
Norske kinoer med Dolby Atmos:
(Antall saler i parantes – i kronologisk rekkefølge fra installasjonstidspunkt)
Kristiansand (1) - UCS - Yamaha forsterkere og høyttalere – 30.11.2012
SF Kino Sandvika (1) - UCS - Yamaha forsterkere og høyttalere – 10.12.2012
Bergen kino (1) - UCS - Yamaha forsterkere og høyttalere – 09.12.2013
SF Kino Stavanger (1) – Videvox – 22.10.2013
Trondheim Kino (1) – Videvox – 08.11.2013
Sortland kino (1) – UCS - Yamaha forsterkere og høyttalere – 11.04.2014
Kvinesdal (1) – Videvox – 04.07.2014
Notodden kino (2) – Videvox –11.12.2014
Filmens hus, Oslo (1) – Kino & AV Teknikk – 28.08.2014
Fosnavåg (1) - UCS - Samarbeid med Bright. – 03.12.2015
Krona – Kongsberg Kino (3) – 31.07.2015 – UCS
Kulturbadet i Sandnessjøen, Alstadhaug kommune (1) – 22.08.2015 – UCS
Lørenskog Kino (1) – UCS – 28.08.2015
Lyngdal Kino (1) – Videvox – 18.11.2015
Hamar Kino (1) – Kino & AV Teknikk – 16.12.2015
Storstova Bryne (1) – egeninstall/Videvox - 16.12.2015
Kommende kinoer med Dolby Atmos-saler i 2016:
Gjøvik Kino (2) – UCS – januar 2016
Edda Kino (1) – Haugesund (jan/feb 2016)
Lillehammer Kino (1) – Videvox – 18.03.2016
SF Kino Sandnes (1) – våren 2016
Flekkefjord Kino (2) – sommeren 2016
Dolby Atmos gir filmskaperne muligheten til å plassere nøyaktig så mange som 128 lyder fordelt på 64 separate lydkanaler. Det er en god del flere enn konvensjonelle 5.1, 7.1 eller 9.1-baserte systemer. Den største forbedringen med lydsystemet Dolby Atmos, foruten enda mer nøyaktig plassering av lydene, er muligheten til lyd overfra, i taket. Det gir store muligheter til mer nøyaktig å plassere lyd fra objekter som flyr forbi – som flyvefiskene i Life of Pi – eller fly, helikoptre, fugler, bølger, vind og så videre. Kilde: KINOMAGASINET/John Berge
Landets største kinokjede har ingen umiddelbare planer om å investere i Dolby Atmos-lyd.
Mens stadig flere norske kinoer mener at Dolby Atmos-systemet er et rett valg for dem og kundene, uttrykker NFK-direktøren usikkerhet rundt hvorvidt Dolby Atmos i det hele tatt er ønskelig og om det er den riktige løsningen for kjeden.
Det fremgår av et intervju herværende nettsted har gjort med administrerende direktør Jannicke Haugen i Nordisk Film Kino (NFK).
HAR LOVT ATMOS TIDLIGERE
Nordisk Film Kino – da Oslo Kino – lovte 08.11.2013 å komme med systemet i løpet av 2014.
Men 25.05.2014 sa kjeden nei.
Og halvannet år etter sier fortsatt den danskeide giganten nei.
Dolby Atmos er ikke prioritert, heter det klart og tydelig.
BARE KINOMAGASINET ER OPPTATT AV DET?
Kjedens direktør hevder også at det stort sett bare er kinobransjens fagblad som er opptatt av hvorvidt kjeden skal tilby det beste innen kinolyd. (Mer om dette senere i artikkelen!)
– For tiden er ikke dette førsteprioritet for oss, sier administrerende direktør Jannicke Haugen i Nordisk Film Kino til KINOMAGASINET.
IKKE FLAUT
I mellomtiden har snart 20 norske kinoer dette systemet, som på i alle bransjefora fremheves som en reell nyvinning. Allerede for ett år siden, i starten av 2015, var det over 2.000 kinosaler med systemet.
– Når vil Nordisk Film Kino-kjeden tilby dette i landets hovedstad?
– Dette er en løpende vurdering som gjøres, på lik linje med alle andre investeringer. Både om vi ønsker den type lyd, og hvorvidt Dolby Atmos i så fall vil være den riktige løsningen, svarer Haugen.
– Er det flaut på noen som helst måte for landets største kinokjede ikke har dette systemet i sine kinoer i Oslo, mens nesten alle andre storbyer og svært mange små byer og bygder har dette?
– Nei, på ingen måte.
MENER DET IKKE ER NOE EN MODERNE KINO «MÅ HA»
– Er Dolby Atmos noe en moderne kino «må ha»?
– Dette er ikke «må ha». I så fall hadde vi allerede hatt det i mange av våre kinoer. For at Atmos – eller et lignende system – skal lykkes må man inkludere det i et mer helhetlig opplegg. Atmos alene, uten andre endringer, vil sannsynligvis ha begrenset verdi for publikum.
– Hvorfor har såpass mange kinoer rundt omkring satset på Dolby Atmos og ikke Nordisk Film Kino?
– Vi kan ikke svare for andre kinoer. De må selv vurdere om de har fått den ønskede effekten av sine investeringer i Atmos.
– Merker dere etterspørsel fra forbrukerne om å tilby Dolby Atmos?
– Nei. Jeg vil tro at KINOMAGASINET alene står for omtrent 90 % av alle henvendelser vi har mottatt vedrørende Atmos.
HVOR BLIR DET AV FILMFESTIVALEN I OSLO?
– Da Nordisk Film Biografer kjøpte Oslo Kino 04.04.2013 sa Allan Hansen til KINOMAGASINET: «Vi skal umiddelbart investere noen penger i vedlikehold og oppgradering av eksisterende bygg, og vi har planer om utvidelse med flere tilbud, det gjelder festivaltilbudet for byen og generelt for Oslo som den naturlig filmhovedstaden i Norge.»
– Hva er status for planene om filmfestival i Oslo, snart tre år senere?
– Vi har dialog med kommunen og aktuelle samarbeidspartnere. Mer informasjon gis så fort vi har noe konkret på plass, svarer Haugen.
LITT BAKGRUNNSINFO OM DOLBY ATMOS
Dolby Atmos-lydsystemet ble lansert i 2012 som en nyvinning innen kinobransjen. Samme år installerte både Kristiansand Kino og SF Kino Sandvika utenfor Oslo systemet.
Dolby Atmos gir filmskaperne muligheten til å plassere nøyaktig så mange som 128 lyder fordelt på 64 separate lydkanaler. Det er en god del flere enn konvensjonelle 5.1, 7.1 eller 9.1-baserte systemer. Den største forbedringen med lydsystemet Dolby Atmos, foruten enda mer nøyaktig plassering av lydene, er muligheten til lyd overfra, i taket.
Over tre år etter at de første norske kinosalene tok systemet i bruk er det 16 kinoer med slike saler, heriblant på store steder som Bergen, Trondheim, Stavanger, samt mellomstore byer og steder som Hamar, Kongsberg, Lørenskog, Bryne, med flere. En lang rekke bygder og småbyer har også Dolby Atmos: Lyngdal, Kvinesdal, Notodden, Sortland. Senere i år blir det slike saler på Gjøvik, Lillehammer, Haugesund, Sandnes og Flekkefjord.
Cinemateket i Oslo, i Filmens hus, har også en Dolby Atmos-sertifisert sal, men de setter som regel ikke opp ordinære kinofilmer samtidig som de lanseres.
DOLBY ATMOS OG HJEMMEKINO
I 2015 ble også Dolby Atmos lansert for alvor i hjemmekinomarkedet, og de fleste nye forsterkere har dette nå, samt at det finnes nye høyttalersystemer som gir denne lydkvaliteten.
Flere Blu-ray Disc-utgaver tilbyr også lyden, og det samme gjør det nye 2016-formatet 4K Ultra HD. Som navnet sier, gir dette videomediet 4K/UHD-kvalitet for hjemmekinoer.
I mellomtiden sier ingen filmdistributører og kinokjeder – oss bekjent – fra til kinofilmkundene hvorvidt de viser 4K-innhold av filmene de setter opp! Ofte er det bare 2K-innhold som tilbys. Forstå det den som kan.


Facebook
RSS