
BODØ: Dialog eXe – bedre kjent som DX – er i en stor omstillingsfase. Med flere nye ansatte, og på plass i nye, energigivende lokaler, skal firmaet skape fremtidens nye billettssystem.
Oddvar Haug Jenssen, daglig leder i DX, viser KINOMAGASINET rundt i flunkende nye lokaler i det nye Energihuset i Bodø. Her er det lyse, hvite vegger, nytt kontormøblement, et eget møterom med 65”-skjerm og mulighet for telekonferanser med lokalkontorene i Haugesund og Stavanger, og et eget «gutterom» som åpnes etter klokken 16. Der kan guttene (for det er bare gutter som jobber ved bodøkontoret) spille FIFA og Need for Speed. Fra før av er det bare en kvinnelig ansatt, i Haugesund.
– Men det kommer enda en kvinnelig ansatt i Stavanger nå, det er vi glad, sier Jenssen.
– Dere har ikke fått likestillingsombudet på nakken?
– Det er ikke lett å få tak i kvinnelige programmerere, skal jeg si deg, svarer han.
DX-LOGOEN
En annen viktig detalj vel verdt å nevne er den fine DX-logoen som lyser opp hele kantineområdet ved inngangen.
– Det var et løft da vi kom hit. Da ble DX voksen. Vi er ferdig med konfirmasjonstiden. Det er et bra bilde på hvor vi står hen, sier Jenssen fornøyd.
– Var det en «boost» i seg selv å komme seg til Energi-huset?
– Vi har gradvis vokst, fra to til ni ansatte i Bodø, og da ble det for trangt. Vi satt for mye oppe på hverandre i et støyende miljø. Nå er vi gått fra en slags 1980-type lokaler til helt moderne lokaler. Vi har merket at nye lokaler har gjort noe med oss som medarbeidere. Den felles tingen med å ta vare på omgivelsene har kommet frem, og atmosfæren er annerledes. Allerede etter to måneder ser vi at det er en helt annen holdning. Det er et roligere miljø. Det er ikke stadige forstyrrelser. Vi bruker mer tid på å lage gode produkter. Vi mistet litt av den interne humoren, men vi dekker det med morgenmøte klokken ni og ved lunsjtider, og så har vi det vi kaller Flowdock på nettet, et chatterom.
– Er det helt uproblematisk å drive fra Bodø?
– Ja, vi kommuniserer mye via Skype og har daglige møter med de andre i Stavanger og Haugesund. Det føler jeg har styrket oss arbeidsmessig.
Bakgrunnen for selskapet er at Nordlandsdata i 1989 utviklet et billettsystem for Fram kino i Bodø. Andre kinoer hørte om dette og mange endte opp med å kjøpe det. Systemet var DOS-basert, og det første som erstattet de manuelle billettsystemene. I 1997 sluttet gründerne i Nordlandsdata og laget et nytt Windowsbasert system, som nå er dagens Dialog eXe. De levererer billettsystemer til over 100 norske kinoer og over 200 kulturbedrifter, festivaler, arrangører osv.
Blant store og mellomstore norske kinoer med DX, finner vi Fredrikstad, Ski, Drammen, Edda, Hamar, Lillehammer, Gjøvik og Ullensaker.
– Dette er kunder som ofte har innspill. De gode samarbeidspartnerne fra dyktige folk på kinoene, er vi avhengig av. Når de sier noe er en god idé, så gjør vi det. Kinoen i Bodø får prøvd ut det meste, og vi ønsker å knytte til oss enda mer aktivt de som gir oss innspill.
KAMP MOT GIGANTER
– Hvordan er det å bryne seg med internasjonale giganter som har store billettsystemer som dekker enorme kjeder i store land?
– Det er klart det kan være en utfordring. Vår styrke er at vi er små og kan snu oss fortere. Vi skulle gjerne vært enda raskere. Men når vi laget en mobilapp, var det vitne om når vi ser noe som kan gavne bransjen, så gjør vi det vi synes er riktig.
– Det er viktig å være rask på labben?
– Vi er opptatt av å være først ute. Vi skal sikre de gode arbeidsflatene for brukerne, men er også nysgjerrige på ny teknologi. Hovedfokuset er å sikre kundene vi har. Men det er mange spinoffer som kan komme utifra det vi holder på med. Å neglisjere kundene, er en tabbe mange firma har gjort. Det er en felle vi håper å slippe å havne i. Nå jobber vi med det nye billettsystemet som kan leve i femten nye år.
VEKSTFASE
– Dere er i en vekstfase, dere ansatter mye folk og dere skal altså bygge om hele systemet?
– Vi har lenge gjort ting mann for mann og de vi ansatte har vært ansatt fordi vi har funnet gode folk på veien. Men i 2013 begynte vi aktivt å lete etter ansatte. Vi hadde altfor mange ting vi hadde snakket om, men for mange oppgaver til at vi fikk gjort de uløste tingene. Vi hadde mye på blokken, som vi ikke hadde ressurser til. Da ansatte vi to nye på support i fjor høst, her i Bodø, og fikk avlastet utviklerne. Det har hjulpet voldsomt. Samtidig ser vi at programvaren vi har – koden som vi begynte med i 1997 – ligger der ennå. Den har vi bygd på. Det er blitt et stort og komplekst program. Det gjør at store endringer vi ønsker oss, krever veldig mye. årt overordnede mål er at den gamle koden skal være borte i løpet av 2017. Det ligger mye i den, så at alt raskt blir borte, er naivt. Det skal gå som et gradvis løp. Vi skal utvikle nye komponenter hele tiden. De første modulene kan forhåpentligvis tas i bruk allerede høsten 2014.
– Hva kan kundene vente seg?
– Det første viktige steget er at backend-delen blir webbasert, slik at arbeidsverktøyet for kinobransjen blir på nett og mobiltilpasset. Det er blitt et krav i dag. Alt av rapporter vil også havne på nettsiden. I dag ligger alle databasene lokalt hos kundene, men et grep er å replikere data, slik at vi har en kopi på sentraldatabasen. Det gjør at når vi skal vise rapporter på nett, kan vi gå rett mot de sentrale webdatabasene. Grepene vi tar skal gi bedre arbeidsverktøy for kinoene. Så tar vi grep for å forbedre billettsalgsløsningene lokalt i billettluken. Et viktig poeng her er at alle brukerne vil bruke det gamle systemet i to-tre år, siden dette er et glidende løp. Vi skal trygge kundene i dag på at det det gamle ikke lagt dødt . Det blir vedlikeholdt og støtte skal gis.
– Er kinomarkedet mettet?
– Det blir aldri mettet, men det er ikke så mange nye kunder. Av og til er det nye kino- og kulturhus, og ellers er det kjedene som gjenstår. Vi har ikke gitt opp det markedet, men det er ikke noe vi er avhengig av. Vi har hatt uformelle samtaler underveis med noen av kjedene.
Opprinnelig publisert i KINOMAGASINET 1•2014 (BRANSJEUTGAVEN).
LES KINOMAGASINET 1•2014 (BRANSJEUTGAVEN) NEDENFOR
Facebook
RSS