Lynvingen flyr igjen

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom

Endelig en ny Batman-film uten at opprinnelseshistorien skal repeteres til døde.

Denne gang spilles den ikoniske karakteren av britiske Robert Pattinson (35).

Her møter vi en Batman som skal være annerledes enn tidligere skildret på film, og enda mer basert på hvordan en slik figur (uten superkrefter) ville ha eksistert i en virkelig verden.

Andre viktige karakterer i filmen, foruten gode, gamle Lynvingen (som Batman het på norsk i sin tid), er Riddler alias Edward Nigma (Paul Dano), Selina Kyle alias Catwoman (Zoë Kravitz) og Oswald Cobblepot alias The Penguin (Colin Farrell).

«Jeg har hatt Batman i tankene ganske lenge. Det er ganske absurd å si,» har Robert Pattinson uttalt. Han er spesielt kjent for sin rolle som Edward Cullen i The Twilight Saga.


I denne enkeltstående filmen – som er tenkt å være den første i en trilogi – har Bruce Wayne vært Batman i et års tid.

Det er Andy Serkis som spiller mangemilliardærens trofaste venn, butleren Alfred Pennyworth.

Det er mørkt og svart og dystert – og veldig nihilistisk. «Jeg bryr meg ikke hva som skjer med meg,» sier Bruce Wayne/Batman til Alfred i en av trailerne til filmen.

I The Batman (2022) er karakteren rundt 30 år og har nylig begynt «karrieren» som Batman – han har bare holdt på et par års tid.

Zoë Kravitz spiller Catwoman, som den tredje svarte skuespiller. Hun følger i fotsporene etter Eartha Kitt i Batman (1966) og Halle Berry i Catwoman (2004).


Matt Reeves, som har skrevet manuset sammen med Peter Craig og Mattson Tomlin, har regi på filmen. Grieg Fraser er filmfotografen, mens Michael Giacchino har skrevet musikken.

Reeves har beskrevet Batman/Bruce Wayne i filmen som en mann som lider av insomnia og som ikke helt klarer å skille mellom de to rollene han har i samfunnet.

«Filmen er som en rullende snøball. Du kan føle momentumet som bygger seg opp,» sier Reeves i et intervju med Collider.

Selveste Alfred Hitchcocks thrillere og filmer som The French Connection (1971), Chinatown (1974) og Taxi Driver (1976) er blant inspirasjons-kildene til regissøren. I The Batman er helten mer detektiv enn tidligere skildret i andre filmer, og det skal også være mer av en «tegneseriefølelse». Blant annet nevnes Frank Miller og David Mazzucchellis «Year One» fra 1987.

Fra venstre ser vi godeste Colin Farrel. Han er helt ugjenkjennlig i filmen, og spiller den ikoniske Oswald Cobblepot / The Penguin. Paul Dano spiller Edward Nashton / The Riddler. Andy Serkis i rollen som butleren Alfred Pennyworth. Jeffrey Wright som politimester James Gordon.


«Filmen vil ta for seg hva en helt er for noe,» har Pattinson også uttalt. Skuespilleren er fascinert over at Batman ikke har superkrefter og hadde mange idéer til hvordan man skulle få frem aspekter ved karakteren som tidligere filmer ikke har vært inne på. Pattinson fikk gode råd fra tidligere Batman-regissør Christopher Nolan da han spilte inn Tenet for Nolan.

«Da jeg så filmen for første gang, så føltes den utrolig annerledes enn andre filmer», sa Pattinson i et intervju med Total Film. «Den er så rar og trist og rørende. Jeg tror folk vil bli ganske sjokkerte over hvor annerledes den er.» Selv om filmen ikke handler om hvordan Batman ble «skapt», tar historien for seg det emosjonelle traumet det er å miste foreldrene som tiåring. «Dette er en Batman som fortsatt forsøker å finne ut av ting, som ikke nødvendigvis lykkes hele tiden,» sier Reeves til Esquire.

The Batman er nærmere tre timer lang!

BATMAN-FAKTA:

Batman så dagens lys i mai 1939 i bladet DC Comics og ble skapt av Bok Kane (tegninger) og Bill Finger (manus). I 1940 fikk karakteren sitt eget tegneserieblad.

Batman er kallenavnet til den mystiske kappekledde figuren, som «i virkeligheten» er riksmannsønnenn Bruce Wayne fra Gotham City (en tegneserieversjon av New York City).

For å forberede seg til rollen leste Robert Pattinson både nyere og eldre Batman-tegneseriehistorier og trente hardt braziliansk jiu-jitsu.

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom