
Treere fra både Dagbladet og VG, men både KINOMAGASINET og FILMMAGASINET gir høye terningkast.
VG triller tre på terningen. Her heter det: Det beste i «Vikingulven» er de få, men følelsesladde scenene mellom søstrene Thale og Jenny. Regissør Stig Svendsen («King’s Bay», 2017) får aldri dreis på tenåringsdramaet eller romansen mellom førstnevnte og Jonas, og velger i lange perioder å fokusere vel så mye på de voksne som ungdommene. God film? Spennende? Det ville være å ta i. Men det er ålreit at norske kids får sjangerfilm på eget språk. «Vikingulven» er dårlig på en tilforlatelig måte.

Et jaktlag på leting etter ulven som har gått løs på Nybos befolkning.
Filmfront mener filmen fortjener terningkast tre: Vikingulven oppleves som noe tam, treig og flat. CGI og effekter noe av filmens beste sider. Selve vikingulven ser riktig så bra ut, og den overforbrukes forsåvidt heller ikke, noe som jo er bra. Noe som derimot skurrer litt, er aldersgrensen på 15 år. Ikke at den er berettiget, for filmen er ganske blodig og tidvis grotesk. Det slår en imidlertid som snodig at man ikke heller har tonet dette litt ned for slik å heller få også 13- og 14-åringer inn i kinosalen, uten voksne. Vikingulven er nemlig forøvrig temmelig mild, enkel og har noe veldig ungdomspreg over seg. Det er eksempelvis få voksne som kommer til å bli verken imponert eller skremt av filmen, så hvorfor den altså har lagt seg på 15-årsgrensen, oppleves som litt rart. Vikingulven er rett og slett veldig streit. Den overrasker sjeldent, verken tematisk eller regimessig i stil og form. Det er også et par uheldige castinger her, som komiker Vidar Magnussen i en seriøs pappa-rolle, og en usedvanlig ung ulveekspert og universitetslærer som mest ser ut som han er 17 år gammel.

Thale Berg (Elli Rhiannon Müller Osborne) i en scene fra Vikingulven.
Dagbladet ender også på terningkast tre: Actionsekvensene er ikke verst, og lemlestede lik, avrevne tarmer og gjentatt blodsprut vitner om vilje til å dra horror-delen av historien lenger enn sine hollywoodske forbilder, «Twilight»-serien inkludert. Filmen er utstyrt med femtenårsgrense, sannsynligvis til irritasjon for store deler av målgruppen.
NRK gir fire: «Vikingulven» biter brukbart fra seg, uten at den nødvendigvis bryter ny mark i en sjanger med lange tradisjoner. Det kanskje viktigste av alt, er at de blodige bildene overbeviser med sin effektive blanding av praktiske og datagenererte effekter. Det gjør «Vikingulven» til en spennende sjangerfilm som nikker anerkjennende til sine sannsynlige inspirasjonskilder.
Cinema gir terningkast fire: Varulvfilmsjangeren er ingen enkel nøtt å knekke og den har mange forgjengere som den må forholde seg til. Vikingulven skal ha honnør for å være et godt tilskudd til stadig voksende sjangerfilm i Norge samtidig som det er et interessant, men intet banebrytende tilskudd til varulvfilmsjangeren.
KINOMAGASINET gir karakteren fem av seks. Her heter det blant annet: Vikingulven er et solid forsøk på en varulvfilm som lykkes med det den prøver på. Dette på grunn av gode ideer som spinner videre på kjente sjangerkonvensjoner, gode skuespillerprestasjoner og effekter både praktiske og digitale av øverste kaliber. Alle disse faktorene er med på å selge denne verdenen som Stig Svendsen og manusforfatter Espen Aukan har skapt.
Filmmagasinet gir karakteren 8 av 10 (som tilsvarer norsk terningkast fem). De skriver: Vikingulven er rett og slett en av de beste varulvfilmene jeg har sett. Ettersom dette er en sjanger hvor det er veldig lett å tråkke i baret, var jeg noe skeptisk på forhånd, men ble svært positivt overrasket. Det er noe jeg finner herlig tilfredsstillende med å se en varulv herje rundt i bygdenorge!
Facebook
RSS