Kurt Josef Wagle rølper videre

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom

Sannelig er ikke selveste Kurt Josef Wagle tilbake – i en ny, kommende kultklassiker. Denne gang drar han på tur med hurtigruta.

Stig Frode Henriksen spiller igjen rollen som Kurt Josef (t.v i hovedbildet). Her presenterer han filmen Kurt Josef Wagle og mordmysteriet på Hurtigruta under Filmhøsten 2017-presentasjonen. Foto: John Berge. ©


Den første filmen kom for sju år siden: Kurt Josef Wagle og legenden om Fjordheksa og var faktisk Norges første 3D-film.

Den nye filmen kommer nok uventet på de fleste, men er etterlengtet av fansen til gjengen bak Kill Buljo– og Død snø-filmene.

Som sist er det duoen Tommy Wirkola og Stig Frode Henriksen som står bak, og sistnevnte er nå også medregissør.

Selve ideen til filmene er Henriksens, som står bak manusene, og han spiller hovedrollen som den førtidspensjonerte fiskeren Kurt Josef.

I Kurt Josef Wagle og mordmysteriet på Hurtigruta drar fiskeren fra Alta og til sjøs. Som sist møter vi også denne gangen en relativt broket forsamling rundt våre hovedpersoner.

– Den første filmen er fra 2010. Har fanbasen økt?

– Ja, helt enormt. Problemet med den første filmen var at den var for dårlig markedsført, så folk visste rett og slett ikke om den. Etterhvert ble den lagt ut på YouTube gjentatte ganger, og fikk flere hundre tusen visninger. En av de mest kjente scenene fra filmen ble også lagt ut på LADNorge humorsiden på nett, og har over en million visninger, og sånn ca. tjue tusen kommentarer. Den første filmen har blitt en kultfilm som folk siterer, og jeg tror vi har en ganske stor fanbase for dette universet.

– Hva er motivasjonen bak rollefiguren og filmuniverset du har skapt? 

– Det har vel vært å skape noe vi selv synes er morsomt, og for min del å levendegjøre en helt grusom karakter, som folk likevel heier på. Det er også veldig motiverende å prøve å få folk til å le av ting de egentlig tar seg selv for seriøst til å le av.

Marion Ravn opptrer som seg selv i Kurt Josef Wagle og mordmysteriet på Hurtigruta.


– Hvor involvert har Tommy Wirkola vært denne gangen? 

– Han har selvfølgelig vært ekstremt engasjert og involvert. Jeg, ham og Jesper Sundnes har skrevet manuset, og Tommy har regien, selv om jeg står som co-regissør, og har hatt enkelte små innspill.

– Vi har, som i den første filmen en fantastisk besetning med svært dyktige skuespillere, og ikke minst artisten Marion Ravn som gjorde en sinnsykt troverdig jobb med å spille en drøy versjon av seg selv. Hun burde absolutt få sjansen til å gjøre flere roller. Jeg synes hun har stort talent som skuespiller.

– Det er jo en liten film med lite midler, så det hadde vært kjempeartig om den fikk et så stort publikum på kino at vi får sjansen til å lage den tredje filmen i Wagle-universet.

BAKGRUNNSFAKTA: Kurt Josef Wagle og legenden om fjordheksa er en fiktiv dokumentarfilm (mockumentary) som handler om Kurt Josef Wagle (spilt av Stig Frode Henriksen) som går ut i skogen for å finne sin bortkommende sønn Tordenskjold. Han har med seg Læreren Gregor, den synske damen Lillian, politisjefen Burt Erik og «entertaineren» Rock.  Filmen hadde premiere 5. mars 2010. Regissøren var Tommy Wirkola. Filmen ble sett av totalt 23.643 besøkende på norske kinoer.

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom