Elser klarte nesten å drepe Hitler

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom

Andre verdenskrig er en tilsynelatende uutømmelig kilde for spennende historier fra virkeligheten. Nå er storfilmen om Johann Georg Elser her. Mannen som nesten klarte å drepe Adolf Hitler.

Det skal ha vært hele 27 attentatforsøk på Hitler i årene 1934 til 1944. Flere av historiene er filmatisert. I nyere tid husker nok mange av oss Tom Cruise innsats som Claus von Stauffenberg i Valkyrie (2008).

Den nye filmen heter på tysk ganske enkelt Elser. På engelsk 13 Minutes, og på norsk Elser – 13 minutter etter Hitler.

Tittelen henspeiler på bomben – som Elser hadde plassert ved podiet i ølhallen Putsch i München – gikk av tretten minutter etter at Hitler hadde gått ned fra scenen. Dette var ikke Elsers feil. Hitler gikk nemlig derfra tidligere enn planlagt.

Filmen forteller altså den sanne historien om en mann som egenrådig forsøkte å stanse Hitlers terrorregime den 8. november 1939.

Johann Georg Elser var 39 år gammel ved attentatforsøket. Eksplosjonen var så kraftig at deler av taket i Bürgerbräukeller-lokalet falt ned. Dessverre ble åtte mennesker drept, og over seksti andre ble skadet. Hitler fikk altså ikke en skramme. Årsaken var at Hitlers tale ble fremskyndet med en halvtime, men også at den ble kortet ned fra to timer til kun én time. Han satt allerede i limousinen, på vei til togstasjonen, da bomben gikk av.

En lang rekke personer ble arrestert, mistenkt for å stå bak bomben. Elser var en av disse. Han ble arrestert på grensen til Sveits en halv time før attentatet fant sted. Lenge var han bare en av flere mistenkte, men etter hvert kom det vitneutsagn fra servitrisene i ølkjelleren som pekte mot ham. Store sår på knærne hans var også tegn på at han hadde krøpet rundt for å kunne montere bomben.

Elser ble torturert i Gestapo-hovedkvarteret og mishandlet på det verst tenkelige vis, men holdt hele tiden fast ved at han handlet alene. Selv var Hitler overbevist om at også britene sto bak Bürgerbräukeller-bomben.

Blant motivasjonen for drapsforsøket oppga Elser dette overfor forhørerne:

«Jeg ville med min handling forsøke å hindre et enda større blodbad».

Elser utdypet at han selv resonnerte seg frem til at det å eliminere lederskapet i landet – Hitler, Goering og Goebbels – var den eneste måte å forbedre vilkårene for sine landsmenn og unngå en krig.

Det ble aldri holdt en rettsak. Etter ett års tid ble Elser sendt til Sachsenhausen konsentrasjonsleir. Der skal han kuriøst nok fått ganske bra behandling. Han fikk ekstra matrasjoner, fikk besøke barbereren daglig og fikk besøke leirens bordell.

9. april 1945 – bare fire uker før krigen tok slutt – ble Elser henrettet på ordre fra Hitler.

Det er Oliver Hirschbiegel som står bak filmen Elser. Han er mest kjent for fabelaktige Der Untergang (2004), som tar for seg Hitlers siste ti dager i Berlin-bunkeren.

Hans forrige film var den glimrende biografien Diana (2013).

I et intervju med Zeit.de forteller regissøren at flere av de andre attentatmennene kom fra de øvre sjikt og ble raskere idolisert: Dermed gikk det lang tid før Elser fikk noen som «talte» hans sak med hensyn til ettermælet.

«Elser så ting mye klarere enn mange andre. Han var en av få som så hvor nazismen ville lede hen.»

Regissøren forteller at hans film viser mye mer enn tidligere filmatiseringer, ettersom flere fakta rundt hva som faktisk skjedde nå er tilgjengelig. Likevel er det «hull» i fortellingen som måtte diktes opp, også av dramaturgiske årsaker.

Saken er hentet fra KINOMAGASINET 7•2015. Les magasinet nedenfor!

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom