Intervju med regissøren: Burning, round two

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom

En oppfølger var det siste regissør Hallvard Bræin hadde i tankene da han laget den første Børning. Men så ble det altså Børning 2 – og det på rekordtid!

Børning suste inn som en kinosensasjon i 2014. Den ble årets mest sette film på norske kinoer det året. Over 380.000 nordmenn gikk på kino og så Børning og gjorde den til den mest sette norske kinofilmen i 2014. Den omsatte for over 37 millioner kroner på norske kinoer og solgte også solid på Blu-ray og DVD.

KINOMAGASINETs anmelder var begeistret og trillet fem på terningen til eneren:

«To tomler opp for Norges første bilfilm, som sparker fra seg med svidd gummi og enorme hestekrefter!»

Og nå er gjengen tilbake, anført av Norges mest allsidige skuespiller Anders Baasmo Christiansen, i rollen som Roy.

Toeren fikk terningkast fire fra KINOMAGASINET:

«Børning 2 har et slappere manuskript enn sin forgjenger, men likevel er det klampen i bånn med iøynefallende bilscener på snøføre, og spenningen holdes oppe gjennom hele filmen.»

GOD PUBLIKUMSOPPLEVELSE: KINOMAGASINETs anmelder gir Børning 2 terningkast fire og tror dette er en film som publikum vil kose seg med på kino.
GOD PUBLIKUMSOPPLEVELSE: KINOMAGASINETs anmelder gir Børning 2 terningkast fire og tror dette er en film som publikum vil kose seg med på kino.


– Det var veldig lett å returnere til Børning 2. Jeg satte meg i Mustangen – og da er det gøy, sier Anders Baasmo Christiansen til vårt magasin.

– Det var det morsomste med hele filmen. Det er en utrolig deilig følelse å sitte i den bilen.

Regissør Hallvard Bræin sier at med Børning 2 er det bånn gass hele veien.

– Vi har med oss Norges beste skuespillere. Alle sier ja, sier Bræin entusiastisk.

– Det var utrolig gøy å jobbe med skuespillerne og bilfolkene rundt prosjektet. Å kjenne på entusiasmen som prosjektet har fått gir en voldsom motivasjon, sier den ivrige regissøren.

– Hadde du sett for deg Børning som en serie av filmer?  

– Nei, jeg hadde ikke tenkt i det hele tatt at det skulle bli flere filmer, men da den første ble en slik suksess fikk jeg innmari lyst til å gå i gang med en oppfølger. Jeg lager også gjerne en tredje film om folk vil ha det.

– Det kan bli en trilogi, altså?

– Jeg håper det, virkelig! Det er helt fantastisk gøy å holde på med dette. Skuespillerne digger å holde på med dette universet. Det er spennende karakterer å jobbe med. Så ja: jeg har veldig lyst til å gjøre en ny film i serien.

Bræin beskriver et «vanvittig trøkk» – ikke minst fra publikum som ønsket seg en oppfølger. Da gjalt det å finne på noe nytt innenfor samme konsept.

– Det skjer det ting med karakterene som er naturlig i forhold til at det har gått et par år og da kommer Roy og de andre i nye problemstillinger. Det ble en naturlig og fin prosess. Vi satte oss ned og drodlet rundt ideer, og så gjorde manusforfatterne sitt. Det er blitt et utrolig fint manus.

Regissøren sier han er full av beundring overfor regissører som kan skrive egne manus. Han har masse filmideer, men overlater helst til andre å skrive manusene.

– Jeg elsker utfordringer og nye ting. Det er en iboende driv. Nysgjerrigheten over hva man kan få til. Denne gangen sa jeg: Kan vi lage verdens første bilfilm på vinterføre? Kan vi prøve å få til det. Det er norsk og kult! Vi fikk med oss noen av verdens beste bilstuntmenn. Det er fantastisk hva stuntførerne har gjort. De har utført uvirkelig ting med bilene, på tidenes sledeføre!

Hallvard Bræin (t.h.) instruerer stab og skuespillere under Børning 2-innspillingen. Foto: Eirik Evjen, Filmkameratene
Hallvard Bræin (t.h.) instruerer stab og skuespillere under Børning 2-innspillingen. Foto: Eirik Evjen, Filmkameratene


– Dere filmet i Russland. Var det komplisert?

– Ja, men dritgøy. Vi hadde en russisk samarbeidspartner i Murmansk. Alt gikk på skinner og fullstendig korrupsjonsfritt!

– Bilscener er «tricky» og det er gjort mange gode biljakter. Prestasjonsangst?

– Det er noen actionscener her som er helt fantastiske. Det står ikke tilbake for noe! I den siste Jason Bourne er det en Las Vegas-biljakt, som de brukte tre uker på. Men det er så mye risting på kamera, og så mye styr, at man mister geografien på det. Bilaction handler ikke bare om at det skal gå fort. Det emosjonelle av det er viktig. Jeg er kjempestolt over disse scenene. Nøkkelen er grundig storyboarding og dyktige folk som utfører scenene. Vi har et par skikkelige fysiske stunt som jeg gleder meg til å vise for kinopublikum.

Bræin elsker 80-talls biljaktfilmer og mener den beste biljakten er i Blues Brothers.

– Mitt mantra er fortsatt at Børning hyller 80-tallets bilactionfilmer. Det er der jeg synes karakterene befinner seg. De er lidenskapelig opptatt av bilene og samtidig har de sine sider.

– Den første filmen ble en gigantsuksess. Hva med denne gang?

– Jeg håper selvfølgelig at vi skal få like mange inn på kino denne gangen. Det har vært et vanvittig trøkk rundt trailer og prosjektet, så mange venter på Børning 2. 1,6 millioner har sett traileren på Facebook, så jeg håper vi ikke skuffer noen!

Anders Baasmo Christiansen (t.h.) i rollen som Roy Gundersen i Børning 2. Foto: Eirik Evjen/Filmkameratene
Anders Baasmo Christiansen (t.h.) i rollen som Roy Gundersen i Børning 2. Foto: Eirik Evjen/Filmkameratene


Saken er hentet fra KINOMAGASINET 6•2016 SOM DU KAN LESE DIGITALT HER:

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom