Fikk ny aldersgrense etter klage

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom

SF Norge AS klaget på Medietilsynets 15-årsgrense på «The Mortal Instruments: City of Bones» («Skyggejegerne: Demonenes by») – og fikk medhold.

Medietilsynet har vurdert filmen Skyggejegerne: Demonenes by på nytt i fullt kollegium etter klage fra den norske distributøren på aldersgrensen 15 år, heter det i en meddelelse fra Medietilsynet. I redegjørelsen heter det at det ble dissens blant de sakkyndige, men at flertallet kom til at filmen ikke er til skade for de over elleve år.

Det nye vedtaket har følgende begrunnelse:

«Filmen har en mørk og utrygg stemning og inneholder flere voldsscener med monstre og demoner. Da disse foregår i et til dels urealistisk univers får filmen 11-årsgrense. Skrekkeffekter i scener hvor skillet mellom det realistiske universet og fantasiverdenen er utydelig, gjør at filmen frarådes barn under 11 år.»

En fraråding betyr at foreldre rådes til ikke å benytte seg av ledsagerregelen – det vil si ta med seg barn under aldersgrensen.

Filmen er som kjent laget av Fredrikstad-regissør Harald Zwart, som vil gjeste hjembyen i forbindelse med premieren fredag 23. august.

– Jeg er veldig fornøyd med at man gikk ned til elleveårsgrense, sier Jørgen Søderberg Jansen, kinosjef i Fredrikstad og leder for Norske kinosjefers forbund, til KINOMAGASINET.

– Jeg har sett filmen, og synes elleve år er den riktige grensen her. Samtidig skjønner jeg at de var i tvil, for Skyggejegerne er en kulere og mer moderne film enn f.eks. Twilight-filmene og Percy Jackson. At man først ga 15 år kan man godt se som et kompliment til regissøren, som har laget en heftig og urban fantasyfilm.

Søderberg Jansen sier han vet det er mange tenåringer som er fan av filmen, som ville blitt veldig skuffet hvis 15 årsgrensen hadde blitt stående.

Ifølge NRK Østfold gikk Jansen i fjor ut og advarte mot elleveårsgrensen på The Hunger Games.

– Jeg er sterkt uenig i denne aldersgrensen. I denne filmen er det barn som kaldblodig og brutalt dreper andre barn og det passer ikke for de under 15 år. Derfor ønsker jeg å advare foreldre mot filmen, sa Søderberg Jansen til NRK.no.

I ettertid forklarer Jansen dette til KINOMAGASINET:

The Hunger Games var en film som var problematisk på mange måter, med en helt spesiell tematikk. Skyggejegerne er en helt annen historie. Den er et nytt eksempel på en film som passer et sted mellom 11 og 15 år, men som kjent finnes det ingen grense mellom der. Det kommer evt i den nye loven om aldersgrenser, men det kan ta sin tid.

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom