
STAVANGER: Ronny Lieblein fra MDN og Linn Barholt fra CAPA lovte kinoene at reklamefilmene også heretter skal holde seg innenfor lovens grenser.
De to konkurrentene innen riksdekkende kinoreklame snakker faktisk ganske mye sammen, fortalte den uvanlige duoen på scenen på filmtreffet tirsdag 2. juni 2015.
– Vi har felles interesse av å fremme reklamekanalen kino kontra andre medier, så vi står sammen on dette. Det er også riktig slik at det i størst mulig grad blir en nasjonal standard for kinoreklame, sa Ronny Lieblein henvendt til kinosjefene i salen.
– Det er viktig for våre annonsører at de vet det er trygt å vise reklame på kino. Heldigvis er annonsørene forsiktige med å lage støtende reklamer. De fleste har egnede reklamer for alle og få er rettet mot barn, la han til.
Lieblein beskrev også verktøyet Filmmonitor, som er et statistikkverktøy med forbrukerundersøkelser, som foretas etter filmpremierer. Disse statistiske dataene er nyttige i forbindelse med planlegging av hvilke reklamefilmer som passer til hvilke filmer.
Foruten den nye Lov om beskyttelse av mindreårige mot skadelige bildeprogram, finnes det også noe som heter Matvarebransjens faglige utvalg (MFU), med sine regler. Også disse etterfølges, lovte MDN og CAPA. Her er fokuset på at fett, sukker, salt-innholdige matvarer ikke skal rettes mot barn. Coca-Cola kan her være et eksempel.
– I praksis betyr det at vi skal gå til annonsørene. Mens Coca-Cola tidligere har kjøpt full distribusjon, kan de ikke det nå. Da må vi selge mer av de andre pakkene, sa Linn Barholt.
De ulike «pakkene» har også MDN og CAPA felles. De har pakker beregnet på voksne, ungdom, familier og barn.
– Vi har alltid gjort dette arbeidet. Vi gjør det bare enda nøyere nå, understreket de to.
– Vi vurderer alle reklamefilmer som vises på kino. Når vi er usikre på aldersgrensen, så får vi hjelp av Film & Kino og Medietilsynet. Da skal du som kinosjef føle deg trygg på at reklamene er godt innenfor regelverket, sa Barholt og poengerte at det er en trebarnspappa som dobbeltsjekker alle reklamene før de godkjennes.
I tillegg lover Bug og Unique Cinema Systems at det nye systemet «smart trailering» skal sørge for at ingen reklamefilmtabber vil oppstå i fremtiden. Mer om dette i en kommende, separat artikkel.

Facebook
RSS