
Kinoer i mange land er stengt, som skaper problemer for lanseringen av kommende storfilmer. En lang rekke messer og arrangement i ulike bransjer er også avlyst i lys av COVID-19-epidemien. Hva vil skje i Norge og hva er status for andre land?
Kina, verdens nest største kinomarked, har stengt alle de ca. 70.000 kinoene sine. De første ble stengt allerede 23. januar 2020 i Wuhan-området, hvor viruset først ble oppdaget.
Tapt omsetning – etter to måneder i 2020 – er på nærmere to milliarder dollar, anslår Variety.
Kinesiske kinoer kan søke myndighetene om å åpne, men det er strenge vilkår, skriver det amerikanske bransjenettstedet: alle kinogåere må registreres med fullt navn og adresse og alle kinosaler må desinfiseres etter hver filmvisning.
Pr. 2. mars er nærmere 3.000 kinesere døde av viruset og over 80.000 er smittet, ifølge kinesiske myndigheter. Det er nærmere en halv million berørte ansatte hos kinoene.
Kinoene i Maccau har nå gjenåpnet. Ingen nye Hollywood-filmer lanseres fremover.
I Sør-Korea, verdens femte største kinomarked, er holder noen av kinoene fortsatt åpent, mens andre har stengt. Men alle «kunne like gjerne vært stengt,» sier en kilde til The Hollywood Reporter. Omsetningen er kun på rundt 20 prosent av normale tall for denne perioden.
I Japan er kinoene åpne, men her har myndighetene stengt alle barne- og ungdomskoler frem til starten av april 2020.
I Italia er alle kinoene i nordlige deler av landet stengt.
I Frankrike er kinoene i Morbihan-området –med mange syke – nå blitt bedt om å stenge, ifølge Celluloidjunkie.com.
I Tyskland har en COVID-19-smittet person vært på kino og man oppsøker nå flere av de som var på samme forestilling.
«Det er ikke et spørsmål om hvis, men når,» sier en britisk film og kinomann til The Hollywood Reporter på spørsmål om hvorvidt Koronavirus-epidemien vil nå de britiske øyene «hardt og brutalt».
I USA er ingen i bransjen villig til å la seg sitere offisielt, men kun under løfte om anonymitet.
Det samme gjelder Norge. Og alle kildene KINOMAGASINET har snakket med sier de vil forholde seg til rådene fra FHI: Folkehelseinstituttet.
«Vi følger utviklingen, men mener media drar dette vel opp,» sier en kilde. En annen anmerker at det denne uken foregår en stor filmfestival i Trondheim, Kosmorama (2. til 8. mars), som normalt. En tredje person sier at man ikke merker forskjell i billettsalget. Hva gjelder de kinoansatte sies det at man følger gode rutiner hva angår renslighet. «Jeg håper inderlig ikke at vi må stenge eller utsette storfilmer,» sier en kilde i bransjen.

Fra filmen Outbreak.
(Artikkelen fortsetter.)
LES OGSÅ:
Det er duket for kinobransjens store messe, CinemaCon, i slutten av mars 2020, og pr. nå er ikke den avlyst. En stor delegasjon nordmenn drar hvert år, herunder et team fra redaksjonen i KINOMAGASINET.
Men så snart evt. noen av Hollywood-studioene trekker seg, kan situasjonen bli en annen vedrørende CinemaCon.
Mobile World Congress og Geneva Motor Show er store messer som er avlyst nylig, det samme er High End Munich 2020, verdens største hi-fi-event. Verdens største reiselivsmesse, ITB i Berlin, er avlyst, museet Louvre, verdens største museum, er stengt i Paris, det samme er bokmessen Salon du livre i samme by, den største bilmessen i verden, GIMS i Sveits, og listen bare fortsetter …
Les også om aktuelle virusfilmer.
Facebook
RSS