 30 år kan Damon og Affleck mer om fortellerstrukturer i spillefilmer. «Alt gikk mye raskere nå. Jeg tror vi vil skrive mye mer i fremtiden fordi det var ikke så tidskrevende som vi trodde. Og det var faktisk veldig moro».

Jacques Le Gris (Adam Driver) er den anklagede voldtektsmann.


Da filmen hadde verdenspremiere under filmfestivalen i Venezia sa Ben Affleck at historien er «utrolig», og en av de første hvor det er kjent at en kvinne motsa påstandene fra en mann.

Regissør Ridley Scott er kjent for mange solide filmer, ikke minst Alien (1979), og BladeRunner (1982). Filminnspillingen av The Last Duel skjedde i Frankrike vinteren 2020, og deretter utover høsten 2020.

Fra venstre: Matt Damon, Ridley Scott, Jodie Comer, Ben Affleck og Nicole Holofcener. Foto: Marc Piasecki/Getty Images.


«Når du får en telefon fra Matt Damon som sier at de har en ny duell-film, og han spør om du vil lese manuset, så vil du ikke si nei,» sa Ridley Scott under pressekonferansen på Venezia-festivalen.

«Jeg likte veldig godt å jobbe med Matt på The Martian, så hvorfor ikke lage en ny film.» Og dermed ble det slik. Resultatet kan du nyte på norske kinoer!

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom