
Jan Vardøen
Jan Vardøen (født 29. juli 1962 i London) er en norsk musiker, filmregissør, forfatter og restauranteier.
Han ble født i Docklands, London, og har norsk mor. Han vokste opp i Irland og England. Vardøen er for tiden bosatt på Nesodden, utenfor Oslo.
Han kom til Norge i 1988, og utdannet seg til trebåtbygger i Risør. Her jobbet han i fem år, før han flyttet til Oslo og begynte i utelivsbransjen. Grünerløkka skulle bli hans nedslagsfelt, og han er knyttet til steder som Bar Boca, Los Lobos, Hotel Havana, Parkteatret, Villa Paradiso, Aku Aku, The Nighthawk Diner, Smelteverket, Grünerløkka Brygghus og Vespa. Han står bak fem CD-utgivelser. Vardøen har også jobbet som dommer i TV3-programmet Masterchef. Man har også sett han i en rekke programmer, blant annet TVNORGE-programmet 4-stjerners middag. I 2012 har han stiftet Beacon Isle Productions, et productionsselskap der han skriver, regisserer og produserer filmer.
Jan Vardøen og forretningspartneren Trond Haug (48) er blant de mest erfarne i Oslos restaurant- og uteliv. Etter mange år i bransjen, begynner økonomien i utestedene å bli god. Totalomsetningen er på flere hundre millioner kroner, og de fleste stedene leverer gode overskudd.
Totalt har Vardøen eierskap i rundt 14 selskaper.
Kilde: Wikipedia & Hegnar.no.
– Kinoen fortjener å være det den engang var, sier filmentusiasten Jan Vardøen, som har kjøpt Frogner kino i Oslo for 15,4 millioner kroner.
– Jeg vil at de som besøker kinoen skal oppleve den som det filmens tempel den var ment å være, forteller han til bransjenettstedet Rushprint. Få minutter senere kom også en stor reportasje i Aftenposten. Mens byantikvaren er begeistret og sier «det finnes ikke et bedre konsept for bygget enn det Vardøen presenterer. Han setter filmen i sentrum og vil dyrke kinoen som møteplass», er naboene sure: de ønsket seg et samfunnshus som kunne fylles med aktivitet, et møtested for opplysning og det frie ord. Men lokalpolitikere avisen har fått i tale, fra Ap og Høyre, er positive.
Etter at nyheten ble kjent fredag 19. mai har det strømmet på med hilsner til Vardøen, som Kinomagasinet får tak i via telefon.
– Jeg kommer akkurat fra kinoen nå. Jeg skrev under kontrakten og fikk nøkler i går, forteller han.
– Det er ubetinget jubel, det jeg har fått høre. Jeg har fått masse meldinger etter at det ble skrevet om dette. Det er en flott gammel kino og det bør den forbli, også videre, men det er vanskelig å tjene på kulturinstitusjoner. Jeg tenker at kinoen fortjener å være det den engang var, i 1926.

Jan Vardøen. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©
– Selv stolene?
– Ja, det skal være 100 % som i 1926 – man skal ikke se forskjell. Men det er klart det blir tilnærmet likt. Jeg må kjøpe antikke stoler et eller annet sted, og om de ikke er helt de samme, skal de være tidsriktige.
– Hvordan ser det ut der nå?
– Det ser ikke ut i måneskinn nå, mener Vardøen.
– Det var jo en testkino, men alt skal ut. Det har stått tomt i fem år. Jeg tror det ble mange naboklager over lydnivået. Men vi skal lydisolere og ikke plage naboene. Det blir mye mer sympatisk.
– Når skal det være klart til åpning?
– Dette vil ta en stund, men det hadde vært fint å bli ferdig ila 2017, men det spørs. Vi skal forsøke!
Vardøen peker på at det er gledelig med 24 % besøksandel på norske filmer på kino, men at dette er fordelt på stort sett noen storfilmer.
– Jeg vil gjerne se 30 % norskandel, men da er det flere ting som skal til og ikke bare på å kopiere Hollywood. Vi må få tilbake gleden ved å besøke en kino, at det er en deilig opplevelse, som vi hadde en gang selv som barn, slik at folk får mer lyst til å dra på kino.
– Du har mange prosjekter på gang: hvordan får du tid til alt?
– Jeg har tid til de som er entusiastiske, og så har jeg en veldig forståelsefull familie!
Etter tre spillefilmer fra sitt eget produksjonsselskap Beacon Isle Productions (Heart of Lightness – Søvnløs i Lofoten, Høst og Det norske hus), startet han nylig Oslo16 – en «filmhub» for filmmedarbeidere, som skal få adgang til utstyr, klippe- og opptaksrom, og det skal holdes undervisning. Oppussing av lokaliteter i Vika i Oslo.
– Alt dette henger sammen, forklarer Vardøen overfor KINOMAGASINET.
Egentlig er Vardøen trebåtbygger. Etter oppveksten i London flyttet han til Norge for snart 30 år siden. Han bygde seg opp i utelivsbransjen, hvor det har gått stadig bedre. 2016 ble hans beste år noensinne, skriver Hegnar.no. Det er solide overskudd i de fleste av de 14 selskapene han eier.
– Men på filmene er det foreløpig ikke mye inntekter å snakke om. Hvor tar du pengene?
– Jeg bruker overskuddet fra annen virksomhet og putter noe tilbake. Det var ikke lett å få finansiert kjøpet av Frogner kino. Det var en vrien prosess. Så jeg må rette en kjempetakk til Pareto Bank!
– Alt går bra, unntatt lønnsomheten med filmene, men det skal vi få snudd. De tre første filmen var en forholdvis dyr filmskole. Jeg har fått en flott produsent – Kristine Robsahm – inn i selskapet, så nå skal vi knekke koden, sier en alltid entusiastisk Vardøen.
Som om ikke restaurantdriften, Oslo16 og Frogner kino er nok: Jan Vardøen planlegger også flere andre prosjekter:
– Neste spillefilm lages i september: Oslo København. Den foregår på danskebåten og er et kammerspill, med fire norske skuespillere. Jeg skriver manuset sammen med Hannah Battum.
– Det lages en dokumentar basert på novellen A Descent into the Maelström av Edgar Allen Poe fra 1841, med musikken av Philips Glass. Jeg har fått hans tillatelse til å tolke musikken, som skal skje med Nordnorsk Opera og Symfoniorkester.
– Og så skriver jeg et TV-drama.
Facebook
RSS