
Laserprojeksjon av film gir bedre opplyste 3D-bilder enn dagens lampebaserte projektorer. I september viste Christie sitt nye 6P laserprojeksjonssystem under fagmessen IBC 2014 i Amsterdam i Nederland. 28. oktober 2014 ble systemet for første gang demonstrert i en ekte kinosal i Europa, nemlig hos KP1 (Konsertpaleet) hos Bergen Kino.
I en pressemelding forteller Christie at 3D-visningens svake kvalitet i dagens projektorsystemer lenge har vært en bekymring for Hollywood, og at et system som gir samme lysstyrke og klarhet som 2D-visninger er et ønske. Dette mener Christie at de nå kan levere.
Deres nye 6P (primary) laserfargesystem gir en intens lysstyrke, brede fargespekter og høyere kontrast enn tradisjonelle digitale projektorer.
Og like viktig, det blir så å si ingen polarisasjon og forstyrrelser for seeren.
Intensiteten er på hele 70.000 lumens, som er mer enn to ganger lysstyrken til dagsens lampebaserte projektorer.
Oppløsningen er i 4K.
Christie-systemet sender to bilder via to projektorer samtidig og bildene tolkes av seeren med en ny type briller. Hver projektor sender primærfargene rød, grønn og blå, som oppfattes av hvert av øynene til seeren, via et ordinært hvitt matt kinolerrett. Siden bildene vises simultant, unngås «flashing»-effekten som dagens 3D-systemer har, og som gir flere seere hodepine.
Laserprosjektet er det største og mest omfattende researchprosjekt gjennom tidene for Christie.
Den norske kinokonferansen i Bergen (28.–30.10.2014) dekkes av KINOMAGASINET takket være reise- og oppholdstøtte fra Unique Cinema Systems.
BERGEN: I Konserpaleets sal 1 hos Bergen Kino ble Christies nye 6P-laserprojeksjonssystem for første gang vist i en europeisk kinosal.
Hvordan gikk det til?
Frakt med trailer til et regntungt og flomrammet vestland og deretter med heisekran opp til toppen av Konsertpaleet.
Direktør Ørjan Taule i bergensbaserte Unique Cinema System (UCS) forklarer:
– Dette har vi jobbet med å få til i flere måneder. De sa det ikke gikk, men vi fikk det til!
Teknisk sjef Einar Jacobsen i Bergen Kino ga KINOMAGASINET adgang til projektorrommet hvor de to gigantiske Christie-projektorene og ditto tårn med selve laserne ble satt. Et vindu måtte demonteres og alle elleve pallene måtte heises inn med stor kran. Monteringen har pågått i dagesvis.
– Etter dette har jeg blitt begeistret for 3D-film. Dette gir opplevelsen en bokstavelig talt ny dimensjon, forklarer Jacobsen.
Og deltakerne under Den norske kinokonferansen i Bergen (28.–30.10.2014) – i regi av Film & Kino – fikk altså som det første «kinopublikum» i Europa se hva laserlys i en kinosal kan gjøre med opplevelsen av 3D-film. Dette er noe bare konferansedeltakere på IBC i Amsterdam eller CinemaCon i Las Vegas i USA tidligere i 2014 har kunnet oppleve. Nå kom det siste av det siste på nordmennens egen lokale kinokonferanse.
Det ble servert en trailer for Frozen og et klipp fra Avatar. Senere fikk vi se lengre utdrag fra både The Life of Pi og The Rise of the Planet of the Apes.
Direktør Richard Nye fra Christie holdt presentasjonen og var klinkende klar og ærlig på at laserprojektorer er svindyre og neppe blir «allemannseie» for kinobransjen før om tre-fire år. Det er Taule fra UCS enig i.
– Vi må nok se at prisene faller en del før det blir fornuftig med flere kjøpere. Men det finnes nok noen med for mye penger som absolutt vil ha det!
Det samme sa Mr. Nye:
– Vi legger ikke skjul på at de er dyrt. Nå i første omgang er det «gærningene» som kjøper det, fordi de kan og vil. De bryr seg ikke om det er lønnsomt.
Under presentasjonen fortalte Nye at det nå er ti år siden Christie innførte sine første digitalprojektorer i Storbritannia. Per 2014 finnes det over 80.000 Christie-projektorer på verdensbasis, og varemerket er markedsleder.
– Laser er kult, ikke sant, det har vi lært helt siden vi var barn, sa Nye.
– Vi liker alt det morsomme med laser, men det er en seriøs teknologi, som sine morsomme sider og intriger.
Nye fortalte at laserprosjektet er det største R&D (Research & Development) – altså forskningsprosjektet – hos Christie noen gang. Flere hundre millioner dollar er brukt.
– Hvorfor trenger vi dette? spurte Nye seg selv.
– Vi mener at markedet trenger det. Trenden går mot Premium Large Format (PLF)-kinoer med varierende varemerker. 3D har drevet adapsjonen av D-kino, men besøksraten er på vei ned.
Christie ser et videre potensial i 3D, så fremt filmene har en god kvalitet, hvis man kan vise bedre, mer tydelige 3D-bilder.
For nettopp dette er galt med dagens 3D-systemer, mente Nye, og var ikke fremmed for at Christie må påta seg sin del av skylden.
– For mange kan det oppleves som flimrete, uklart, og gi en følelse av svimmelhet og at man føler seg båt eller bilsyk. Det siste man vil bruke penger på er å føle seg dårlig! 3D er ikke en god opplevelse for alle. Det blir dessuten for mørkt. Det er den største klagen folk har, på alle systemene, og vi har bidratt til denne sørgelighetene. Lerrettene er gode nok for 2D, men blir for mørke når 3D-bilder vises med dagens prosjektorer og Xenon-lamper.
– Et laserprojisert bilde er mye mer detaljert. Du ser at alt er lysere og mer komfortabelt. Du kunne se snøflakene i Frozen-traileren. Det er mer detaljer, med samme lysstyrke som 2D, som har vært målet, sa Nye.
Med 6P-systemet er det to projektorer som viser filmen samtidig, med et bilde for hvert øye. Dette vises fra tre lasere som gir hhv. rød, grønn og blå-farger (RGB). Det 48000 lumens på lerrettet hele tiden, fra hver projektor. Det er dobbelt så mye som fra en Xenon-lampe, og med høyere kontrast og mer farger.
Etter visningen fikk Christie, UCS og Bergen Kino høre bare lovord fra kinobransjens menn og kvinner i salen.
– De fleste sier det er fantastisk. Dette er 3D slik det burde være. Nok lys, ikke noe «ghosting» og ingen dårlig opplevelse. Prisen er det eneste minuset. Det og det å få det inn i en kino.
– Nok en gang en historisk kinodag i Bergen. Hvordan føles det?
– Å skape kinohistorie i Bergen føles godt. Bergen Kino var en innovatør på D-kino og vi har samarbeidet mye ettersom vi har kontor her og et nært forhold. Kinoen her er alltid veldig velvilig når nye ting skal testes ut.

Facebook
RSS