Los Bando og Utøya 22. juli var det to beste kinofilmene i 2018, mener norske kinosjefer.

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom

«Kjempefin anerkjennelse», sier Christian Lo. «Føler dyp takknemlighet,» sier Erik Poppe.

Los Bando og Utøya 22. juli, regissert av henholdsvis Christian Lo og Erik Poppe og, fikk Sølvklumpen-prisene under et bransjetreff i Filmens hus i Oslo tirsdag 19. mars 2019.

Sølvklumpen har blitt utdelt av Norske Kinosjefers Forbund siden 1958.

Christian Lo mottok Sølvklumpen for beste norske familiefilm for road movien Los Bando. Dette var andre gang Lo vant Sølvklumpen, han har tidligere fått samme pris for Bestevenner.

Juryen beskriver Los Bando som en humoristisk film som tar barn og unge på alvor, og også fungerer godt for en voksen publikummer. Det er en film med godt driv, og en morsom og actionfylt roadmovie om den store guttedrømmen: Å vinne NM i rock. Juryen trekker også frem filmens unge og sjarmerende skuespillere.

Los Bando hadde kinopremiere 16. februar 2018 og det ble solgt nærmere 36.000 kinobilletter.

Gjengen bak filmen Los Bando. Foto: Sigurd Moe Hetland, KINOMAGASINET.no ©


«Jeg synes det en kjempefin anerkjennelse å få Sølvklumpen fra kinosjefforbundet. Det gir meg kanskje litt mer selvtillit på at det jeg gjør er bra, og motivasjon til å fortsette å lage gode historier for de eldre barn og ungdommer,» sier Christian Lo til KINOMAGASINET.no.

«Ideelt sett hadde jeg drømt om litt høyere kinotall i Norge. Men jeg tror de som så den var veldig fornøyd, de som så filmen. Det var også den mest-vinnende norske filmene på utenlandske festivaler, ofte barne- og publikumsprisene, så den slår veldig bra an internasjonalt,» forteller Lo.

– Hva er ditt neste filmprosjekt?

– Jeg jobber med nye barne- og ungdomsfilmer, som vi utvikler, det er tre-fire prosjekter vi jobber med. Men ingen er i mål ennå, sier Lo til vårt nettsted.Erik Poppe mottok Sølvklumpen for beste norske film for Utøya 22. juli. Det var hans fjerde pris fra Kinosjefforbundet, han har tidligere blitt tildelt Sølvklumpen for Kongens nei, Tusen ganger godnatt og De usynlige.

Juryen sier at Utøya 22. juli er en film med imponerende skuespillerprestasjoner, og en meget sterk hovedrolle. Et vanskelig tema er behandlet med verdighet og respekt, og er medrivende uten å være sentimental.

Utøya 22. juli hadde kinopremiere 9. mars 2018 og det ble solgt over 250.000 kinobilletter.

«Jeg synes det har vært et usedvanlig år for oss som har laget Utøya-filmen, fordi jeg synes kinosjefene har vist seg fra en helt ny og overbevisende bra side, som jeg ikke har sett før,» sier Erik Poppe i et intervju med KINOMAGASINET.

«Måten de har kommet med forslag og bidratt til at filmen kunne bli presentert på en så respektabelt og verdig måte har jeg knapt sett. De har blant annet ryddet unna reklame for voldelige filmer. Har de vært usikre, har de kontaktet oss om råd. Det er et eventyr å se at man har stilt så i de grader opp for å presentere filmen på en så riktig måte. Det har ikke kommet andre reaksjoner, fra pårørende og overlevende, annet enn at de har følt stolthet på filmens vegne – og opplevd det som sin film. Ikke bare filmen, men hvordan den er presentert på kinoene og tatt imot av publikum. Den måten man valgte å gjøre det i Norge når den ble kinolansert, ble brukt i andre land, senest da jeg besøkte Japan.»

«Etter å ha fått prisen fra kinosjefene føler jeg ikke annet enn dyp takknemlighet,» sier Erik Poppe.

– Hva gjør du nå?

— Det er kjent at det blir en Edvard Munch-film. Den skal filmes i januar–februar 2021, men før det blir det et annet prosjekt som jeg ikke kan snakke om nå, sier Poppe hemmelighetsfullt.

Juryen for Sølvklumpen 2018 besto av Andreas Gilhuus fra  Larvik (juryleder), Torhild Vie, Førde, og Anita Kristensen, Bø. Prisene ble utdelt av Torhild Vie og leder i Norske Kinosjefers Forbund, Jørgen Søderberg Jansen.

Blant de tidligere vinnerne er Arne Skouen, Ingmar Bergman, Anja Breien, Knut Bohwin, Espen Thorstensson, Svend Vam og Petter Vennerød, Erik Gustavson, Hans Petter Moland, Aksel Hennie, Bent Hamer, Marius Holst, Joachim Rønning og Espen Sandhaug, Rasmus Sivertsen, André Øverdal og Harald Zwart.

https://kinomagasinet.no/artikkel/anmeldelse-utoya-22-juli/

https://kinomagasinet.no/artikkel/erik-poppe-om-utoya-22-juli-filmen-den-ligner-ikke-pa-andre-filmer/

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom