
KINOMAGASINET besøker norske filmdistributører i tur og orden slik at de kan presentere repertoaret for 2015. Først ute er Arthaus. Så følger Walt Disney, Nordisk Film Distribusjon, Norsk Film Distribusjon, 20th Century Fox Norway, og vi håper også å få besøkt SF Norge og UIP, samt presentere repertoaret fra flere av de uavhengige selskapene. Vil du presentere din filmmeny, ta kontakt med oss!
Arthaus fortsetter sitt prosjekt med å bringe kvalitetsfilm til norske kinoer også i 2015. Her er en oversikt over repertoaret.
KINOMAGASINET besøkte nylig Arthaus’ i deres lokaler på Grünerløkka i Oslo. Her ligger de tett i tett med både filmproduksjonsselskaper, effekthus og ikke minst Filmweb.
Men først et tilbakeblikk på 2014.
Svend B. Jensen forteller at Turist var selskapets største lansering i 2014.
– Vi trodde, håpet og estimerte at den skulle gå bedre på kino enn den gjorde. Den var veldig synlig og fikk mye god redaksjonell omtale. Nå er den sett av 21.000 personer. Den går fortsatt på kino i Oslo.
– Det var Turist, Meg eier ingen (22.300 solgte kinobilletter) og Gjenforeningen som ble våre best besøkte filmer i 2014. At Gjenforeningen ble sett av nesten 20.000 personer, denne utfordrende filmen om hun som iscenesetter en hevn over de som mobbet henne på ungdomskolen, var veldig gledelig.
Jensen sier at Arthaus bruker mye tid på å diskutere aktuelle filmer både internt og med sine samarbeidspartnere i de andre nordiske landene.
– Det er å formidle film på kino som er vårt fokus og det er her vi har våre største inntekter. Men i samarbeid med Star Media lanserer vi filmene våre både på DVD og VOD. Våre filmer har fortsatt et marked på fysisk video og VOD kommer mer og mer, særlig på enkelttitler.
FILMÅRET 2015 FRA ARTHAUS
23. januar
Leviatan (Leviathan)
Andrey Zvyagintsev, Russland 2014, 141 min
Denne ble satt opp på 20 kinoer til premieren. Den er som kjent The Oscars-nominert for beste utenlandske film. Den vant også en Golden Globe i samme kategori.
– Leviatan er et majestetisk mesterverk og en nådeløs skildring av dagens Russland. Sekser på terningen blant annet i Kinomagasinet. NRK legenden Hans-Wilhelm Steinfeld har skrevet en brosjyre om korrupsjon i Russland til lanseringen og innledet selv til premieren på et utsolgt Gimle, forteller Svend B. Jensen.
– Vi jobber med at flere kinoer kommer med etterhvert. Den kan ha nytte av å få oppmerksomheten og ryktet fra de større byene, før den settes opp på mindre steder. Det er litt 35mm-tankegangen, sier Jensen.
– Vi så det samme med Pride i romjulen 2014. Noen kinoer sier de «må» ha den på premieren ellers så vil de ikke ha den. Men med vår type film er ikke alltid det fornuftig. Det er ofte en form for treghet i våre filmer. Publikum må ikke se dem med en gang. Samtidig har våre filmer et behov for et godt rykte på byen («word of mouth») for å komme skikkelig ut. Med kinoenes utålmodighet kan vår type film være borte fra plakaten før ryktet begynner å gå. Men over 20.000 har sett Pride til nå og det er et bra tall.
13. februar
Phoenix
Regi: Christian Petzold, Tyskland 2014, 98 min
Et kjærlighetsdrama fra etterkrigstiden Berlin. En intens og flott film, som ca 25-30 kinoer setter opp. Filmen har en IMDb.com-rating på 7,7. Vi følger en kvinne, Nelly Lenz (Nina Hoss), som så vidt har overlevd et opphold i en konsentrasjonsleir. Hun er ikke til å kjenne igjen etter å ha fått absiktet rekonstruert. Hun leter etter sin ektemann Johannes, som kanskje var den som forrådte henne overfor nazistene.
Christian Petzold regnes som en av de viktigste regissørene i nyere tysk film. I Phoenix fortsetter han sitt samarbeid med den fantastiske Nina Hoss, som også har spilt hovedrollen i hans øvrige filmer Barbara (2012), Jerichow (2008) og Yella (2007).
6. mars
Vivianes kamp (GETT, The Trial of Viviane Amsalem)
Regissører: Ronit og Shlomi Elkabetz, Israel 2014, 115 min
Dette er et israelsk drama om en dame på 50 år som vil skille seg, men blir holdt ned av fundamentalistiske systemer. I Israel finnes det verken sivilt ekteskap eller sivil skilsmisse. Kun en rabbiner kan legitimere et ekteskap eller godta at det oppløses. Men skilsmisse kan kun skje om ektemannen tillater det. Et utsøkt, intenst og absurd kammerdrama, og den store Film fra Sør-snakkisen i høst hvor den vant Sølvspeilet som festivalens beste film. Rating 8 på IMDb.com.
27. mars
Korsveien (Kreuzweg / Stations of the Cross)
Regi: Dietrich Brüggemann, Tyskland 2014, 107 min
Korsveien fikk Andreas-prisen under filmfestivalen i Haugesund 2014, med en 14 år gammel jente i hovedrollen som Maria (fantastisk spilt av Lea van Acken). Det er en spennende film formmessig, inspirert av Jesus’ 14 stasjoner mot Golgata. Filmen har derfor kun 14 scener, de fleste med urørlig kamera. Filmen har en estetikk og virtuositet som er enestående, gripende, og med en intens skuespiller i hovedrollen. Dette er den store påskefilmen, mener Svend B. Jensen. Filmen har en rating på 7,7 på IMDb.com.
Nille forteller at den er blitt beskrevet som Arthouse-versjonen av The Hunger Games. – Dette var den beste filmen jeg så på Berlin-festivalen 2014 legger hun til.
april/mai
Jordens salt (The Salt of the Earth)
Regissører: Wim Wenders & Juliano Ribeiro Salgado, Frankrike/Brasil 2014, 128 min
Oscar-nominert dokumentarfilm om den verdenskjente fotografen Sebastião Salgado. Arthaus har god erfaring med Wim Wenders som regisserte blant annet Pina. Jordens salt ble vist under Cannesfestivalen i 2014 og ble belønnet med spesialprisen i sideprogrammet Un Certain Regard. Filmen har vært en surprise hit i mange europeiske land i høst og vant nettopp Publikumsprisen på filmfestivalen i Tromsø.
I over 40 år har den brasilianske fotografen Sebastião Salgado reist rundt i verden og tatt bilder av konflikter, menneskelig lidelse og naturens skjønnhet. Wim Wenders og Salgados sønn Juliano Ribeiro Salgado har laget en vakker og sterk dokumentar om denne legenden av en fotograf, men mest av alt er det en beretning om vår tid.
mai/juni
Chihiro og heksene (Sen to Chihiro no Kamikakushi) – relansering med norsk tale
Regi: Hayao Miyazaki, Japan 2001, 125 min
Chihiro og heksene var den første Ghibli-filme på kino i Norge. Arthaus lanserte den i 2003, men kun i originalversjon med norske undertekster. Nå har selskapet fått versjoneringsstøtte fra Film & Kino og filmen får dermed norsk tale. Studio Ghibli har 30-årsjubileum i 2015 og Hayao Miyazaki mottar en æres-Oscar ved årets fest. – Vi gleder oss til å relansere dette animerte mesterverket, sier Nille Stormoen.
august
Eden
Mia Hansen-Løve, Frankrike 131 min
Fransk film om en DJ-duo som driver på i skyggen av Daft Punkt. En film om å følge sitt kall og drøm. Den er fortellermessig spennende og er mer atmosfæreorientert enn plotbasert. Vi tenker å lansere den samtidig med Øyafestivalen. Mia Hansen-Løve er en ung og spennende fransk regissør, sitt skandinaviske navn til tross. Eden har hun laget sammen med broren Sven, og baserer seg på hans fortid som DJ. Filmen følger French Touch-generasjonens spor, og fanger en ektefølt atmosfære – fra euforisk lykke til kunstnerisk stagnasjon. Ikke minst er den en musikktripp av de sjeldne.
oktober
Himmelen over Havanna (Retour à Ithaque / Return to Ithaca)
Regi: Laurent Cantet, Cuba/Frankrike 2014, 95 min
Gjensynsfest i Havanna hvor fem gamle venner møtes på en takterrasse etter lengre tid fra hverandre. En av vennene har vendt tilbake til Cuba etter 16 år i eksil. Det begynner hjertelig og nostalgisk, men blir etter hvert et oppgjør med gamle dager og et diktatorisk styresett. Filmen viser venner som ransaker livene sine og rammene for livene de har levd på Cuba. Himmelen over Havanna hadde æren av å åpne filmfestivalen i Tromsø der den ble sett av nesten 3.000.
Himmelen over Havanna er regissert av franskmannen Laurent Cantet som hadde stor suksess med Gullpalme-vinneren Klassen i 2008. Her er han tilbake i storform.
Høsten 2015
Phantom Boy
Regissører: Alain Gagnol & Jean-Loup Felicioli, Belgia/Frankrike 2015
Song of the Sea
Regi: Tomm Moore, Irland 2014, 93 min
– De to siste er flotte animasjonsfilmer som vi gleder oss veldig til. Song of the Sea er nominert til Oscar for beste animasjon i år, og Tomm Moore beskrives som den nye Miyazaki. Phantom Boy er den nye filmen til teamet bak (Oscar-nominerte) En katt i Paris. Vi skal også se Studio Ghiblis nyeste film, When Marnie Was There om ikke lenge, så det blir mye animert på oss fremover, avslutter Nille.
Facebook
RSS