
Med Mannen fra Snåsa har Norsk Filmdistribusjon fått en start på kinoåret de bare kunne drømme om. Vi har besøkt den vesle, men energiske, filmdistributøren.
Mannen fra Snåsa (med kinopremiere 22.01.2016) har nå snart 170.000 besøkende på kino.
– Den har gått eksepsjonelt bra hos bygdekinoene. Der sier mange at de ikke har sett like mange på kino som siden Max Manus ble vist og den har slått og tangert besøksrekorder mange steder, forteller Jarle Namtvedt, markedssjef og presseansvarlig kino, til KINOMAGASINET.
Filmen har fortsatt et kinoliv foran seg. Først 13. juni utgis den som fysisk video (DVD) og digitalt. (Via deres samarbeidspartner, Star Media Entertainment).
– Vi visste Joralf Gjerstad og Margret Olin på regi kunne være dynamitt. Men vi så nok for oss 50.000 besøkende, i et forsiktig estimat, noe som også ville vært rekord for norsk dokumentar i det nye kinomarkedet, medgir Jarle.
Kollega Cecilie Aas, produksjon og promotion ansvarlig, sier at mange har sett den flere ganger på kino.
– Det er helt klart voksne damer som har vært blant de ivrigste besøkende, forteller hun.
Namtvedt mener regissør Margaret Olin er unik i sin posisjon som filmskaper, med å skape oppmerksomhet og engasjement.
«IS I MAGEN»
– Mange av filmene vi har på repertoaret er filmer som trenger tid og som ikke har «blockbusteråpninger». De er avhengig av at kinoene har is i magen.
Andre filmer selskapet har på kino i disse dager er Welcome to Norway (premiere: 04.03.2016), som til nå er sett av nærmere 50.000 personer på («Den går også som vi håpet og trodde på», sier Namtvedt) og Carol (premiere: 11.03.2016).
– Vi hadde egentlig tenkt denne i januar eller februar, men utsatte den for å ha den som en del av Kinoklubben. Vi skulle gjerne sett høyere tall, siden vi har fått mye oppmerksomhet rundt den, sier duoen fra Norsk Filmdistribusjon.
Per starten av april er Carol sett av kun ca. 12.500 personer på kino.
– Har Kinoklubben en effekt?
– Det er vanskelig å si om det hjelper, ennå. En klubb trenger tid til å «sette seg». Nå har det jo bare vært to filmer, og med nye Grand Hotel som tredje film ut.
MOORES NYE FILM
Neste «storfilm» fra Norsk Filmdistribusjon blir Michael Moores Where To Invade Next (15.04.2016). Nærmere 20 minutter av filmen er segmenter fra Norge. Bastøy og Halden fengsel er de som er besøkt av Moore. Det begynner å bli noen år siden Moore hadde store kinotall i Norge, men både Bowling for Columbine (2002) og Fahrenheit 911 (2003) hadde i sin tid solide tall, på hhv. ca. 100.000 og 160.000 besøkende. Sicko (2008) ble sett av ca 25.000 personer på kino i Norge.
Where To Invade Next ble lansert med Rock Cinema på Rockefeller i Oslo (som har gratis entré). Det var fullt hus og stormende jubel.
– Hva slags markedsføringseffekt har disse visningene?
– RockCinema har enormt mange på mailinglister og sier selv at de ser stor forskjell på de som dukker opp på de ulike visningene, utifra hvilken film som vises, så vi har veldig gode erfaringer med de filmene vi har vist sammen med de. Nå er det jo amerikanske valgkampdager. Filmen fungerer godt i lag, den er morsom, noe som også visningen på Rockefeller viste, slår Namtvedt og Aas fast.
VIDERE REPERTOAR
Videre filmer fra firmaet i 2016 er blant annet:
The Neon Demon av Nicolas Winding Refn (Drive) (10.06.2016): Skrekkthriller fra Los Angeles’ modellmiljø. Med Keanu Reeves, Christina Hendricks, Jena Malone, Elle Fanning.
Snowden av Oliver Stone (16.09.2016): Manuset er basert på bøkene The Snowden Files: The Inside Story of the World’s Most Wanted Man av Luke Harding og Time of the Octopus av Anatoly Kucherena.
Sara Johnsens nye film høsten, Rosemari. (09.09.2016)
Café Society, som er Woody Allens nye film og åpningsfilm for Cannes 2016.
Xavier Dolans (Mommy): It’s Only The End of The World (07.10.2016)
Samt en helaftens dokumentar om Oasis (21.10.2016)
SCANBOX
Foruten egne avtaler med norske filmskapere, har Norsk Filmdistribusjon et løpende samarbeid med danske Scanbox.
– Vi har et godt samarbeid med Scanbox. Vi synes det er veldig hyggelig!
– Hvordan markedsfører dere dere overfor norsk produksjonsmiljø?
– De fleste vet hvem vi er, så vi har egentlig ikke noen pitch. De vet hva vi står for. Det er tre: meg, Frida og Cecilie, samt at vi har Torill som hjelper oss med litt mer forfallende hverdagsting og fakturering, forteller Jarle.
– Men det er viktig at alle liker prosjektene. Vi skal jo jobbe med de ofte i et par år. Vi er engasjerte og trives sammen.
PS: Atom Egoyans Remember skulle egentlig på kino, men går rett på video fra Scanbox til sommeren: 60 år etter at annen verdenskrig slutter søker en holocaustoverlevende hevn før han dør.



Facebook
RSS