Nå eier Broccoli alle Bond-rettighetene

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom

Broccoli-familien og MGM har kjøpt alle rettighetene til bruk av karakterer fra «Thunderball»-manusene, herunder SPECTRE og Blodfeld, med mer. Vil dette endre James Bond-filmserien?

Danjaq, LLC er holdingselskapet bak Eon Productions, som igjen har en filmdistribusjonsavtale med MGM.

Nå melder disse to, samt arvingene til den avdøde irske filmprodusenten Kevin McClory (som døde i 2006, i en alder av 80 år), at de er kommet frem til en avtale.

Detaljene er ikke offentliggjorte, men det er brakt på det rene at en nærmere 50 år gammel disputt nå kan legges i ro.

«Dette vil komme James Bond-fans over hele verden til gode,» heter det i en uttalelse fra fra advokatene William K. Kane og Adam Skilken fra BakerHostetler LLP i Chicago.

Dermed eier altså Danjaq og MGM alle eierrettigheter som Kevin McClory hadde i James Bond. Det var ikke få, da McClory , sammen med Jack Whittingham, skrev det som først ble boken, og så filmen Thunderball.

McClory saksøkte Fleming da boken ble utgitt uten at han var kreditert. McClory vant rettsaken og fikk varige eierrettigheter.

Fremfor å lage en egen film, inngikk han en avtale med Eon Productions, og var hovedprodusent på Thunderball (1965). Klausulen der var at han måtte vente ti år før han evt. laget en film til, og det ville han. Men Broccoli-familien gikk til sak, og hindret ham i flere år. Men til slutt lyktes McClory.

Flere år senere fikk McClory nemlig laget enda en film basert på de ulike manusene, kalt Never Say Never Again (1983).

Hans største scoop her var at Sean Connery returnerte i den ikoniske rollen, som «takk for sist» til Eon. Connery og Brocolli skiltes som bitre uvenner etter Diamonds Are Forever i 1971.

McClory forsøkte også flere ganger på 2000-tallet å få i gang sin egen, nye James Bond-serien, men lykkes ikke. Han tapte et stort anlagt søksmål mot Eon hvor han hevdet at han skapte den filmatiske James Bond, og ville ha sin andel av pengene som Eon hadde tjent på filmene.

McClory forsøkte, sammen med Sony, å starte opp prosjektet Warhead 2000 A.D. MGM gikk til sak og det endte med et forlik med Sony, angivelig i bytte mot Spider-Man-rettighetene.

Så hva kan dette oppkjøpet av rettigheter, bety i praksis? En spennende utvikling for fansen, er det at man nå kan se for seg en restart av SPECTRE som fiende i serien, herunder deres nr. 1, Ernst Stavro Blofeld. Dette er karakterer som Eon ikke har turt å bruke siden 1971, grunnet nettopp alle de juridiske uoverenstemmelsene med McClory.

Men nå har Eon bukten og begge endene, og kan gjøre som de vil.

Publisert i samarbeid med JAMESBOND.no.

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom