En ny havfrue, for en ny tid

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom

Den lille havfruen returnerer til det store lerretet.

Denne gangen blir Ariel spilt av Halle Bailey fra serien Grown-ish, og skal prøve å finne sin prins Eric i form av skuespiller Jonah Hauer-King fra serien Little Women (2017).

Den skumle Ursula, heksa som tar stemmen til Ariel, blir spilt av den fantastiske komikeren Melissa McCarthy.

Den onde sjøheksen Ursula tolkes av Melissa McCarthy.


Selveste Javier Bardem gjør sin tolkning av Ariels far, kong Triton, med Noma Dumezweni fra Mary Poppins Returns, som sin makker dronning Selina.

Med på reisen har vi også Daveed Diggs fra Hamilton, som stemmen til krabben Sebastian, Jacob Tremblay fra Luca, som fisken Flounder, Awkwafina som Scuttle og Lin-Manuel Miranda er ryktet at skal spille Chef Louis.

Filmen er regissert av Rob Marshall, mannen som har regissert filmer som Chicago, Into the Woods og Mary Poppins Returns. Han har også skrevet manus sammen med Jane Goldman, David Magee og John DeLuca.

De har tidligere skrevet manus for Mary Poppins Returns, et par Kingsman-filmer, et par X-Men-filmer, Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children og Life of Pi.

I et intervju med The Wrap sa Marshall at han var «veldig stolt av filmen» og at den definitivt er den mest utfordrende filmen han noen gang har laget.

– Vi brukte kompliserte, banebrytende teknikker for å få dette til å fungere. Jeg tror ikke noen noen gang har laget en undervannsmusikal før. Hvert eneste øyeblikk av filmen måtte koreograferes på forhånd slik at vi kunne få en flyt gjennom hele filmen, fortalte regissøren.

De som har sett den klassiske tegnefilmen vil nok kjenne igjen scenen hvor Ariel synger på steinen. Det er også inspirert av den verdensberømte bronse-statuen «Den lille havfrue» i Københavns havn.


 

KRITIKK: All kritikk av filmen har blitt avfeid av filmskapere, skuespillere og mediekommentarer som rasistisk. Argumentene har gått på at en svart havfrue ikke holder seg til historisk nøyaktighet (HC Andersens beskrivelse av havfruen er at «huden hennes var så klar og delikat som et roseblad, og øynene hennes så blå som det dypeste hav»), at tilpasningen bør være så nær originalen som mulig, med videre.

Ariel (Halle Bailey) ser noe interessant over vannet.


LANG: Den nye filmen er hele to timer og femten minutter lang (dvs. 135 minutter), mens Disney-tegnefilmen fra 1989 (som denne filmen er basert på), var på 84 minutter. Noe av årsaken er at Den lille havfruen med skuespillere har flere sidehistorier og flere sanger.

PINEWOOD: Filmen er innspilt på Pinewood Studios i London, fra 30. januar 2021. Det ble også filmet i Sardinia i Italia, sommeren 2021.

NYE TIDER: Noen av de klassiske sangene har fått delvis ny tekst, blant annet den som antyder at prins Eric «tvinger seg på» Ariel. Sanger som Part of Your World, Under the Sea, Kiss the Girl og Poor Unfortunate Souls, er fortsatt med (skrevet av Howard Ashman og Alan Menken). Menken har skrevet fire nye sanger til den nye filmen, med tekster av Lin-Manuel Miranda. To av titlene er Wild Unchartered Waters og For the First Time.

HANDLINGEN: Ariel, den yngste datteren til kongedømmet Atlanticas hersker kong Triton, er fascinert av menneskeverdenen, men havfruer er forbudt å utforske den. Etter å ha reddet prins Eric fra et forlis og forelsket seg i ham, blir hun fast bestemt på å være sammen med ham i verden over vann. Disse handlingene fører til en konfrontasjon med faren hennes og et møte med den svindlende sjøheksen Ursula, og inngår en avtale med henne om å bytte den vakre stemmen hennes mot menneskebein, slik at hun kan oppdage verden over vann og imponere Eric. Imidlertid setter dette livet hennes (og farens krone) i fare.

Matias Kjølstad bidro til denne artikkelen. Den står opprinnelig på trykk i KINOMAGASINET nr. 4-2023.

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom