En ekte katastrofefilm

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom

Den verste oljekatastrofen i USAs historie er nå blitt til dramafilmen Deepwater Horizon med Mark Wahlberg i hovedrollen som Mike Williams.

Regissør Peter Berg er fra før av kjent for blant annet Lone Survivor (også med Wahlberg), Battleship (2012), Hancock (2008) og ikke minst Very Bad Things (1998).

Nå 52 år gamle Berg er også en habil skuespiller, mest kjent fra sin rolle i serien Chicago Hope.

Oljeriggen Deepwater Horizon var i drift i den amerikanske delen av Mexico-gulfen, da uhellet inntraff 20. april 2010. En plutselig eksplosjon, en «blow-out», drepte elleve mennesker og under to døgn senere sank hele riggen.

I etterkant – i løpet av 87 dager – rant nesten fem milloner fat råolje ut av borehullet.

Dette var det største uforutsette utslippet i oljeindustriens historie.

«En veldig ydmyk mann, som bare gjorde jobben sin og alt han kunne for å hjelpe andre og for å overleve,» sier Mark Wahlberg om mannen han spiller i Deepwater Horizon>/i>, Mike Williams.
«En veldig ydmyk mann, som bare gjorde jobben sin og alt han kunne for å hjelpe andre og for å overleve,» sier Mark Wahlberg om mannen han spiller i Deepwater Horizon, Mike Williams.


Da filmen nylig hadde verdenspremiere kom Mark Wahlberg sammen med mannen han portretterer i filmen, Mike Williams.

Williams bidro som konsulent for filminnspillingen, noe Wahlberg berømmet ham for. Det er ikke hvem som helst som klarer å gjenoppleve en slik traumatisk opplevelse.

«En veldig ydmyk mann, som bare gjorde jobben sin og alt han kunne for å hjelpe andre og for å overleve,» sa skuespilleren om Williams til BBC News.

Om filmen sier Wahlberg at den er konstruert som en actionfilm, men at den handler om menneskene som måtte bøte med livet. «Ingen av de som var heltene ombord på oljeriggen vil like å bli kalt helter. Men jeg ser på dem, og Williams, som helter og jeg synes det han gjorde var ekstremt modig».

Innspillingen ga Kurt Russel mulighet til å spille i samme film som sin adoptivdatter, Kate Hudson.

Mens Russel har rollen som oljeriggsjefen Jimmy Harrell, spiller Hudson kona til Williams, Felicia, som hjelpesløst må se tragedien utfolde seg via TV-nyhetene.

Også hun fikk råd fra den virkelige personen hun spilte.

Legg merke til Gina Rodriquez i rollen som en rappkjeftet oljearbeider og alles favorittskurk, John Malkovich, som British Petrolum-sjefen som kjefter og smeller.

Deepwater Horizon-filmplakat.
Deepwater Horizon-filmplakat.


I et intervju med IndieWire forteller regissør Peter Berg at han i begynnelsen av karrieren var villig til å gjøre hvilken som helst type film.

Etter noen filmer «i beltet», begynte han å tenke over hva slags filmer han personlig hadde lyst til å lage, og det var filmer om virkelige mennesker.

Han elsker å gjøre research; å møte menneskene og besøke miljøene filmene skal skildre, det seg være oljebransjen, agenter eller SEAL-soldater.

For Deepwater Horizon møtte han familiene til alle de elleve som døde ombord i oljeriggen.

«Noen regissører vil lage superheltfilmer. De elsker det. Jeg foretrekker virkelige historier,» sier Berg til IndieWire. Som likevel har laget to slike filmer tidligere: Hancock og Battleship.

«Jeg liker historier om vanlige folk, som regel i forferdelige situasjoner. Disse amerikanske folkehistoriene synes jeg er mer interessante og mer gjenkjennbare enn James Bond, som jeg liker. Jeg elsker James Bond, men jeg våkner ikke opp hver dag og relaterer meg til James Bond.»

Saken er hentet fra KINOMAGASINET 6•2016 og 7•2016. Les nr. 6 her:

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom