Nytt storslagent Ridley Scott-epos

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom

Ridley Scott er ikke redd for utfordringer. Manuset til Exodus: Gods and Kings var så bra at han straks satte alt annet til side for å lage sin mest omfattende film.

Alien, Thelma & Louise, Gladiator, Kingdom of Heaven, Promethus

Dette er bare noen av de mange store filmene fra den britiske regissøren, som nylig fylte 77 år, men ikke ser ut til å roe ned arbeidstempoet av den grunn.

Snarere tvert i mot. Scott har en lang rekke av nye, spennnede filmprosjekter på gang. Herunder science fiction-prosjektene The Forever War, Brave New World, Blade Runner 2, The Martian og en oppfølger til Prometheus. Og sikkert flere vi ikke kjenner til. Det spørs vel om han rekker alle disse. La oss bare håpe det beste!

IKKE GUDFRYKTIG

Men nå er det altså guder og menn for alle pengene. Midt i en samtid fylt av en stor religionskonflikt, Islam mot vestlige verdier, kommer en av de legendariske bibelfortellingene i nytolket versjon, og det av en ateist.

Det er en fordel, mener Scott, som har behandlet religiøs tematikk i en lang rekke av sine filmer.

– Det er bra at jeg er ateist, fordi jeg må forsøke å overbevise meg selv om at historien fungerer, sa Scott til New York Times da det ble klart at han skulle lage en film om Moses.

– Jeg er virkelig fascinert av de evige spørsmålene om skapelsen og tro. Jeg bryr meg ikke om hvem du er, jeg tror at det er noe vi alle tenker på. Det er i bakhodet til oss alle sammen.

Scott snakket også om religion til Esquire i forbindelse med Prometheus.

– Hvordan kan man unngå å ikke bli fortvilet når man ser hva som skjer i verden, hvordan vi er representert som mennesker. Skuffelser og korrupsjon er på alle nivåer. Og den største kilden til ondskap er selvsagt religion, sa Scott og gikk videre med å hevde at det ikke finnes en eneste snill og tolerant religion.

I pressematerialet for Exodus: Gods and Kings sier Scott at han vanligvis ikke starter et filmprosjekt på denne måten.

Men at han denne gang bare måtte.

– Normalt utvikler jeg alt mitt eget materiale, fordi min erfaring er at gode manus ikke bare lander på pulten din. Men dette manuset fikk jeg av Peter Chernin – og da leser man det med én gang, forteller Scott.

LENGE ØNSKET SAMARBEID

Scott og Christian Bale møttes for en prat for lenge siden. Seks år senere ringte Scott ham og sa at han ville han skulle spille Moses, hvorpå Bale svarte: «Å, nei!»

– Men så leste han manuset og sa at dette er veldig bra. Christian var alltid en god skuespiller, men nå er han mer moden, mener Scott.

Gladiator fra 2000 banet på mange måter vei for de moderne episke storfilmene, slik Scott ser det.

Gladiator var en mindre film enn denne. En hevnehistorie – og en film som jeg er veldig stolt av. Det var mye negativitet om at jeg skulle gripe fatt i sverd og sandal-sjangeren, men det åpnet opp alt. Slike filmer som dette kan nå lages på grunn av Gladiator.

Christian Bale i rollen som Moses storkoste seg under innspillingen av Exodus: Gods and Kings.

– Uansett hvor mange filmer du har laget, så slutter det aldri å være morsomt å ri på hester og slåss. Du blir ganske enkelt åtte år gammel igjen, sier Christian Bale i filmens pressemateriale.

Joel Edgerton – i rollen som «broren», Ramses II – sier filmen er en moralsk fortelling.

Det er en kamp om etikk. Ja, det er gode slagscener, men det er ikke de konvensjonelle hvor man ser slagscene etter slagscene. Slagene er utslagsgivende for revolusjonen som Moses starter, men mekanismene i slagene er at de handler like mye om etikken som opprøret.

FASCISME

Bale på sin side er opptatt av at filmen skal gripe folk.

– Det viktigste er å nå ut til folk. Ingenting betyr noe om man ikke får folk til å føle noe.

Han beskriver filmen som en skildring av to menn som vokser opp i et fascistisk samfunn hvor de er på toppen av hierakiet og får leve ut alle drømmene sine.

Virkeligheten var ikke like glamorøs, verken under innspillingen eller i de gamle Faraoenes rike, mener Bale.

– Bare det å gå opp en bakke med rustningene på … Du er helt utslitt etterpå. Du ville dødd med én gang, skulle du kjempe slag i slike rustninger, fastslår Bale.

Opprinnelig publisert i KINOMAGASINET 7•2014 (FORBRUKERUTGAVEN).

LES KINOMAGASINET 7•2014 NEDENFOR!

Nå kan du lese den nye utgaven av KINOMAGASINET digitalt – i alle nettlesere, på smarttelefoner, nettbrett og laste ned som PDF, hvis du ønsker det!

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom