Siste
Hans Petter Moland. Foto: Maria Sødahl.

Gyver løs på Hamsun-roman

Hans Petter Moland har selv skrevet manuset til filmatiseringen av «Markens grøde».


Markens Grøde er en roman av den norske forfatteren Knut Hamsun. Den ble utgitt for første gang i 1917 og førte til at Hamsun fikk nobelprisen i litteraturi 1920. Romanen er en bred episk fortelling om Isak Sellanraa, som bryter ny mark i utkanten et sted i Nordland. Han er et menneske som styres av elementære livsbehov, og får sine evner satt på prøve etter hvert som utfordringene tårner seg opp. Romanen er ofte blitt beskrevet som Hamsuns hyllest til naturen.

Allerede fire år etter utgivelsen ble romanen filmatisert. Danske Gunnar Sommerfeldt både skrev manus og hadde regi til filmen. I tillegg spilte han også rollen som lensmann Geissler i filmen. Sommerfeldt investerte selv 240 000 kroner i produksjonen, en meget betydelig sum i 1921

Hans Petter Molands versjon av Markens grøde har fått 17.5 millioner kroner i produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt. Dette ble vedtatt 24. oktober 2023, «etter kunstnerisk vurdering».
 
Det er filmkonsulent Tom Gulbrandsen som har innstilt filmen til tilskudd. Han uttaler:  

– Hans Petter Moland har potensial til å lage den definitive filmatiseringen av Knut Hamsuns roman Markens grøde, med fokus på karakterene Isak og Inger og deres kjærlighetshistorie. Filmen vil i hovedsak basere seg på den første delen av romanen, hvor Isak og Inger bygger opp gården Sellanraa fra ingenting.  


Markens grøde skal produseres av produksjonsselskapet 4 ½ ved Håkon Øverås og har et totalbudsjett på 52 millioner kroner. Øverås og regissør Moland samarbeidet også på produksjonen av den prisbelønte filmen Ut å stjæle hester som ble vist i hovedkonkurransen på filmfestivalen i Berlin i 2019 og mottok en sølvbjørn der. 

Regissør og manusforfatter Hans Petter Moland debuterte som spillefilmregissør i 1993 og har siden markert seg både i Norge og internasjonalt som en av Norges ledende filmregissører, senest med Ut og stjæle hester (2019). Han har blant annet regissert Kjærlighetens Kjøtere (1995), Aberdeen (2000), og Kraftidioten (2014), og internasjonale produksjoner som The Beautiful Country (2004), Cold Pursuit (2019) og den kommende Thug (2023).  
 
– Dette er en stor og viktig film som reflekterer også vår tid. Jeg gleder meg til å lage den sammen med Hans Petter Moland som er en dedikert og svært dyktig regissør med en spesiell evne til å få frem det beste fra skuespillerne. Det er et sjeldent fint manus som kommer til å bli en spennende og poetisk film. Det har vært utviklet og jobbet med i flere år og er nok et manus fra Hans Petter hvor han overfører stemningen fra bok til film med alt det innebærer; kjærlighet, drama, nød, vold og overlevelse. Det blir episk, lover produsent Håkon Øverås.   

Debatt