
Hva skjedde egentlig da Ålesund kommune la ut kinodriften på anbud, og er det slik at kommunen taper penger på privatiseringen, eller tjener penger på det?
Dette er nå gjenstand for het politisk debatt i Ålesund kommune. Som kjent overtok Norsk Kinodrift driften av de to Ålesund-kinoene, Moa og Løvenvold, 1. januar 2014.
Ifølge lokalavisen Nytt i Uka i Ålesund innebærer avtalen mellom Norsk Kinodrift og Ålesund kommune at kulturavdelingen skal dekke 2,2 millioner kroner av de vel 3,5 millioner kronene som det kommunale eiendomsselskapet skal ha i husleie for de to lokasjonene ila. 2014.
Den direkte kostnaden som Norsk Kinodrift skal betale er kun på én million kroner, og selskapet må selv besørge renholdet.
Så fortelles det videre at dette «kommunale tilskuddet» på 2, 2 millioner kroner er nesten én million kroner mer enn kommunens underskudd på kinodriften i 2013.
Anbudsgrunnlag, kontraktvilkår og andre forhold mellom kommune og driftsselskap ble aldri politisk behandlet, mener Ap-politiker Sindre Nakken i Ålesund kommune, ifølge en artikkel om samme tema i Sunnmørsposten.
Sindre Nakken undrer seg hvorfor det tilsynelatende er slik at kommunen får større utgifter, når hele poenget med privatiseringen var at kommunen skulle spare penger og unngå belastningen med kinounderskuddet.
Saken ble tatt opp til behandling på bystyremøtet torsdag 13. mars.
Ordfører Bjørn Tømmerdal (H) forklarte seg.
– Da kulturvirksomheten betalte husleie til eiendomsforetaket gikk det penger fra én kommunal konto til en annen og fikk ingen innvirkning på bunnlinjen. For å se hva kinodrifta reelt kostet oss, må husleiekostnadene trekkes fra netto driftsutgift. Da sitter vi igjen med ca. 800.000 kroner. Når Norsk Kinodrift nå har tatt over, fjernes alle driftskostnader fra kommunens regnskap. I stedet betaler selskapet én million kroner for å drive kinoen i kommunens lokaler. Dette gir oss en reell inntekt på 1,8 millioner, sa Tømmerdal ifølge Sunnmørspostens referat.
Sindre Nakken (Ap) fikk etter debatten likevel et flertall for sitt forslag om å la kommunens kontrollutvalg se nærmere på alle saksdokumentene.
I tildelingsdokumentene for kinodriften som KINOMAGASINET har fått tilgang på via Ålesund kommune heter det tydelig at «tilbudet oppfyller … kravene som var satt i bystyrets vedtak, og vil være mer økonomisk fordelaktig for kommunen enn situasjonen er i dag».
Også i sakspapirene fra komité for kultur og oppvekst, fra høsten 2012 heter det at «det er en forutsetning at kostnadene ved drift av kinoene vil være lavere enn dagens nivå.»
Selv om det var en anbudskonkurranse, fikk kommunen kun tilbud fra Norsk Kinodrift.
Nakken har uttalt til Sunnmørsposten at han ikke tror det har skjedd noe ulovlig.
– Det var nok bare én tilbyder på kinoen, og ikke noe anbudsgrunnlag, hevder Nakken. (Kommunen laget anbudspapirer, som KM har sett. Red. anm.)
– Så har bystyrets flertall gitt rådmannen mandat til å forhandle en avtale. Men da så de nok for seg at kommunens utgifter skulle være null. Her er det noen pengetransaksjoner som det offentlige ikke ser. Og det blir uryddig når ting blir usynlige. Sto det noe i anbudsdokumentene om at husleia skulle være maks én million? I så fall vil jeg også drive kino, sa Sindre Nakken til lokalavisen.
Overfor den andre lokalavisen, Nytt i Uka, sier Nakken at «før hadde kommunen i det minste inntektene fra kinoen, men nå betaler vi 2,2 millioner kroner for ingenting».
Nakken påpeker også at det kunne vært gjort grep i regi av kommunen for å gjøre kinoen mer forretningsmessig lønnsom.
– Hvorfor ikke kommunen selv kunne drive kiosken på Moa, forstår jeg ikke. I stedet har et privat selskap drevet og solgt popkorn for 100 kroner og brus for 40… Og å få til kioskdrift på Løvenvold var visst helt umulig så lenge kommunen drev kinoen – men da Norsk Kino tok over, gikk det bare fire dager før kiosken var på plass, sier Nakken til Nytt i Uka.

Facebook
RSS