
– Jeg fikk en sterk følelse av at jeg måtte reise opp til henne, sier Kristine Hartgen, som spiller en av hovedrollene i Kampen om Narvik. Halvannet døgn etter den private filmvisningen døde 101-åringen.
Kristine Hartgen sin bestemor Aase «Mossa» Valen skulle ha fylt hele 102 år den 14. desember 2022. Slik ble det ikke. Hun døde natt til 7. oktober 2022.
– Det var en magefølelse jeg hadde, så jeg reiste nordover fra Oslo. Bestemor var ikke spesielt syk. Jeg fikk vist henne Kampen om Narvik på en TV, via en fil jeg fikk av filmen, to dager før hun døde, forteller Kristine.
«Mossa» var fra Hammerfest, mens barnebarnet Kristine vokste opp i Tromsø. «Mossa» hadde opplevd andre verdenskrig, og Kristines far er fra Narvik, der handlingen finner sted.
– Bestemor syntes det var fantastisk å få se filmen. Hun var like gammel som karakteren min i filmen da krigen varte. Hun hadde kjempeintense krigsopplevelser. Hun ble revet med i handlingen og syntes det var en sterk filmopplevelse, forteller Kristine.
– Jeg føler hun fikk en veldig fin slutt på livet. Vi fikk spist kake og var sammen. Det var ikke noen tegn til at hun skulle dø. Hun fikk levd et skikkelig liv!

Hovedrolleinnehaverne Kristine Hartgen og Carl Martin Eggesbø spiller ekteparet Ingrid og Gunnar Tofte i Kampen om Narvik. Foto: Nordisk Film Production.
I Kampen om Narvik har Kristine rollen som Ingrid, mens Carl Martin Eggesbø er hennes ektemann, Gunnar Tofte.
– Vi var gode venner fra før av, så det var en stor fordel da vi skulle spille sammen, forteller Kristine. Hun prøvefilmet flere ganger før hun fikk vite at rollen var hennes. Dette var rett før jul 2019, da hun akkurat hadde fylt 30 år.
– Jeg følte meg lettet og fantastisk glad, fordi jeg jobbet hardt med prøvefilmingen. Jeg skjønte raskt hvordan jeg skulle spille Ingrid.
– Hva visste du om det som skjedde i Narvik før du fikk vite om filmprosjektet?
– Vi reiste mye til Narvik i helgene, så jeg visste en del om det. Jeg har vokst opp med historier fra krigen, siden bestefaren min var like gammel som min sønn i filmen. Bestefar var kommunist og flyktet til hytta før krigen brøt ut, da han forutså at dette ville skje. Vi har en vugge med granatsplinter i familien, og man finner fortsatt granater i fjellene rundt Narvik.
– Bestemor har jeg også snakket mye om krigen med, og det samme med mine tanter og mamma. Jeg brukte bestemor som en slags inngang på hvordan det var å være kystkvinne. Det å være et menneske som aldri noen gang har reist utenfor egen by, men så får et internasjonalt krigsmaskineri inn stuedøren. Jeg leste diverse bøker og så filmer og dokumentarer.
– Resten overlater man til intuisjon og skuespilleranalayse, for å formidle opplevelser jeg aldri har hatt selv.

En scene fra Kampen om Narvik. Kristine Hartgen hentet inspirasjon til sin
rolle som Ingrid Tofte fra mange ulike steder: sin egen familie, bøker, dokumentarfilmer og sin egen skuespillerbakgrunn.
– Hva var mest krevende?
– Ikke så veldig mye! Jeg elsker å leve meg inn i mørke ting, og er i så måte kanskje en klassisk skuespiller. Det vanskeligste er når det er sent på dag og folk vil hjem til middag. Jeg hadde noen tyske replikker som jeg fikk tungekrøll på!
– Beskriv arbeidsmetodikken til regissør Erik Skjoldbjærg. Er han opptatt av både det visuelle og skuespillet?
– Jeg elsker å jobbe med Erik. Han er omsorgsfull, han ser folk og jobber med å skape gode rom for skuespillerne. Men han pusher oss. Han gir seg ikke før det sitter. Han er detaljorientert og krever mye.
– Kampen om Narvik skulle egentlig lanseres på kino til julen 2020. Hvordan har det vært å måtte vente to år på kinopremieren?
– Det har vært en stor tålmodighetsprøve, da det er et arbeid man har gledet seg til å vise. Da blir det desto mer digg når det kommer ut.
– Hvorfor er filmen viktig å se?
– Dette er en underfortalt krigshistorie, som er en essensiell del av Norges historie, som de fleste ikke vet om. Vi snakker om de aller største krigshandlingene på norsk jord. En annen ting er at vi har sterke, ekstreme krefter i vår samtid, som drar oss i ulike retninger. Filmen kan speile dette og kanskje kan vi lære av egne feil og ikke gjøre det samme på nytt. Dessuten er det sjeldent man forteller kvinners perspektiv i en krigshistorie. Jeg mener Kampen om Narvik er en berikelse av filmkanonen av filmer om andre verdenskrig.

Regissør Erik Skjolbjærg og hovedrolleinnehaverne Kristine Hartgen og Carl Martin Eggesbø i Oslo 18. august 2022. De spiller ekteparet Ingrid og Gunnar Tofte i Kampen om Narvik. Foto: Nordisk Film Production. Foto: Per Mork, KINOMAGASINET.no ©
– Hva har du gjort de siste to årene innen skuespill?
– Mye. Beforeigners for HBO, krimserien Catch and Release, en rolle i La elva leve, Hedda Gabler på Riksteatret, Villanden hos Teatret Vårt og Idioten av Dostojevskij for Kilden.
– Hva er ditt tricks for å leve deg inn i rollefigurene – full «method» eller bare fri fantasi?
– Jeg pleier å oppløse grensene mellom meg og karakteren. Spesielt når det gjelder film prøver jeg å være karakteren, i hennes tanke- og følelseverden. Jeg liker å «immerse» meg inn i karakteren. Jeg lager også en spilleliste som passer karakteren og hennes indre verden.
– Hvem er dine skuespilleridoler?
– Cate Blanchett og Tilda Swinton!

Kristine Hartgen (t.h.) med sin bestemor Aase «Mossa» Valen. Foto: Privat.
Facebook
RSS