Hacksaw Ridge: Pasifist i krigen

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom

Mel Gibsons nye film, Hacksaw Ridge, tar for seg den utrolige historien om amerikaneren Desmond Thomas Doss som uten våpen i hånd berget over 75 liv under andre verdenskrig.

Den snart 61 år gamle australsk-amerikanske skuespilleren og filmskaperen Mel Gibson (han er født 3. januar 1956) har en lang rekke storslagn og voldsomme filmer med krig og elendighet i fokus.

Vi kan nevne alt fra Gallipoli (1981), til Braveheart (1995), The Patriot (2000) og We Were Soldiers (2002), og flere han selv har regissert, herunder nevnte Braveheart, The Passion of The Christ og Apocalypto.

«Jeg ble forbløffet over hvor mye Desmond Doss hadde ofret, som den første militærnekteren som hadde mottatt den amerikanske æresmedaljen. Desmond var en helt ordinær mann som gjorde ekstraordinære ting,» sier Mel Gibson i filmens produksjonsnotater.

«Da andre verdenskrig brøt ut ville Desmond tjenestegjøre, men vold gikk mot hans religiøse og moralske tro. Han nektet selv å røre et våpen. Desmond gjennomgikk en intens forfølgelse for dette, men han entret krigens helvete med ikke mer enn sin tro, og fremstår som en av de største krigsheltene gjennom tidene.»

REGI-COMEBACK: Mel Gibson i aksjon under innspillingen av Hacksaw Ridge.

REGI-COMEBACK: Mel Gibson i aksjon under innspillingen av Hacksaw Ridge.

Gibson forteller at Desmond Doss – medlem av Syvendedags-Adventist- kirken – i årevis nektet noen å lage film ut av sin historie, og mente at de virkelige heltene var soldatene.

Doss tjenestegjorde i saniteten.

Under ett av de blodigste slagene under andre verdenskrig, på Okinawa, var det Doss som reddet livene til over 75 amerikanske soldater.

I ettertid regnes Doss som en av de mest unike krigsheltene i historien.

«I et kinolandskap overfylt av fiksjonelle superhelter, syntes jeg det var på tide å hedre en ekte helt,» sier Mel Gibson.

«Det var et privilegium og en ære å kunne fortelle denne historien.»

Andrew Garfield – kjent som nettopp en av disse super-heltene, nemlig Peter Parker i den siste runden med filmer om Edderkoppen – spiller hovedrollen i Hacksaw Ridge.

Gibson mener Doss var den modigste av de modige.

«Hva slags gærning går inn i en slik situasjon uten våpen? Denne karen gjorde modige ting hele døgnet rundt, i over en måned. Dette er et helt annet nivå enn andre som har fått kongressens fortjenestemedalje.»

Doss var ikke teknisk en militærnekter i full forstand, ettersom han vervet seg med viten og vilje.

«Han ville være en del av krigen, men for å berge liv. Han ressonerte dithen at siden så mange ville forsøke å drepe hverandre, burde han forsøke å berge liv. Og det gjorde han. Mange overlevde fordi han dro de i sikkerhet eller sydde de sammen,» sier Gibson.

Andrew Garfield og Mel Gibson i munter passiar under innspillingen av Hacksaw Ridge.
Andrew Garfield og Mel Gibson i munter passiar under innspillingen av Hacksaw Ridge.


Andrew Garfield ble imponert over Doss’ respekt for fienden.

«Han behandlet fienden med like mye omsorg som sine amerikanske soldater. Jeg forstår egentlig ikke det, men jeg ville forsøke å forstå det og lære fra hans perspektiv på livet og verden, dette vakre perspektivet om at vi alle er en. Selv om Desmond Doss var en syvendedagsadventist så tror jeg historien hans går utover noen spesifikk religion eller spirituelt trosystem,» sier Garfield.

Skuespilleren fikk dessverre aldri møtt mannen han portretterer, da Doss døde i 2006, 87 år gammel.

Men han brukte mye tid på å sette seg inn i hvem han var. Garfield leste alle bøkene om ham og besøkte hans hjemby.

«En av gledene med å lage en slik film er at du kan stupe inn i en annens liv, tiden de levde, som er endeløst fascinerende. Du får være både en historiker og researcher,» sier Garfield. Selve krigshandlingene er filmet med den ytterste form for realisme i fokus.

Produsent Bill Mechanic sier at han synes måten krigsscener er vist i mange nye filmer, tar ham bort fra hendelsene.

«Det føles som det er kunstig og falsk og jeg kan se sømmene,» sier Mechanic. Mel Gibsons og hans teams tilnærming i denne og tidligere filmer fra ham som regisør er å gjøre slike scener med praktiske effekter.

En praktisk metode er en nyutviklet «bombeboks» som inneholder trygge elementer, som selv når de sendes ut i stor hastighet, ikke skader skuespillerne. Andrew Garfield sier at innspillingen av Hacksaw Ridge har vært høydepunktet for ham som skuespiller så langt i karrieren.

«Han forteller historien på en så vakker, ren og interessant måte. Han er som Desmond Doss på mange måter, han har en ekte uskyldighet og renhet, alt er på overflaten, så du kan se hva han føler hele tiden. Han er ekte og lidenskapelig og det smitter over på alle.»

FILMPLAKAT: Hacksaw Ridge.
FILMPLAKAT: Hacksaw Ridge.


Saken er hentet fra KINOMAGASINET 8•2016 SOM DU KAN LESE DIGITALT HER:

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom