
Den unge filmfantasten Martin Øsmundset (27) suser videre oppover karrierestigen i norsk filmbransje. Denne sommeren jobber han hardt med å forberede årets filmfestival i Haugesund, som nyansatt assisterende programsjef.
Unggutten har – alderen til tross – mange års erfaring med norsk filmbransjes viktigste festival. I 2016 er det faktisk fjerde året han er med og arrangerer festivalen. Ansvaret har blitt større for hvert år som går for Martin Øsmundset. Han er utdannet som tekstforfatter på Westerdals i Oslo og har en bachelorgrad i Film- og fjernsynsvitenskap fra Høgskolen i Lillehammer, hvor han skriver på en masteroppgave om digital filmjournalistikk. I 2015 ble han også hyret som kinosjef ved Ås kinoteater. (Les om dette her.)
– I år er jeg ansatt som assisterende programsjef, og har en atskillig mer sentral rolle i filmvurderingen under Den norske filmfestivalen. Vår fantastiske programsjef gjennom mange år Håkon Skogrand har gått av med pensjon, og i år er det da festival- og programsjef Tonje Hardersen og jeg som har tatt over oppgavene hans, forklarer Martin.
KINOMAGASINET besøkte ham nylig på kontoret i Dronningensgate i Oslo en julidag sommeren 2016.
– Jeg er svært takknemlig for den store tilliten Håkon viste meg da han ansatte meg som katalogredaktør i 2013, og at jeg har lært ekstremt mye av å jobbe med ham de siste tre årene. Jeg har stadig forvirrede øyeblikk på kontoret hvor jeg finner hvilepulsen ved å stille meg spørsmålet: «What would Håkon do?». Og om ikke det gjør nytta, har jeg jo festival- og programsjef Tonje Hardersen på nabokontoret, og I kid you not: Det finnes ikke den ting ved festivalen vår som hun ikke har stålkontroll på.
– Hva gjorde du som katalogredaktør?
– Det innebar ansvaret for trykksakene våre – katalogen, lommeprogrammet og gjestebrosjyren – og i hovedsak har det oppdraget bestått i å se filmer, skrive omtaler, innhente fakta om filmene og å oppdatere all relevant informasjon for våre festivalgjester. I tillegg hadde jeg mye ansvar for sosiale medier, og vært gradvis mer involvert i filmvurderingene, først og fremst som en mulig diskusjonspartner for tidligere programsjef Håkon Skogrand og nåværende festival- og programsjef Tonje Hardersen.
– Under selve festivalen har jeg fungert som pressemedarbeider, med alt det har involvert av ansvar for sosiale medier, pressemeldinger, digitale nyhetsbrev, formidling av intervjuer og den slags. Men i vårt festivalapparat er vi flere «poteter» med oppgaver som går utover stillingstitlene våre, så jeg har også holdt innledninger til filmer, intervjuet regissører i forbindelse med visninger og skrevet taler.
– Hva er nytt og annerledes i år?
– I år har vi valgt å droppe katalogen, etter at vi etter fjorårets festival konstaterte at den ikke brukes av vårt publikum i så stor grad at vi kan fortsette å forsvare de utgiftene katalogen representerer og de mange arbeidstimene jeg, oversetteren, designeren og artikkelforfatterne bruker på den hver sommer. Dermed er jeg – åpenbart – ikke katalogredaktør lenger. Jeg har likevel stadig ansvaret for all informasjon som vi nå i stedet legger på våre nettsider, samt lommeprogrammet, som vi fortsatt trykker.
– Si litt om endringene av Amanda-prisutdelingen under årets festival!
– Amanda-prisutdelingen er flyttet fra lørdag til fredag, altså fra festivalens første dag til den siste. Den primære årsaken til dette er enkel. På vår «vanlige lørdag» er det i år OL-finale i håndball, og vi ville da ikke få tilgang på sendeflaten vi ønsker oss hos TV2. På mange vis får vi en «jevnere» festival som en følge av det – spennende ting som skjer fra festivalens start til festivalens slutt, og en festival som avslutter med et smell fremfor en festival som gradvis ebber ut, så kanskje er dette en velsignelse i forkledning, men det er klart: fra et presseperspektiv kan det tenkes at kulturredaksjonene i år sender sine journalister til Haugesund to ganger – én tur for åpningsfilm, Magnus-premiere og seminarer i begynnelsen av festivalen, og én tur for avslutningsfilm og Amanda-prisutdeling. Vi har i hvert fall sett en tendens til at mange journalister og anmeldere ikke får bli i Haugesund hele festivaluka – hvor enn mye de måtte ønske det selv.
– Det er ingen hemmelighet at fredag kveld er en konkurransetung TV-kveld, men vi ser på flyttingen som en spennende mulighet til å tenke nytt. Rubicon gjør allerede nå en kjempejobb i sosiale medier for å øke fokuset på Amanda på andre plattformer enn bare TV-skjermen, og når programlederen dessuten er Jakob Oftebro – en av Nordens største filmstjerner akkurat nå – tror jeg årets Amanda-prisutdeling har potensiale til å bli noe helt spesielt. Men bevares: Twitter-ironikerne vil nok ha sitt å si uansett, tradisjonen tro – og det er en del av moroa, det også.
– Si litt om årets filmprofil!
– Grunntanken for både hovedprogrammet og sideprogrammene våre er i prinsippet å løfte frem de beste filmene som får norsk kinodistribusjon, eller som vi mener bør vurderes for det. I hovedprogrammet blir det noen store, norske premierer – Løvekvinnen og Magnus er blant dem – i tillegg til norske premierer på en rekke filmperler fra Cannes og Berlin, og enkelte sterke Hollywood-titler. Ellers har vi også i år en sterk, nordisk profil. I tillegg til filmmarkedet New Nordic Films, som samler profesjonelle fra tredve land, er sideprogrammet Fokus Norden smekkfullt av kvalitetsfilm fra våre naboland, og i konkurranseprogrammet Next Nordic Generation viser vi de beste avgangsfilmene fra de nordiske filmskolene. Vi viderefører også Videorama, for det er et faktum at mange gode filmer i dag går kinopublikummet hus forbi og ender direkte på strømmetjenester og/eller i hyllene på Platekompaniet. Det skulle bare mange at vi griper anledningen til å vise noen av dem sånn som de er ment å bli sett: på kino.
– Si litt om bransjearrangementene!
– I år har vi planlagt noen vanvittig spennende seminarer – så spennende at jeg håper jeg får sneket meg ut av kontoret for å få med meg litt av dem. Vi samarbeider for det første med BI om vår filmpolitiske konferanse, som har tittelen «Grenseløs norsk film», og blant annet skal diskutere incentivordningen og Snømannen-innspillingen. For det andre samarbeider vi med Høgskolen i Lillehammer om vårt filmfaglige seminar, som skal omhandle stedets betydning i norsk film. Til det seminaret kommer Pål Sletaune, Arild Østin Ommundsen og Gary Cranner for å dele erfaringer. Jeg må også nevne Amandasamtalen, hvor Liv Ullmann, Pernilla August og Iram Haq skal reflektere rundt hvordan skuespillererfaringene deres har påvirket dem som regissører. Dessuten er jo New Nordic Films å regne for ett eneste formidabelt bransjearrangement, med alle sine «works in progress», koproduksjonsmuligheter, manus-pitcher, sjangerfilmtiltak og møter mellom filmfolk fra alle verdenshjørner.


Facebook
RSS