
Prebz og Dennis: The Movie
Norgespremiere: 11.08.2017
Regissør: Kaspar Synnevåg
Distributør: Nordisk Film Distribusjon
Prebz og Dennis: The Movie er blitt en realitet. Hvordan har man gått frem for å få YouTube-stjernene fra mobile enheter til kinolerretet?
For å finne ut dette har vi snakket med Kaspar Synnevåg (regi og manus) og og Henrik Hylland Uhlvig (klipp, manus, produsent).
Hva ga dere ideen til å lage spillefilm om Prebz og Dennis?
Kaspar: Ideen kom mens vi laget nett-TV-programmet Kvitter for Bergens Tidende og VGTV. Programmet var et talkshow for sosiale medier-Norge, gjestene var internettstjerner og kjendiser fra sosiale medier. Våren 2015 hadde vi Prebz som en av gjestene, og under intervjuet, mens han fortalte om Prebz og Dennis, ble jeg sittende og tenke på hvor gøy og bra en film med dem kunne bli.
Henrik: Rett etter opptak kom Kaspar og fortalte om ideen og vi så gjennom nærmest alt de hadde gjort på YouTube-kanalen sin.
Kaspar: Etter å ha fått gutta med på laget satte vi i gang med manus, og etter hvert opptak og klipp. Henrik klipper mens jeg er på sett. Teknisk sett har vi forskjellige credits, i praksis er vi en duo som jobber back to back.

ra lanseringen av Prebz og Dennis: The Movie i januar 2017. Henrik Hylland Uhlvig (t.v.) og Kaspar Synnevåg. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©

Kaspar Synnevåg (t.v.) og Henrik Hylland Uhlvig. Foto: North Sea Productions AS
Hva slags ideer lå til grunn. Jeg tenker filmer om andre YouTube-stjerner, Jackass-sjangeren, slike ting?
Henrik: Vi så alt av fan-filmer, om alt fra Justin Bieber, til Katy Perry og One Direction. Alle har de omtrent samme oppbygning: 10 prosent er et nåtidsplot av typen: 1) Justin Bieber skal ha konsert i Madison Square Garden, det er utrolig fantastisk og alle gleder seg! 2) Å, nei, Justin har fått vondt i halsen! Hvordan skal dette gå? 3) Det gikk visst fint likevel. Mens 90 prosent av filmen er gjenfortelling av livshistorien deres, ispedd noen svært velproduserte konsertopptak, da de fleste filmene handler om artister. Med Prebz og Dennis har vi snudd brøken på hodet: 10 prosent tilbakeblikk, og 90 prosent pranks og moro. Kaspar: Strukturen i historien er Jackass med litt «bromance». Tematikken er hvor mye fire gutter kan få til med et billig kamera, en PC og masse kreativitet. Waynes World var en viktig inspirasjon, parallellene mellom alle tenåringer som laget lokal-TV og hjemmelagete videoer på 80- og 90-tallet og frem til dagens YouTube-giganter er mange. Så er det mange små og store referanser til filmer vi liker i filmen, fra Børning til Four Weddings and a Funeral. Det er bare å se filmen og lete! Men først og fremst lot vi oss inspirere av guttene selv, og av YouTube-universet de lever i. De er en liten vennegjeng som på egen hånd har karret seg til toppen av underholdningsbransjen! Det er en klassisk underdog-historie, som appellerte veldig til oss.
Hva var den største utfordringen med å lage en spillefilm?
Kaspar: Å holde oss til virkeligheten, gjøre alt ekte. Prebz og Dennis er seg selv på YouTube-kanalen sin, så vi hadde ingen ambisjoner om å lage en film der de spiller skuespill. Samtidig ville vi fortelle en historie med nerve på nærmere 90 minutter. Det løste vi ved å snakke mye med guttene og ved å få Dennis med på manus. Slik fant vi ekte problemstillinger i livene deres. Vi lagde ekte stunts og pranks rundt deres drømmer og planer for fremtiden, for så å sette det sammen i en ramme som utgjør en spennende historie som veksler fra latter til spenning, til action til moro til latter igjen.
Henrik: Den største utfordringen som klipper var at jeg i starten tenkte altfor tradisjonelt, og prøvde å presse alt inn i en tradisjonell ramme. Første assembly var på over 4 timer og ville fått 2001: En romodyssé til å fremstå som en fartsfylt crazy-komedie. Så løsnet det: Nå er alt vanvittig gøy, samtidig som handlingen driver framover uten at du egentlig tenker over det. Et eksempel er hvordan lillebror til Dennis, Ruben, tidlig i filmen blir satt i løgndetektor og grillet om forholdet til kjæresten sin. Det er en morsom scene.

Dag Otto Lauritzen (t.v.) og Preben Fjell. Foto: North Sea Productions AS
Si litt om filmens beste scener!
Kaspar: Scenen da Preben skulle forsøke å bære en sekk med 60 kilo opp Bergens høyeste fjell, Ulriken, var kanskje den mest risikable. 60 kilo er tungt! Kappkjøring med rallykongen Martin Schanche var veldig gøy, Dennis sine skjulte kamera-dater med kjente bloggere var kanskje det flaueste… Ja, og så dro vi til Island fordi Dennis fikk lyst å spørre en spåkone ut om Prebz. Å lage denne filmen føltes aldri som en jobb, det var bare en serie med morsomme ting vi gjorde! Hvordan var det å endelig lage en helaftens spillefilm etter flere kortfilmer?
Hvordan var det å endelig lage en helaftens spillefilm etter flere kortfilmer?
Kaspar: Fantastisk! Å lage kortfilm er gøy og man er veldig fri, men med et kinofilm-budsjett og -apparat har man mye videre rammer å leke seg innenfor. Dette er større, bedre, morsommere – og forhåpentligvis vil denne filmen glede og røre et mye større antall mennesker. Og det er jo til syvende og sist akkurat derfor vi lager film.
Hvordan fikk dere finansiert filmen og hva kostet den?
Kaspar: Det første vi gjorde etter at vi hadde bestemt oss for å lage filmen, var å sette oss ned sammen med produsent Trond Gullaksen som vi har jobbet med de siste årene. Fra før har han 25 års erfaring fra forsikring og finans. Han er dyktig og ryddig, og ser med en gang om et prosjekt har livets rett eller ikke. Vi fikk med oss mediefondet Zefyr, som er filmens største enkeltinvestor, Vestnorsk Filmsenter, NFI på etterhåndsstøtte samt en del private investorer. Hos de sistnevnte gikk vi til de som liker innovative prosjekter, de som er nysgjerrige og som har en interesse for trender innen nye medier. Totaltbudsjettet er på oppunder ti millioner.
Skulle ikke filmen egentlig lanseres våren 2017?
Kaspar: Vi vet at mange av de som gleder seg til Prebz og Dennis-filmen er barn, tenåringer og unge voksne. Vi tenkte fra tidlig av at det ville være en treat for dem om filmen kom ut i en av skoleferie. Da vi ikke rakk påske, var det neste gode vinduet slutten av skoleferien, altså 11. august.
Henrik: Samtidig trengte vi mer klippetid, med alt materialet vi satt på. Men egentlig var hele «utsettelsen» kanskje bare et markedsføringstrikks, slik at vi kunne skrive i traileren at «ENDELIG ER DEN HER!» Men det må du ikke skrive!
Hvor mange kinobesøkende håper dere på?
Henrik: Følgerne til Prebz og Dennis er ekstremt kresne og beviste medieeksperter, som forventer å bli underholdt. Vi har gjort alt vi kan for å gi alle en fantastisk kinoopplevelse.

Martin Schanche, Dennis Vareide, Preben Fjell. Foto: North Sea Productions AS
Skal filmen lanseres på Blu-ray?
Henrik: Er Blu-ray fremdeles en greie?
Kaspar: Ingen planer så langt, heller ikke for Netflix eller YouTube eller noe annet sted på nett. Vi har laget denne filmen for kino, og det er der den må oppleves!
Distributøren om Prebz og Dennis: The Movie-turneen: «Noe av det viktigste vi gjør»
ARTIKKELEN ER HENTET FRA KINOMAGASINET 4•2017 SOM DU KAN LESE HER:
Facebook
RSS