
Gimle kino
Gimle kino er en liten og tradisjonsrik kino i Bygdøy allé 39 på Frogner i Oslo. Kinoen har navn etter strøket Gimle. Kinoen åpnet 23. august 1939 og har siden starten vært kjent som en kino for kunst- og kvalitetsfilmer. Den ble modernisert i 1962, senere også oppusset i 1997. Kinoen har kun én sal med 260 sitteplasser og har øl- og vinservering i foajeen.
Ifølge Byantikvaren er ikke 1962-modernisering like omfattende som mange av de andre kinoene på 60-tallet. Og ved endringene i 1997 ble salen delvis tilbakeført, gjennom veggpanel og indirekte belysning tilpasset dette. Taket i kinosalen er det opprinnelige, og vestibylen og inngangspartiet gjennomgikk heller ikke store endringer under ombyggingen i 1962. I vestibylen er svært mange originale bygningsdeler intakt, blant annet veggpanelet og det karakteristiske kassettaket, lampene og vinduene. Billettkiosken er plasser på opprinnelig sted, også med originale materialer.
Kilder: Wikipedia/Byantikvaren/Aftenposten
Flere oppslag i Aftenposten har skapt et inntrykk av at kinodriften på Gimle kino i Oslo er i umiddelbar fare for å bli stanset, men det er ikke tilfellet, forsikrer eieren av bygget.
– Vi har en langsiktig avtale med kinodriveren, Nordisk Film Kino, og et fantastisk flott forhold med dem, forteller Morten Hiemeyer, forvalter av Bygdøy Alle 39 AS, til kinobransjens fagblad.
Merkantilbygg AS kjøpte Bygdøy Alle 39 AS av Ragde Eiendom mot slutten av 2015.
I forbindelse med en langsiktig plan for opprusting av lokalene har Byantikvaren kommet med innsigelser, skriver Aftenposten, hvor det blant annet heter at «nye eiere vil legge ned Gimle Kino.»
Ifølge Morten Hiemeyer stemmer ikke dette.
– Vi har et 10-15-20 års perspektiv. Hvordan ser kinoen ut da? Man kan ikke låse seg til en type drift. Det er lagt ned kinoer i stort omfang i generasjoner. Vi må ha et åpent sinn i forhold til bruken av lokalene, og vi mener at slik ting ser ut der nå, ikke er fint. Bruk av utvendige fliser som er der nå, er ikke særlig pent. Vi vil heller forsøke å lage lokalene finere, sier Hiemeyer til KINOMAGASINET.
Gårdseieren har derfor laget et ombyggingsforslag som de ønsker å presentere for Byantikvaren. Det gjorde, ifølge Aftenposten, at Byantikvaren anmodet Oslo-politikerne om å vedta forbud om endringer av gården, i påvente av omregulering. Dette fordi dagens regulering ikke legger føringer for bevaring av lokalitetene.

Gimle består av én stor sal med 260 plasser. Foto: Oslo Kino
«Bygdøy allé 39 er en veldig typisk funkisgård med boliger, kino og butikk i samme bygning som her. Gimle er en av Oslos beste eksempler på en bydelskino. Gimle har mer enn lokal betydning. Alle kulturinteresserte i byen har et forhold til Gimle kino. Det var her man viste avansert film før Cinemateket. Fortsatt har Gimle et godt omdømme som kino for kvalitetsfilm. Det har vært et tap i lokalsamfunnet der bydelskinoene er borte. Men kinodriften kan selvfølgelig kombineres med annen virksomhet», sier byantikvar Janne Wilberg til Oslo-avisen.
Morten Hiemeyer sier til Afternposten at det er gjort så mange endringer i interiøret tidens løp at det ikke er mye tidstypisk og opprinnelig igjen å verne. Han mener det er mer et 1990-talls interiør. Han sier også at avtalen med Nordisk Film Kino ligger fast, men at hvis denne endres, så vil eierne ønske å stå fritt til å drive annen type underholdning i lokalene.
«Vi tenker oss en publikumsrettet bruk av kinolokalene, som en form for underholdning og bespisning, noe lignende Latter. Og kanskje debatter», sier han til Aftenposten. «Hvis stedet skal fredes, må det åpnes for større fleksibilitet med hensyn til drift. Ingen vet hvordan kinodrift vil bli inn i fremtiden», avrunder han overfor avisen.
Facebook
RSS