
Foran fra venstre: Kari Nivala, maskinist Skoghall Folkets Hus, Robert Olsson marknadsförare/biomaskinist, Skoghall Folkets Hus, Lennart Johansson, maskinist Högboda Folkets Hus, Frida Henriksson, biografföreståndare Stjärnan, Torsby, Elisabeth Falk, styrelseledamot Filipstad Folkets Hus, Margot Wiksten, styrelseledamot Forshaga Folkets Hus, og Ros-Marie Falk, styrelseledamot Filipstad Folkets Hus.
Bak fra venstre: Olle Rodehn, biografföreståndare Storfors Biograf, Robert P. Olsson, filmkonsulent Region Värmland, Björn Bråten, maskinist Skoghall Folkets Hus, Pär Järnry, maskinist Stjärnan, Torsby, Amalia Linninger, biografföreståndare Arenan, Karlstad, Magnus Moberg biografföreståndare Skoghall Folkets Hus. Joakim Carlstedt, maskinist Sagasalongen, Säffle og Ulrika Skålén, biografföreståndare Sagasalongen, Säffle
15 læreivrige svenske kinoarbeidere har vært på studietur til kinoen som femten ganger er kåret til Norges beste.
Tolv av Värmlands kinoer har i 2017 startet Värmlands Biografnätverk, og det var denne gruppen av hyggelige kinofolk som 23.–24. mai 2017 var på besøk hos Fredrikstad kino.
Filmkonsulent Robert P. Olsson forteller til KINOMAGASINET at en del av hans jobb er å støtte opp om virksomheten til kinoene i Värmland.
– Hvorfor valgte dere å dra til Fredrikstad kino?
– Kinoene ville gjerne dra på studiebesøk til en veldig bra kino. Jeg ringte da Film og Kino og bad om tips om Norges beste kinoer. Jeg fikk vite om Fredrikstad kino og fikk høre en del av alt det de gjør bra, så vi bestemte oss for å besøke de.

Svenske kinoarbeidere på besøk hos Fredrikstad kino. Foto: Värmlands Biografnätverk
Värmlands Biografnätverk søkte om reisestøtte fraSvenska Filminstitutet og Region Värmland, og fikk denne innvilget. Da var det bare å avtale med kinosjef Jørgen Søderberg Jansen og dra avgårde når det passet alle parter.
– Hva var det mest nyttige dere lærte?
– Jeg tror alle tok til seg dette med helhetskonseptet: en kino som tar hånd om kunden fra kjøp til at man forlater kinoen etter visningen. Også alle de fine eventene, den godt planlagte kiosken og ikke minst den nye teknikken. I Sverige ligger vi jo bakom i teknikkutviklingen.
– Å, hvordan da?
– De svenske kinoene ble digitaliserte fra 2010 helt frem til 2016 med 2K-projektorer, mens mange i Norge lenge har hatt og oppgraderer til 4K. Og Fredrikstad har fire saler med Dolby Atmos. I Sverige er det kun fire kinoer med Dolby Atmos.
– Hva synes dere totalt sett om Fredrikstad kino?
– Vi er makeløst imponerte! Av kinoen, av personalet og teknikken de har investert i. Jeg håper og tror også at vi får arrangert enVärmländsk Biodag i 2018, etter mal av den norske kinodagen. Og jeg tror mange vil studere sin egen lyd i egne kinoer etter å ha opplevd Dolby Atmos.
– Hadde dere noe å lære bort til Fredrikstad kino?
– Det må Fredrikstad kino svare på. Vi håper at det kanskje kan gjøres noe i samarbeid i fremtiden. Vi kommer definitivt til å huske disse inspirerende dagene i lang tid fremover.
Kinosjef Jørgen Søderberg Jansen forteller til kinobransjens fagblad at det var ofte studiegjester da kinoen var ny i 2002, men at det ikke skjer så ofte lengre. Så dette var et hyggelig avbrekk i hverdagen for den travle kinosjefen.
– Hva var de svenske gjestene mest nysgjerrige på?
– De hadde lagt merke til «agurksaken» på Facebook i vinter, og at vi hadde blitt Årets kino 15 ganger, og de var også interessert i å høre mer om hvordan vi lager arrangementer rundt store premierer. Vi ga dem også en skikkelig Atmos-demonstrasjon!
– Hvordan synes du det er å vise frem kinoen til andre kolleger?
– Det er alltid gøy, og man føler seg jo litt beæret når femten mennesker setter av to dager til å besøke oss. Vi var litt spente på om vi skulle klare å prate om kinoen vår i to dager, men tiden gikk fort.

Svenske kinoarbeidere på besøk hos Fredrikstad kino. Foto: Värmlands Biografnätverk
Facebook
RSS