Siste

«Happy Xmas –⁠ strike is over»

Kinosommeren 2024 er berget. Etter 118 dager kom Hollywood-studioene skuespillerne i møte på de fleste områdene.


Fran Drescher, president i SAG-AFTRA (The Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists), sier overfor Deadline at avtalen som er fremforhandlet vil bli snakket om i «generasjoner fremover», på samme måte som kontrakten som Ronald Reagan fremforhandlet i samme posisjon, for 65 år siden.

Den nye avtalen gir skuespillerne en ny minimumslønn, mer strømmeinntekter, nye helse- og pensjonsordninger, og ikke minst beskyttelse mot ulovlig bruk av kunstig intelligens.

Den nylig gjenvalgte Drescher og sjefsforhandler Duncan Crabtree-Ireland sier følgende til det amerikanske fagbladet Deadline:

«Denne streiken handlet om mennesker som prøver å tjene til livets opphold, og jeg tror at når hele avtalen blir lagt ut i offentligheten og folk ser alle de forskjellige delene av den, at det handler om en generell forpliktelse til å forbedre den økonomiske levedyktigheten til skuespillere i denne bransjen.»


Det var de to som forhandlet direkte med fire av toppsjefene: Netflixs Ted Sarandos, Disneys Bob Iger, NBCUniversals Donna Langley og Warner Bros Discoverys David Zaslav

Avtalen er gjort med  Alliance of Motion Picture and TV Producers (AMPTP).

SAG-AFTRA representerer rundt 160.000 medlemmer og har vært i streik siden 14. juli, noe som har forårsaket store forstyrrelser og følger for film- og TV-industrien.

En lang rekke firma og mennesker i tilknyttede bransjer har vært uten jobb pga. all stans av film- og TV-produksjon. 

Disney/Marvels Blade, Dune: Part Two og Fantastic Four har alle blitt forsinket med flere måneder, mens Avengers: The Kang Dynasty og Avengers: Secret Wars også har fått forskjøvede filmpremierer.

Live action-nyinnspillinger av Disney-tegnefilmene Moana og Lilo & Stitch har også blitt påvirket, det samme har James Camerons Avatar-filmserie og Paddington i Peru.

 

 

 

Debatt

Les mer om:

hollywood