
– Det er gøy i drive med kinoreklame for tiden, sier administrerende direktør Ronny Lieblein i Media Direct Norge.
Hans kollega og konkurrent, administrerende direktør Jan Tore Kristiansen hos CAPA Kinoreklame AS, i stemmer:
– Det går mot nytt rekordår i 2018 for reklame på kino, konstanterer han.
Begge selskapene har vært mer eller mindre vært utsolgt hele året på alle annonseflatene.
I 2016 omsatte de to selskapene tilsammen for ca. 161 millioner kroner i reklame vist på kinolerretene landet rundt.
– Jeg vil tro at vil havner på godt over 170 milioner kroner i 2017, sier MDN-Lieblein.
Som understreker at omsetningen er større:
– I tillegg kommer annonsesalg på digitale flater, hos oss skjer dette hos Filmweb, og CAPA har sine flater, sier han.

Administrerende direktør Jan Tore Kristiansen hos CAPA Kinoreklame AS (t.v.) og administrerende direktør Ronny Lieblein i Media Direct Norge under kinofagdagen 17. oktober 2017 på Vika kino i Oslo. Foto: MDN/CAPA.
MDN satser sterkt videre på sitt kinospill, som etter et år i full drift hos Nordisk Film-kinoene er mer populært enn noensinne. Det er nå over 71.000 brukere.
– Coca Cola har vært fast sponsor og Coop Extra starter 1. november, sier MDN-sjefen, og forteller at selskapet ønsker å se på mulighetene for å tilby det andre kinoer også utenfor Egmont-konsernet.
CAPA på sin side satser sterkt på applikasjoner for ulike kinoer, i samarbeid med Filmgrail. Her var Bergen kino først ute i 2017, så kom Haugesund (Edda kino), og snart kommer to nye kinoer med egen app (før jul 2017).
Hva årsakene er til at kinoreklame øker er noe både MDN og CAPA nylig rettet fokus på.
De har flere år på rad samarbeidet om en kinofagdag, rettet mot annonsørene. Den fant i år sted 17. oktober 2017 på Vika kino i Oslo.

Jan Tore Kristiansen er direktør i CAPA. Foto: John Berge, KINOMAGASINET ©
CAPA-Kristiansen sier at suksessfaktoren er kinoreklamens stabilitet og anerkjennelse som leverbar i forhold til resultateter:
– Kino leverer som før godt kjent på oppmerksomhet og gjenkjennelse av varemerker. Men i forhold til andre medier leverer vi bra på yngre målgrupper. Det er vanskelig å få tak i de unge på andre kanaler. De ser ikke på direktesendt TV, og det påvirker en del. Å nå de unge i digitale kanaler er krevende, da mange har adblock. Kino leverer på det man skal levere på, so,m en trygg kanal å bruke i forhold til det budskapet man skal levere, sier han.
MDN-Lieblein er enig. Han sier at annonsørene ser at digitale satsinger ikke alltid fungerer, og at en del plattformer er ikke trygge.
– De finner kanskje at annonsen er på en høyreekstrem side og der vil du kanskje ikke være. Derfor er kinoreklame et trygt medium. Tradisjonelle medier har svært godt effekt, for når man bruker penger på reklame, er det selvsagt viktig at den har effekt. Kino og TV utgjør en god plattform, for når TV sliter med å nå de yngre, blir det bra miks samme.
– Kinopublikum er også spesielle. De er generelt mer aktive urbane mennesker som kjenner mange, snakker med mange, og sprer budskapet til sine venner og kjente.
Ronny Lieblein sier at under kinofagdagen fikk de knust en del myter om kinoreklame. Selv om kostnaden for å nå tusen mennesker virker høy på papiret, er det mer effektive måter å sammenligne pris og effekt.
– Det nytter ikke å se på at man har sett noe på Facebook i noen sekunder, kontra at man ser den hele gode lange historien fra en reklamefilm i en kinosal, sier han.

Media Direct Norge og CAPA Kinoreklame er de to norske leverandørene av kinoreklame. Her med de nye 2017-logoene deres.

Bra oppmøte under kinofagdagen 17. oktober 2017 på Vika kino i Oslo, i regi av CAPA Kinoreklame AS og Media Direct Norge. Foto: MDN/CAPA.
Facebook
RSS