Prøysens jul som film

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom

Alf Prøysens julefortelling Snekker Andersen og Julenissen har vært med oss siden 1959. Nå er den vesle fortellingen utvidet til en helaftens spillefilm.

RETT PÅ KINOTOPPEN: Snekker Andersen og Julenissen ble sett av 27.722 på førpremierene og 61.136 i åpningshelgen. Tre dager etter premieren er besøkstallet dermed på 90.862.

Trond Espen Seim og Anders Baasmo Christiansen har rollene som hhv. Snekker Andersen og Julenissen.

Prosjektet er initiert av Fantefilm og Martin Sundland, som med manusforfatter John Kaare Raake hadde utviklet et førsteutkast.

Regissør Terje Rangnes – opprinnelig fra Drammen – ble kontaktet for to år siden med spørsmål om han kunne tenke seg jobben. Han er fra før av kjent for blant annet En helt vanlig dag på jobben (2010).

– Vi hadde en fin og spennende prosess i utviklingen videre til ferdig manus, og begynte besetning av rollene og skuespillerprøver, før filmen var ferdig finansiert og endelig produksjonbeslutning ble tatt våren 2015, forteller Terje Rangnes til KINOMAGASINET.

Regissør Terje Rangnes (t.h.) instruerer smånissene i filmen. Foto: Fantefilm
Regissør Terje Rangnes (t.h.) instruerer smånissene i filmen. Foto: Fantefilm


Flere produksjonsmodeller ble vurdert før Fantefilm landet på å gjøre filmen i samarbeid med Seven Films i Bucuresti, i Media Pro Studios, der Fantefilm også gjorde store deler av Bølgen året før.

Noen eksteriøropptak ble gjort i norsk vinterlandskap senere, forteller regissøren.

– Hva var den største utfordringen med å lage en helaftens film av den korte historien?

– John Kaare Raake har gjort en flott jobb i med å utvide historien på en måte som helt organisk inkuderer Prøysens originalfortelling. Utfordringen for både han, meg, skuespillerne og alle involverte har vært å beholde den varme og magiske stemningen. Dette med god stemning har blitt en klisjé, de kommersielle radiokanalene maser om god stemning hele tiden, men det oppleves ikke sånn.

Regissør Terje Rangnes sier han har vært opptatt av at alt skal dra i samme retning: tempo, spillestil, visuelt uttrykk, musikk, mot det skjeve og rare i Prøysens eventyr.

Nordmenn har et sterkt forhold til denne fortellingen, og folk har gode antenner for å avsløre hva som oppleves som ekte og i tråd med Prøysens univers.

Om koselig julestemning tipper over og blir en klissete påstand for eksempel.

– Jeg tror vi har klart å finne denne balansen, og Trond Espen Seim har klart å skape en Snekker Andersen man virkelig blir glad i og vil følge ut i eventyret. Anders Baasmo Christiansen har definert julenissen en gang for alle. Jeg tror Prøysen ville vært stolt av ham.

VARM OG STEMNINGSFULL: KINOMAGASINETs anmelder synes Snekker Andersen og Julenissen har blitt til en koselig julefilm for hele familien.
VARM OG STEMNINGSFULL: KINOMAGASINETs anmelder synes Snekker Andersen og Julenissen har blitt til en koselig julefilm for hele familien.


Anders Baasmo Christiansen er selv fra Hamar og la julenissen til en moderat Ringsakerdialekt, og hjalp de andre skuepillerne med dialekten.

– Jeg slapp litt opp for barneskuespillere for å få dem til å føle seg ledige. Det er selvfølgelig viktigere at de er gode og troverdige, enn at vi presenterer en korrekt oppvisning i dialektbruk fra Prøysens tid.

– Er det noen spesielle visuelle effekter?

– Haha, ja. Men det må man nesten se på kino, jeg kan ikke plukke det fra hverandre nå.

– Er du lei av jul nå?

– På ingen måte! Jeg gleder meg til jul hvert år, jeg!

Snekker Andersen og Julenissen-filmplakat.
Snekker Andersen og Julenissen-filmplakat.


Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom