
I 2013 ble det solgt 64.449 billetter SF Kino på Brygga i Tønsberg. 207.826 personer besøkte Nordisk Film-eide Kilden Kino i samme by.
Samlet besøkstall i Tønsberg var da 272.275 personer.
Resultat: 23.67 % til SF Kino og 76,33 % til Kilden Kino.
TØNSBERG: – Dette er en utrolig morsom jobb – en absolutt drømmejobb. Og det er moro å konkurrerere også, sier André Jakumeit – avdelingssjef Norsk Kinodrift hos Kilden Kino i Tønsberg og Horten Kino.
André Jakumeit havnet i kinobransjen som 15-16 åring, da en svoger var markedssjef for Tønsberg Kino.
Han har siden blitt værende i det han kaller «verdens beste bransje».
Først som kinosjef for SF Kino Lillestrøm, deretter Horten og Askim Kino. Før han fikk jobben som avdelingssjef for Kilden og Horten Kino.
– SF Kino og Norsk Kino er ganske like som kjeder. Det er mye samme tankegangen. Begge selskapene er veldig bra, sier André Jakumeit, som vi møter inne på Kilden Kino i Tønsberg.
HISTORIKK
Men først, litt kinohistorikk om Tønsberg – en unik norsk kinoby, i Vestfold fylke, hvor har vært noe som tidligere var så sjeldent i norsk sammenheng – nemlig privateide kinoer.
Det har vært konkurranse i Tønsberg siden 1992, da Frode Kjelsrud, Jan Mehlum og Inge Tenvik etablerte Tønsberg Kino, mens Kilden Kino ble etablert i 1957 av familien Høglund. Begge kinoene hadde tre saler hver.
I 1999 kjøpte svenske SF Bio, Tønsberg Kino, og etablerte det norske datterselskapet SF Kino. I 2001 utvidet SF Kino kinoen i Tønsberg, slik at de fikk hele seks saler.
I 2006 ble Kilden Kino revet og et nytt kinobygg med hele ni saler åpnet august 2010, driveren ble Norsk Kinodrift.
HARD KONKURRANSE
– Mange trodde etter at nyhetens interesse hadde lagt seg ville besøket på Kilden flate ut og at man ville sitte igjen med en markedsandel på 50-50, sier Jakumeit.
– Men i stedet har andelen for Kilden kino økt. På det meste er vi over 80 % på enkelte helger. Er det store filmer, er det mange som velger oss, mens i roligere perioder er det litt jevnere oss i mellom, forteller han.
Han beskriver Brygga kino, drevet av SF, som en god kino.
– Hvorfor klarer dere å trekke til dere flere?
– Det er komfortfaktoren, og ni saler som gir et bredt repertoar og gratis parkering, som er en fordel for barnefamilier.
– Det er jo stort sett de samme filmene dere tilbyr begge kinoer, og dere har ulike steder i byen, er da prisen et konkurransemoment?
– Nei, vi konkurrerer ikke på pris. Prisene er omtrent de samme.
– Har dere spurt hvorfor befolkningen foretrekker den ene kinoen fremfor den andre?
– Det har ikke vært gjort noen markedsundersøkelse på det. Magefølelsen min sier at det er kvalitetstemplet. Mange velger oss pga komforten, når de f.eks. skal se Hobbiten. Og det er bildekvalitet og lyd, og mer moderne enn den andre kinoen, mener Jakumeit.
På sikt tror han det blir en kino i byen.
– Det er tøft for begge som det er nå, vi retter oss begge mot en befolkning i området på ca 75000
– Er lokalavisen opptatt av dere?
– Det er vanskelig å få med lokalavisen til å skrive om aktivitetene våre. De er mest opptatt av «krigen» mellom de to kinoene.
TYDELIG BUDSKAP
4K og 3D pryder den store veggdekoren på Kilden Kino.
– Det er vi veldig bevisst på, at vi har ni saler som kan vise 3D. Det er ikke mange som kan det. Dette er et av de største kinosentrene i Europa med 4K i alle saler.
– Da må dere vel snart også ha Dolby Atmos?
– Ja, vi vurderer det hele tiden, men det er en stor kostnad.
– Dette er vel den største og beste kinoen i kjeden og den bør ha det?
– Ja, det er det. Men det er konkurrerende systemer, som Barco Auro. Jeg har hørt begge på ulike kinomesser. Jeg synes Auro var veldig bra. Det var en mektigere lyd enn Atmos, i forhold til fronten, men Atmos har dette med spesifisering av hver høytaler og at det er veldig detaljert. Ja, vi skal være best, men samtidig ser vi at det gir ikke økt besøk å tilby det. Men kinoene må være et hestehode foran forbrukerne hjemme.
På Kilden Kino er man opptatt av å vise alternativt innhold på kino, alt fra fotballkamper, opera, konserter, og andre idrettsarrangementer.
FORDELER
André Jakumeit er i ledelsesgruppen i Norsk Kinodrift og har også vært med på å starte opp i Ålesund.
– Vi har veldig fokus på å være lokalkinoen, uansett hvilken by man åpner i. Det er viktig for lokalbefolkningen. Spesielt da vi tok over i Horten, der var det et stort lokalt engasjement.
Kinosjefen sier han ikke frykter Netflix og andre VOD-aktører.
– Det gjør jeg ikke. Det er med på å øke interessen for film.
Facebook
RSS