
Fra 1979 til 2014 var Carl Petter Benestad (66 år i 2017) Kristiansands kinos ansikt utad. Fortsatt er han med, som styreleder. Vi har slått av en svært hyggelig prat med kinobransjeveteranen i anledning kinoens 110-årsjubileum.

Petter Benestad med den første d-kino-projektoren i 2006. Arkivfoto: John Berge, KINOMAGASINET ©
Det var 1. januar 1917 at kinoen ble overtatt av Kristiansand kommune. Før det hadde den vært drevet ti år på private hender. Og fra høsten 2014 er kinoen igjen delprivatisert, med Nordisk Film Kino som eier av 49 prosent av aksjene i KinoSør AS (som også innbefatter Arendal og Farsund kino).
– Hvordan har det gått med Nordisk Film Kino som deleier?
– Det har gått veldig bra. Nordisk Film Kino er fin å samarbeide med, og har sine 49 %. Vi ser at vi kan dra synergier og stordriftsfordeler av det, men ser også fordeler medat vi har 51 % og flertall. Men så langt har det ikke vært nødvendig å bruke det. Det er viktig for oss å beholde kompetansen lokalt. Et veldig godt eksempel på fordelen var da de som drev billettsystemet vi hadde plutselig la ned. Da så vi virkelig fordelen med å være tilknyttet Nordisk Film Kino og hele deres apparat, og nå har vi samme system som de har, forteller Benestad, som foruten styreledervervet i KinoSør er blitt engasjert lokalpolitiker.
– Jeg bruker mye tid på det, medgir han.

Trine Skei Grande, leder i Venstre og tidligere kinosjef Petter Benestad fra Kristiansand Venstre har skrevet leserinnlegg om norsk film- og kinopolitikk. Montasje: KINOMAGASINET.
Benestad er valgt inn i Kristiansand bystyre for Venstre og sitter i by- og miljøutvalget.
– Jeg har nok tidligere holdt det for meg selv hvor jeg står politisk, men det er det partiet jeg alltid har stemt på.
– Hva husker du spesielt godt fra dine år ved kinoen?
– Det er mange morsomme historier. En av de er at Kristiansand kino var den første i Norge som fikk popcorn i kinokiosken. Det var i 1985. Popcorn var populært på amerikanske kinoer, og vi visste at det solgte mye, men i Norge var det tradisjon for sjokolade. Det var stor skepsis til popcorn. Den tiden var det Freia som drev kioskene. De var for så vidt interessert i popcorn da de så at fortjenesten på popcorn var mye større. Men ingen kinoer turte å ta sjansen, men jeg hoppet på det.Det var en kjempesuksess. Da hadde vi popcornseminar, hvor alle kinosjefene i Norge kom, året etter i Kristiansand.

Petter Benestad med gamle filmruller anno 2006. Arkivfoto: John Berge, KINOMAGASINET ©
– Du har aldri vært blant de konservative i bransjen. Du var vel først med digitalkino også?
– Det stemmer. Vi var først ute med digital projektor på fast basis. Det var tester hos andre kinoer også før den tid, men vi var først med fast installasjon. Dette var i 2006. Vi startet selskap med Art Alliance i London, som vi kalte Nordic Digital Alliance
– Hvorfor var du så tidlig ute?
– Jeg så at dette ville komme og nesten revolusjonere kinodriften, spesielt for mindre kinoer, og jeg så for meg at vi kunne være med å lage næring av dette lokalt.

Kinosjefarvtaker Kim Skarning Andersen og Petter Benestad (t.h.). Kristiansands nye og eldre kinosjef. Foto: John Berge, KINOMAGASINET ©

En tegning fra avisen SØRLANDET (som ikke eksisterer lenger) spøker litt med daværende kinosjef. (Fra Petter Benestads arkiver)
Fra lokal premierefest på Etter Rubicon regissert av kristiansanderen Leidulv Risan, Petter Benestad sammen med Ewa Carlsson. (Fra Petter Benestads arkiver

Fra lokal premierefest på Etter Rubicon regissert av kristiansanderen Leidulv Risan, Petter Benestad sammen med Ewa Carlsson. (Fra Petter Benestads arkiver)
Facebook
RSS