«Jeg har alltid elsket spionthrillere»

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom

– Jeg var mer kjent med Jack Ryan enn jeg var med kaptein kirk. Jeg har alltid elsket spionthrillere og jeg sa ja til rollen med en gang.

Det forteller Chris Pine som spiller Jack Ryan i Jack Ryan: Shadow Recruit, under regissør Kenneth Branaghs ledelse.

Pine er de siste årene blitt kjent for Star Trek-rebooten, og nå gyver han løs på en nytolkning av Jack Ryan – romanfiguren som først dukket opp i Tom Clancys The Hunt For Red October (1984), og siden er blitt tolket i fire filmer av tre skuespillere før ham. I alt er det skrevet sju Jack Ryan-bøker.

Intelektuell spion
Chris Pine mener at Jack Ryan skiller seg fra andre ikoniske figurer på følgende måte:

– Jeg vil si at James Bond har sin Q, Jason Bourne har sine knyttnever og Jack Ryan har sin kløkt. Og det er en vanlig mann, dog en meget smart man, som er mer komfortabel i en verden av intellektuelle puslespill, som befinner seg i frontlinjene. Han må komme seg unna veldig farlige fysiske og intelektuelle situasjoner. Det er om en mann som må forholde seg til alt vi kjenner fra spionsjangeren, som død og intrige, og det er om en mann som må forholde seg til å begå voldelige handlinger for å beskytte menneskene han elsker og det påvirker hvem han er – og han gjør det ikke med lett hjerte.

Forfatteren Tom Clancy døde 66 år gammel i oktober 2013, før Pine fikk muligheten til å møte ham.

– Dessverre kjente jeg ikke Clancy, men jeg spiller en karakter som han skapte og jeg elsker, og som jeg har elsket i mange år, og jeg er takknemlig for denne muligheten.

Shadow Recruit er en opprinnelseshistorie og tar for seg hvordan Ryan blir rekrutert til CIA av veteranen William Harper (spilt av Kevin Costner) og deretter oppdager et terroristplot for å ødelegge verdens aksjemarkeder og ødelegge den amerikanske økonomien. Kampen står mot en nådeløs russisk oligark, Viktor Cherevin, spilt av filmens regissør, Kenneth Branagh.

Forståelse
– Det som er kjekt med å jobbe med en skuespiller-regissør er at det er en forståelse for hva skuespillerne gjennomgår. Ken vet nøyaktig hva du måtte trenge i et hvert øyeblikk, fordi han har selv opplevd det, sier Chris Pine.

– Og det er et kommunikasjonsnivå som er bedre og enklere enn med en regissør som ikke har vært skuespiller, sier Chris Pine.

I filmen er Ryan forlovet med vakre Cathy, en øyekirurg, som ikke kan vite at han har fått jobb i CIA. Keira Knightley irollen som Cathy forblir selvsagtikke uvitende filmen gjennom.

– Du følger i fotsporene etter Alec Baldwin, Harrison Ford og Ben Affleck. Hvordan har du gjort rollen din egen?

– Bare det at jeg har rollen gjør den annerledes. Jeg så filmene og nøt dem mens jeg vokste opp og jeg liker virkelig spionsjangeren. Det jeg elsket med Harrison Ford er hans ydmykhet i alt han gjorde, f.eks i Clear And Present Danger eller Patriot Games, hvor Anne Archer kjører en Porsche og han har en Volkswagen Jetta og bruker en tweedjakke han åpenbart har hatt for alltid og jeg bare elsket alt det. Jeg laget en film som heter This Means War, som handlet om en mann i flott dresser som ville være enslags James Bond-lignende spion, og når du ser noen av dressene jeg bruker i Shadow Recruit forstår du at Jack Ryan ikke er interessert i slike ting. Han vil heller gå i et antikvariat. Så jeg elsket alltid de tingene med Harrison Ford og med Alec Baldwins tolkning elsket jeg den skarpe retningen han tok. Han var som et barberblad i måten han kuttet opp informasjon og satte den sammen. Og jeg likte at han i The Hunt for Red October, for å unngå en atomkatastrofe, måtte finne ut hva som skjedde i hodet på en mann, og alt dreide seg om at mannen savnet sin kone. Det som gjør at vår film skiller seg ut er storslagen action hvor man ser bakteppet for det. Det er mange filmer hvor du ser så mye død og kaos og vold og ingen bryr seg særlig om det. Hva skjer når en vanlig mann kastes inn i ekstraordinære omstendigheter, og hvordan forholder han seg til å se dødsfall? Hvordan forholder han seg til å utøve vold? Hvordan takler han å potensielt drepe noen? Dette synes jeg var interessant, fordi jeg kan ikke huske at man tar opp dette i tilsvarende filmer, hvor du bare ser at folk dør, men aldri effekten av det. Så jeg liker det menneskelige aspektet filmen har.

Ikoniske figurer
– Hadde du noen reservasjoner om å spille i enda en franchiseserie?

– Ingen. Jeg var bare begeistret over å lage en spionfilm.

– Men det setter deg i den unike posisjonen at du spiller to ikoniskefigurer fra populærkulturen …

– Ja, hvis filmen er suksessfull. Jeg er spent på hvordan det går. Men det er mye av Marathon Man i denne denne filmen.

– Dette er en fin tid for karrieren din. Hvordan planlegger du veien videre?

– Å, det er ingen oppskrift. Så mye av det skyldes flaks. Du må være takknemlig for det du har. Og du må holde døren oppe og forsøke å holde deg i rommet så lenge du kan. Og forhåpentligvis vil folk jobbe videre med deg. Jeg har det moro. En dag rir jeg på en hest, en annen dag synger jeg i en elv. Så min filosofi er å nyte det, gjøre godt arbeid og behandle folk bra og håpe på at folk vil hyre meg.

Basert på junketintervju.
Oversatt av John Berge.

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom