
Nordisk filmhelg:
Nordisk Råds prisutdeling går i år av stabelen i Stockholm onsdag 29. oktober. Nordisk filmhelg er et årlig arrangement der alle de nominerte filmene til Nordisk Råds Filmpris blir vist, med innledninger og etterfølgende samtaler med filmskaperne. Filmhelgen foregår i år for tredje gang på Filmens Hus i Dronningens gate 16. Billettene koster 50 kroner per film eller 200 kroner for alle fem filmene samlet. Inkludert i prisen er også mottakelser og servering mellom filmene.
– Vi har en veldig fin lineup med folk fra foran og bak kamera i år, så det er ekstra spennende for publikum, sier informasjonsrådgiver Anett Fondevik i Norsk filminstitutt (NFI) i forkant av Nordisk filmhelg.
Under denne helgen får publikum mulighet til å møte selebre gjester som Kristofer Hivju, Ruben Östlund, Peter Aalbæk Jensen, Lisa Loven Kongsli, Jari Virman, Eskil Vogt, Henrik Rafaelsen, Fridrik Thor Fridriksson m.fl.
NFI har innledere/moderatorer som bl.a Erlend Loe, Anne Sewitsky og Eirik Svensson.
– Det er åpent for publikum og mingling og forfriskninger mellom visningene, så her får man også en unik mulighet til å møte filmskapere, fagfolk og skuespillere og se god, nordisk film. Og ikke minst, til en rimelig penge – det koster 50 kroner for en visning, og 200 kroner for hele helgen. Inkl Q&A og alt, sier Fondevik.
Hun forteller videre:
— Det er tredje året vi arrangerer dette arrangementet på Filmens hus i forkant av Nordisk filmhelg, og mens Nordisk Råds prisutdeling rullerer fra land til land hvert år, er det kun vi som arrangerer nordiske filmhelg.
NFI-direktør Sindre Guldvog åpner programmet lørdag 25. oktober.
Her er programmet for Nordisk filmhelg på Filmens Hus:
Lørdag 25. oktober
Åpning ved Sindre Guldvog, direktør i Norsk filminstitutt
Kl. 14.00 Turist – regi: Ruben Östlund (Sverige) Gjester: Ruben Östlund, Lisa Loven Kongsli og Kristofer Hivju. Q&A ledet av forfatter, manusforfatter og filmkritiker Erlend Loe
Både regissør Ruben Östlund og skuespillerne Lisa Loven Kongsli og Kristofer Hivju gjester filmhelgen. Östlund har tidligere gjort seg bemerket med filmene De ufrivillige og Play. De ufrivillige ble valgt ut til Un Certain Regard i Cannes i 2008, og Play hadde premiere på Directors’ Fortnight i Cannes i 2011, der den vant en ‘Coup de coeur’. Play vant også Nordisk råds filmpris i 2012. Turist ble Östlunds tredje film til Cannes, hvor den ble hedret med juryprisen i Un Certain Regard. Kristoffer Hivju, kjent fra blant annet Game of Thrones, har en bærende rolle i Turist, og Lisa Loven Kongsli spiller den kvinnelige hovedrollen. Hun har tidligere spilt i blant annet Kompani Orheim, tv-serien Hvaler og flere kortfilmer. Turist har premiere på norske kinoer kvelden før.
Kl. 17.30 Concrete Night (Betoniyö) – regi: Pirjo Honkasalo (Finland) Gjest: Skuespiller Jari Virman. Q&A ledet av regissør Eirik Svensson
Skuespiller Jari Virman har en av de ledende rollene som storebroren i Concrete Night. Jari Virman er utdannet ved teaterhøgskolen i Finland, og har spilt i en rekke tv-serier og filmer. Concrete Night hadde sin verdenspremiere under filmfestivalen i Toronto i fjor, vant hele seks priser under Jussi Awards, den finske Amanda, blant annet for best regi og beste film. Jari Virman ble nominert til beste birolle for sin rolle som storebroren Ilkka i Concrete Night. Filmen er også Finlands bidrag til Oscar-kategorien beste fremmedspråklige film.
Kl. 20.00 Om hester og menn (Hross í oss) – regi: Benedikt Erlingsson (Island) Gjester: Benedikt Erlingsson og produsent Fridrik Thor Fridriksson. Q&A ledet av regissør Anne Sewitsky.
Fra Island kommer manusforfatter og regissør Benedikt Erlingsson og produsent Fridrik Thor Fridriksson. Benedikt Erlingsson er en av Islands mest framgangsrike teaterregissører og har mottatt en rekke priser som regissør, dramatiker og skuespiller. Fridrik Thor Fridriksson er en av Nordens mest anerkjente regissører og produsenter, med mer enn 30 spillefilmer og en rekke kortfilmer og dokumentarer bak seg. Hans andre spillefilm som regissør, Reisen tilbake (1991), ble nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film. Hans seneste langfilm, den delvis selvbiografiske Mamma Gógó, var Islands Oscar-bidrag i 2011.
Om hester og menn er solgt til mer enn 30 land og har mottatt nærmere 20 internasjonale priser, bl.a beste nye regissør i San Sebastian, beste regissør i Tokyo og beste nordiske film i Göteborg. Filmen var Islands bidrag til Oscar-kategorien beste fremmedspråklige film.
Søndag 26. oktober
Kl. 13.00 Presentasjon i Filmmuseet
Kl. 14.00 Nymphomaniac – regi: Lars von Trier (Danmark) Gjest: Produsent Peter Aalbæk Jensen. Q&A ledet av Jakob Berg.
Peter Aalbæk Jensen er en av produsentene bak Lars von Triers Nymphomaniac, og anses som en av Danmarks fremste produsenter. Han var en del av den danske Dogme-bevegelsen på 1990-tallet og etablerte Danmarks fremste produksjonsselskap Zentropa sammen med Lars von Trier i 1992. Han har produsert en rekke prisvinnende filmer som Dogville, Dancer in the dark, den Oscar-nominerte Etter bryllupet, Antichrist, Melancholia og Oscar- og Golden Globe-nominerte En kongelig affære. Antichrist vant Nordisk Råds filmpris i 2009.
Kl. 19.00 Mottakelse i Filmens Hus (åpen for publikum)
Kl. 20.30 Blind – regi: Eskil Vogt (Norge) Gjester: Eskil Vogt og skuespiller Henrik Rafaelsen. Q&A ledet av Cinematekleder Jan Langlo.
Eskil Vogt og skuespiller Henrik Rafaelsen kommer på vegne av Blind. Eskil Vogt regnes som en av Norges fremste manusforfattere og er kjent for sitt samarbeid med Joachim Trier om de prisvinnende filmene Reprise og Oslo, 31. august (nominert til Nordisk råds filmpris 2011). Han vant Amanda for beste manus i 2007 for Reprise. Blind ble tildelt manusprisen på Sundance filmfestival i år, og prisen Europa Cinemas Label i Panoramaprogrammet under filmfestivalen i Berlin.
Henrik Rafaelsen er tilknyttet Nationaltheateret hvor han har spilt flere store roller, og i 2005 mottok han Kritikerprisen for rollen som Peer Gynt ved Det Norske Teateret. Han spillefilmdebuterte i den svensk/finske filmen Elina – som om jeg ikke fantes i 2002, og har siden spilt i filmer som Sykt lykkelig, en rolle han vant Amanda for, og Mer eller mindre mann.
Facebook
RSS