
Situasjonen, hvor flere filmer ikke blir vist på kinoene i Oslo, viser at privat kinomonopol i en stor by som Oslo er svært uheldig, sier Terje Gaustad, førsteamanuensis ved Institutt for kommunikasjon og kultur, Handelshøyskolen BI, til Klassekampen.
Gaustad har også nylig skrevet et leserinnlegg om kinosituasjonen i Oslo.
– Monopolet bidrar til å blokkere tilgangen til kulturkonsum. Publikum får ikke mulighet til å se disse filmene på en lovlig måte, og det er et kulturpolitisk problem. I Norge har kinoene tradisjonelt vært eid av kommunene alene. Men når kinoer blir private, slik Oslo Kino ble i fjor, bør ikke monopolet følge med, sier Gaustad videre til avisen.
Gaustad sier at kommunen, som i 2013 solgte Oslo Kino, må sørge for at kinomonopolet snarest oppløses.
– Kommunen bør gjøre alt som står i dens makt for å få til dette, for eksempel ved å regulere eiendom som kan egne seg til kino. Den bør også være samarbeidsvillig hvis det kommer en privat aktør på banen som er interessert i å etablere kino i Oslo, sier Gaustad til Klassekampen.
Han peker på at offentlige eiere styrer etter andre mål enn fortjeneste, mens for de private er det naturlig å styre ut fra størst mulig fortjeneste, og da kan man misbruke markedsmakten monopolet gir, hevder han. Gaustad peker på at det nok ville vakt enda større reaksjoner om en ny, norsk spillefilm ikke ble vist på kino i hovedstaden, men uavhengig av om det er en stor Hollywood-film eller en smalere film, mener han at det er problematisk at filmer som er ment å gå på kino, ikke er tilgjengelig.
– Publikum får et dårligere tilbud, rett og slett, på de stedene hvor Oslo Kino driver, sier professor Ove Solum ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.
– Det er en uheldig situasjon for publikum at en slik konflikt får de utslagene som de nå har fått. En kan jo spørre seg om det er heldig at man har et kommersielt monopol i hovedstaden, sier Solum videre til avisen.
Oslo Kino-direktør Jannicke Haugen sier dette til Klassekampen:
– Det er fritt fram for alle å etablere kino i Oslo, og vi ser for oss at vi vil møte konkurranse i løpet av de nærmeste årene.
Hovedkonkurrenten SF Kino har lenge sagt at de gjerne vil etablere seg i Oslo. De har foreløpig ikke lykkes med å komme i gang, men leter stadig etter egnede lokasjoner.
Facebook
RSS