
Fakta om Geir Kamsvåg
Geir Kamsvåg er utdannet innen medier og kommunikasjon hos Høyskolen i Volda (1979-1981). Han har drevet flere filmblader og nettsteder siden 1980-tallet, herunder startet han bladene Filmaktuelt i 1987 og deretter Filmmagasinet i 1994. Han var redaktør for det nå nedlagte bransjebladet Film & Kino, som deretter gjenoppsto som bladet Cinema. Cinema, kjent som Cine, drives nå som nettsted i Kamsvågs regi.
•••
KINOMAGASINET dekker, tradisjonen tro, Den norske filmfestivalen i Haugesund. Vi deltar takket være pressestipend fra Den norske filmfestivalen og støtte fra vertskapet, Edda kino.
HAUGESUND: Redaktør Geir Kamsvåg i Cinema Forlag var én av de få positive i pressen til endringene som skjedde i hovedstaden, og nye historiske tall har gitt ham rett.
Under seminaret «Kinodrift i koronaens tid» – som gikk av stabelen under Den norske filmfestivalen 2020 i Haugesund lørdag 15. august – la Kamsvåg frem tall for hvordan kinomarkedet har utviklet seg i årene 2017-2019.
Det var nemlig 22. mars 2018 at kinomonopolet i Oslo falt for alvor, da kjeden ODEON åpnet Norges største multiplex (kinosenter) på Storo med 14 saler.
Deretter dukket flere kinoer opp: Vega Scene og Kunstnernes hus kino, samt Felix kino – som gjenoppsto i privat regi. I 2019 ble nyrestaurerte Frogner kino foreløpig siste tilskudd på stammen av Oslo-kinoer.

Redaktør Geir Kamsvåg i Cinema Forlag under presentasjonen på Den norske filmfestivalen 2020 i Haugesund. Foto: John Berge, Kinomagasinet.no ©
– Diskusjonen som var for rundt ti år siden gikk på at samstemte medier og kultureliten i Oslo mente at monopolet i Oslo var det beste og at Oslo «hadde verdens beste filmtilbud», fortalte Kamsvåg.
Han viste til at Aftenposten og Klassekampen tilkjennega standpunkter som at det ville bli «katastrofe» og et «elendig kinotilbud», om endringer ville skje.
Det til tross for at Oslo kino da hadde nedlagt Felix kino med to saler og Eldorado kino med fem saler. Oslo hadde da kun halvparten av salene, i forhold til innbyggertallet, som det var i byer som Stavanger, Trondheim, Bergen, Stockholm og København.
Etter at Oslo kino fikk konkurranse var det plutselig dobbelt så mange tilgjengelige seter.
Fra 2017 til 2019 økte antall forestillinger i Oslo med 26.500, som er en økning på 72 prosent.
Antall filmtitler har også økt med 25 prosent, om man sammenligner perioden 2010-2015 mot perioden 2017-2019, fortalte Kamsvåg.
Den største økningen har faktisk skjedd med europeisk film, som har doblet antallet pr. år – til rundt 100. Hollywood-filmene står for samme antall, så her har det vært en minimal økning i antall titler.
– Årsaken til alt dette er ganske enkelt at Oslo kino var en propp i systemet, sa Kamsvåg til kinosjefene som satt i salen – og de som satt hjemme og fulgte med via en YouTube-direktestrømming.
– Ingen distributør ville importere en film om den ikke ble vist på kino i Oslo, og mangelen på saler gjorde at distributørene satt på gjerdet. Den gang sto Oslo kino for 40 til 70 prosent av inntektene på de smalere filmene, f.eks. europeiske filmer og mer kunstneriske filmer.

Redaktør Geir Kamsvåg i CINEMA foran Filmens hus, fredag 29. mai 2015. Foto: John Berge, KINOMAGASINET ©
Geir Kamsvåg viste også til at opphevingen av monopolet også har ført til at de nye kinoene selv viser filmer de ønsker å fokusere på, uavhengig av distributører.
Dette kan være filmer som er for smale selv for importørene.
Han nevnte polske eller filippinske filmer, Bollywood-filmer, med videre.
LES OGSÅ DISSE SAKENE HVOR GEIR KAMSVÅG ER I FOKUS:
Facebook
RSS