
KINOMAGASINET PÅ BIFF 2019
KINOMAGASINET deltar på årets 20. Bergen internasjonale filmfestival (BIFF) takket være reise- og oppholdstøtte fra festivalen.
Konvent for filmformidling 2019 fant sted under Bergen internasjonale filmfestival (BIFF), onsdag 25. og torsdag 25. september.
Foredraget denne artikkelen handler om het: Kinodrift og distribusjon i et tilspisset konkurransemarked. Ivar Halstvedt og Guttorm Petterson i samtale med Ida M. Hestman (Dagsavisen).
I miksen av store privateide kinoer, de gode, gamle kommunale som organiserer seg i hhv. KinoNor og Kinoalliansen, samt noen få nye «arthaus»-kinoer – er det duket for en ny type kino på det norske markedet?
Det kan hende, skal vi tro bransjeveteran Ivar Halstvedt.
Pr. høsten 2019 er det nemlig to type kinoer som mangler.
Det ene er Dolby Cinema – en IMAX-konkurrent som er det eneste Premium Large Format kinokonseptet som tilbyr en proprietær form for High Dynamic Range – Dolby Vision. Som hjemmekino-markedet tilbyr både med 4K og 8K-TV-ene, hhv. Dolby Vision og HDR10/10+.
Det andre er en slags «hvermannsen»-kino, eksemplifisert med kjeden Everyman i Storbritannia. I markeder hvor konkurransen mellom de største kjedene er veldig høy har en annen type aktør kommet på banen.
I en samtale mellom to kinobransjeveteraner under Konvent for filmformidling 2019 mellom den tidligere ODEON-direktøren, og Film & Kino-direktør Guttorm Petterson, sa Ivar Halstvedt dette:
– De som etablerer flest kinoer i Storbritannia er ikke de store kjedene, men Everyman. De har to, tre, fire saler, som kan ligge på et kjøpesenter eller ofte i hovedhandlegaten i bysentra, hvor de gjerne gjenåpner tidligere nedlagte kinoer og utstyrer den med ekstremt behagelige stoler, kafé, restaurant og bar. De kjører mainstream-filmer, fokus på barnefilmklubb, senior og et voksent, kjøpesterkt publikum, som ønsker å kose seg skikkelig når de er på kino. Også i Sverige har vi fått en slik kino, Capitol Bio, som er blitt en griselekker kino, fortalte Ivar Halstvedt.
– Det skal bli spennende å se på hvordan dette går i Norge. Kommer det et alternativ kinotilbud i Norge, et annet konsept, «kose-seg-glugg-ihjel»-kino, det viser seg i hvert fall å være veldig populært i utlandet. Her i Norge har vi jo ikke rørt så mye i dette med mat på kino. Men det skulle forundre meg om det ikke skjer noe mer på det området her i landet.
Halstvedt tror også at såkalt «kunst & kulturkino» vil vokse i Norge. Eksempler på dette er Vega Scene/kino og Kunstnernes hus kino.

Ivar Halstvedt. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©
De to samtalepartnerne kom også inn på konkurransesituasjonen i flere byer, hvor det er flere kjeder. I Tønsberg har Nordisk Film Kinos Kilden dominert siden etableringen, og Brygga kino drives på minimumsgrunnlag. I Ålesund har ODEON overtatt over 90 prosent av markedet, og Nordisk Film Kino vil trekke seg ut. I Oslo har ODEON kino og Vega Scene/kino tatt en kraftig andel av Nordisk Film Kino-kundene. Nye kinobesøkende, totalt sett, har ikke de nye Oslo-kinoene gitt, ble det sagt, mens i Ålesund og Tønsberg har totalbesøket økt.
– Det blir spennende å se hva som skjer i Bergen, sa Halstvedt med tanke på den kommende etableringen av Nordisk Film Kino Lagunen, medio november 2019.
– Blir det en Oslo-situasjon hvor den nye aktøren kannibaliserer 50 prosent, eller blir det en Ålesund og Tønsberg-situasjon, hvor den nye aktøren kannibaliserer 100 % av det bestående, sa Halstvedt.

Programdirektør Christin Berg i Nordisk Film Kino under Filmvåren 2019-arrangementet. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©
Programdirektør Christin Berg fra Nordisk Film Kino skjøt inn fra salen at de merker konkurransen fra Vega og ODEON på de ulike filmtypene.
– Det er klart at det går utover vårt totalbesøk, og at vi merker det på bunnlinjen, det kan jeg bekrefte. Vi viser de samme filmene alle sammen, sa Berg.
Christin Berg antydet at det kan godt hende det blir en større grad av «blockbusterifisering» i Oslo etterhvert, ikke minst siden også Vega Scene/kino viser de store kvalitetsfilmene.

Arild Kalkvik. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©
En annen kjent bransjeprofil, Trondheim kino-direktør Arild Kalkvik, sa at kinobransjen i Norge har ikke utviklet seg godt nok innenfor bruk av data og lojalitetsprogrammer, med noen unntak, f.eks. Kinosonen fra Bergen kino og Kinopluss fra Nordisk Film Kino. Nå ryktes det at ODEON i Norge også snart lanserer sitt eget lojalitetsprogram.
– Vi burde være i stand å kommunisere direkte med kundene, når vi vet at hver person liker en bestemt type filmsjanger, bør de få informasjon om det, fremfor å pepres med hele repertoaret, var Kalkviks hovedbudskap.
Temaet abonnementssystemer, som blant annet ODEONs amerikanske morselskap, AMC, har innført ble nevnt.
– Kinobillettene har økt ganske heftig i pris de siste årene, sa Halstvedt.
– Men det er innført abonnementstjenester, hvor du kan se så mye filmer som du vil, og noen setter ned prisen, som Vue gjør. Dette skjer gjerne markeder hvor en kjede sliter med andre aktører i England. Vue sier det er for å nå de unge.
Halstvedt påpekte også at kinoene betaler 40-50% i filmleie.
– Det er ganske mye, men det er for at vi skal ha kinovinduet. Det er betalt for, dermed kan man ikke bare skrue ned billettprisene, for det er minstepriser som er avtalt.
Kinomomsen, som nå er på tolv prosent, beskrev Halstvedt som en «velsignelse». Da kan man bygge og investere og få fullt momsfradrag for utgiftene.
– Men øker satsen fra tolv til 25 prosent, DA får vi kjempeproblemer. Det må vi forhindre, sa kinobransjeveteranen.
Se komplett videoopptak av hele seansen nedenfor!
Facebook
RSS