
Både Oslo Kino og SF Kino forteller om økt interesse for filmene som vant Academy Awards.
– En Oscarstatuett gir som oftest utslag i besøket på den enkelte film. Ikke nødvendigvis med full kraft, men vi så allerede mandagen etter en økning i besøket på for eksempel 12 Years a Slave, Gravity og Dallas Buyers Club, forteller Christin Berg, programdirektør hos Oslo Kino, til kinobransjens fagblad.
– Vi har gitt filmene litt ekstra kapasitet fra fredag, og jeg tror vi vil merke en økning i besøket på disse filmene førstkommende helg.
Hennes kollega hos SF Kino, Lars Fuglevik, bekrefter samme tendens:
– Den gjeveste Oscar-statuetten til 12 Years a Slave er med på å gi et løft til filmen, sier programsjefen.
SF Kino vil dog ikke sett opp igjen Gravity, som ble kinolansert i fjor høst, og som nå er ute på video.
Men Oslo Kino setter den opp – på nytt.
– Ja, vi arrangerer en spesialvisning av Gravity – i 3D selvsagt – i den store salen på Colosseum på mandag kveld. En slik visning vil vi kunne genere godt besøk en mandagskveld, der besøket generelt er svakt, mener Christin Berg.
Hun mener at det er ekstremt mye god film på kino om dagen, og at det snakkes om film rundt middagsbordene, på trikken og i vennegjenger.
– Dette trigger besøket på de gode filmene. Alle må se 12 Years a Slave, Her eller Dallas Buyers Club. Og det er skikkelig flaut å si at man ikke har sett Gravity i 3D. Dette er bra for kinoen, for filmene, for alle, sier programdirektøren.
– Det som imidlertid er sikkert, er at konkurransen er stor. Det er alltid noen filmer som taper i dette gamet, filmer som ikke blir snakket så mye om, og som folk velger bort. Når man lanserer en film i denne perioden, er dette en risiko man må ta. Vi ser dessverre helt tydelig at det er filmer som kanskje kunne fått et større besøk i en annen periode, der det er færre filmer som retter seg mot samme målgruppe, sier Christin Berg.
Lars Fuglevik på sin side mener at Oscar-effekten ikke er så stor i virkeligheten.
– Vi som bransje ønsker veldig at det skal ha en effekt, men det er nok til syvende og sist ganske begrenset, mener han.
Fuglevik mener at for enkelte filmer kan Academy Awards-utdelingen gi en fornyet interesse.
Det beste eksemplet her er Kongens tale, som gikk opp i midten av februar 2011, og som løftet seg solid de to etterfølgende ukene av Oscarutdelingen. Dette var da også perfekt timing med kinolansering vs. utdeling, sier Fuglevik.
Han peker på noe av det samme for Amour, som gikk opp til jul 2012, og som siden fortsatte og fortsatte – og gjennom både Golden Globe og Oscarpris stadig fikk publikum påminnelser om filmens fortreffelighet, og derav fortsatt godt besøk.
Facebook
RSS