
En nærmere 90 siders lang og grundig revisjonsrapport var ikke godt nok. En utvidet selskapskontroll av Trondheim Kino AS er så avansert at Trondheim kommune har bedt om eksperthjelp.
Via offentlige anbudtjenesten Doffin søker derfor kommunen etter hjelp fra et eksternt firma.
Som det heter:
«Trondheim kommunerevisjon har behov for bistand for å belyse noen temaer knyttet til utvidet selskapskontroll.»
Det som kommunen trenger hjelp til er helt spesifikt dette:
a. Prosessen rundt Trondheim Kino AS sitt salg av Sundlings/Flavo
b. Verdivurdering sett opp imot salgssum av selskapet Sundlings/Flavo
c. Vurderinger rundt at Trondheim Kino AS ikke overtok selskapet Sundlings/Flavo
d. Bakgrunnen for at Trondheim Kino AS gikk ut som eier av Candy People Norway, og ikke Rune Olsø.
e. Trondheim kinos datterselskap sin inngåelse av kontrakter med Candy People Norway sett opp imot Trondheim kommunes innkjøpsreglement.
Det var allerede i 2016 at kontrollkomiteen i kommunen bestilte en utvidet selskapskontroll av Trondheim kino AS, og revisjonen igangsatte denne i slutten av 2016.
Eierskapskontrollen skulle undersøke om Trondheim kommunes eierinteresser i Trondheim Kino AS ivaretas i tråd med bystyrets føringer og om det er tilstrekkelig samsvar mellom selskapets planer og formål og kommunens formål med eierskapet.
Forvaltningsrevisjonen skulle også undersøke om Trondheim Kino driver sin virksomhet i tråd med bystyrets føringer.
I selskapskontrollen skulle også selskapets eierinteresser undersøkes, herunder eierinteresser i Trondheim Kino Utvikling AS og Location Norway AS.
Selskapskontrollen skulle også gjennomgå de kommersielle forhold mellom kinoens selskaper og Candy People Norway.
Trondheim kommunerevisjons rapport etter selskapskontrollen ble etterhvert klar.
Den ble behandlet av kontrollkomiteen i møte 29. mai 2017, som ikke var fornøyd med gjennomgangen og derfor bestilte ytterligere granskning. En granskning nå altså kommunen ber om faghjelp til.
Dokumentene i saken er svært omfattende.
Dokumentene som KINOMAGASINET har fått fra Trondheim kommune består av 127 sider med rappport og vedlegg, og 222 sider med saksdokumenter.
At pressen, i dette tilfellet Adresseavisen, har bedt om innsyn i mange dokumenter fremgår også av rapporten.
Trondheim Kino AS har nektet å etterfølge offentlighetsloven når pressen har bedt om informasjon. Flere fylkesmann-vedtak vedrørende andre kinoer i landet, hvor NRK ofte har bedt om innsyn, viser det samme: at kinoen i Trondheim er omfattet av offentlighetsloven. (Herunder Kristiansand Kinodrift AS og Bergen Kino).
Saken om dette i Trondheim endte hos fylkesmannen i Sør-Trøndelag som konstaterte at kinoen er omfattet av offentlighetsloven, mens datterselskapet Trondheim Kino Utvikling ikke er omfattet av loven. Revisjonen mener Trondheim Kino bør sikre gode rutiner for håndtering av innsynsbegjæringer.
Når det gjelder lov om offentlige anskaffelser, viser de juridiske vurderingene som revisjonen har fått utarbeidet at Trondheim Kino sine datterselskaper ikke er omfattet av lov om offentlige anskaffelser, men at det er knyttet usikkerhet til om Trondheim Kino AS er omfattet av loven. Etter revisjonens vurdering bør det avklares nærmere i hvilken grad Trondheim Kino skal følge lov om offentlige anskaffelser og/eller kommunens innkjøpsreglement.

Arild Kalkvik er direktør for Trondheim Kino AS. Foto: John Berge, KINOMAGASINET ©
Så hva fant kontrollkomiteen ut i første, egne granskingsrunde? Her er bare noen av funnene:
Bakgrunnen for noen av problemstillingene er at Trondheim Kino Utvikling gikk inn som medeier i det da nyetablerte selskapet Candy People Norway samtidig som tidligere styremedlem Rune Olsø ble medeier i selskapet.
Kinoen solgte seg senere ut av selskapet, men mange har stilt spørsmål om hva som skjedde da kinoen, sammen med tidligere styremedlem Olsø, gikk inn i selskapet omfatter selskapskontrollen også en gjennomgang av dette.
Ifølge kommunerevisjonen er man fornøyd med kinoes drift og overskudd, men ikke at to datterselskap har år på år med underskudd: Filmfest Trondheim (Kosmorama filmfestival) og Storytelling Media: «Revisjonen mener at underskudd over flere år er uheldig, og at kinoledelsen derfor bør vurdere tiltak som sikrer bedre balanse i økonomien i disse selskapene.» Styret Trondheim Kino AS skriver videre at underskudd i enkelte datterselskap er tatt tak i og at de forventer at disse selskapene skal gå i balanse fra årsskiftet.
Rapporten viser at Trondheim kommunes eierinteresser i Trondheim Kino er ivaretatt.
Revisjonen har funnet at Trondheim Kino sin virksomhet er i tråd med bystyrets føringer, og fremstår som et solid og lønnsomt selskap som leverer utbytte til eierne i samsvar med forventningene.
Revisjonen mener at Trondheim Kino møter de kulturpolitiske målene.
Rapporten konkluderer med at kinoens eierskap i Candy People Norway var av forretningsmessig art og i samsvar med kinoens strategi om involvering i hele kinoens verdikjede. Avgjørelsen om å bli medeier i Candy People Norway ble tatt av styreleder og daglig leder i Trondheim Kino Utvikling, med forbehold om styrets godkjenning. Men revisjonen mener at både styret i Trondheim Kino Utvikling og Trondheim Kino burde ha blitt involvert i saken før stiftelsesmøtet.
Rapporten konkluderer med at Rune Olsø ikke har brutt noen lovbestemmelser knyttet til habilitet. Revisjonen mener at det var riktig av Olsø å trekke seg fra styret i Trondheim Kino Utvikling slik at man unngikk en uheldig dobbeltrolle. De mener samtidig at han burde ha trukket seg fra styret i Trondheim Kino Utvikling før stiftelsesmøtet for Candy People Norway.
Sekretariatet i kommunen mener det er bekymringsfullt at det ikke er uavklart om Trondheim Kino skal følge lov om offentlige anskaffelser og/eller kommunens innkjøpsreglement. Det kan ha store økonomiske konsekvenser, og mener at selskapet bør avklare dette så fort som mulig.
Nå granskes altså alle forhold enda grundigere.

Forsiden til kommunerevisjonens rapport om utvidet selskapskontroll av Trondheim Kino AS.
Facebook
RSS