
Den vesle terrieren Titina ble tatt med fra fattigdommen i Romas bakgater til flere polferder sammen med sin eier Umberto Nobile. Nå har hun fått sin egen helaftens animasjonsfilm!
Det er nemlig Titinas tur til å skinne i rampelyset igjen. For det var mye fokus på hunden da hun i sin samtid på 1920-tallet ofte ble avbildet med sin matfar, den italienske luftfartsingeniøren Umberto Nobile. Det var han som bygde luftskipet Norge, som ble det første som fløy over Nordpolen 12. mai 1926.
Roald Amundsen, som da allerede hadde gått til fots og med sine trofaste grønlandshunder til både Sydpolen (14. desember 1911), var initiativtaker. To år senere ble det en ny ferd med luftskipet Italia, men da Nobile og mannskapet havarerte ble det igangsatt en stortstilt redningsaksjon. Både Nobile, og Titina som igjen var med, ble reddet, men for Roald Amundsen gikk det ikke så bra. Han forsvant da han var på leting etter sin italienske venn.

Roald Amundsen, sammen med sine nære kollegaer, ute på et kaldt eventyr med luftskipet Norge over Nordpolen.
Det er Kajsa Næss som har regissert og hatt idéen til å lage en film om polarhelten fra 20-årene, sett fra terrieren Titinas synsvinkel.
Nærmere ti år etter at Kajsa fikk lyst til å lage en annerledes, varm og rørende klassisk tegnefilm, er den endelig ferdig og klar til kinolansering. Med et budsjett på ca. 80 millioner norske kroner står det absolutt ikke på ambisjonsnivået.

Regissør Kajsa Næs, tegner Siri Dokken og karakterdesigner Sunniva Fluge Hole.
– Selv synes jeg det er blitt en rørende film jeg også håper mange voksne sette pris på, sier regissøren til KINOMAGASINET.
Hun bodde i byene Brussel og Gent i Belgia i halvannet år (fra 2020) og fulgte tett opp arbeidet til de 32 animatørene og resten av filmstaben.
– Titina er en familiefilm for alle fra sju år og oppover. Vi skal aldri undervurdere barn og deres evne til å forstå historier. Denne filmene tar barna på alvor. Men samtidig er det en film for alle aldre. Så jeg vil si at Titina er en film som kan være fin og se for voksne og barn. Titina finnes ikke farlig å se, men er passe skummel og rar, og en veldig interessant historisk film for voksne, mener Kajsa Næss.

Gode råd er dyre når luftskipet «Italia» styrter ned på polarisen. Hvem kan redde Titina og heltene?
Tanken om å lage tegnefilm kom da hun leste boken Tragedien Umberto Nobile – polarhelt eller svikar? av Steinar Aas.
– Det var gøy å få vite at en hund fikk være med ombord i luftskipet, når polarhunder ellers måtte jobbe og bli spist, sier Kajsa.
Hun beskriver prosessen med å få filmen til å bli en realitet som utfordrende. Titina er hennes langfilmdebut etter en lang rekke kortfilmer innen animasjon.

Titina ble funnet på gaten av Umberto Nobile og ble raskt adoptert av familien.
– Animasjon er det beste, min foretrukne medium, sier Kajsa, som også liker den klassiske tegnefilmteknikken i 2D. Dette er ikke 3D-basert dataanimasjon. Men tegningene tegnes på dataskjermer, bare et og ett, som på gamlemåten.
– Det er en veldig dramatisk historie, så mulighetene til å leke seg har vært store med drømmesekvenser og vi blander også inn ekte dokumentarfilmopptak. Det store luftskipet gir mange muligheter visuelt og vi har det gøy med Titina. Man kan bryte ulike «regler» med animasjon, og vi kan fortelle om de ekte personene på en annen måte enn man vanligvis gjør.
– Hva med filmen Amundsen fra 2019? Da den kom ble det vel enda vanskeligere å få Titina realisert?
– Nei da, vi har en helt annerledes film, men det stemmer at de slo oss med noen år med å få lansert filmen, sier Kajsa med godt humør.

Jan Gunnar Røise som Umberto Nobile og Kåre Conradi som Roald Amundsen under stemmeopptakene til Titina.
– Jeg er stolt av filmen og synes den blir veldig vakker, så det er veldig gøy å endelig kunne vise fram klipp. Jeg gleder meg til å dele historien om Titina, en liten hund som var med da Amundsen fløy luftskip over Nordpolen. Han hadde drømt om å nå denne siste hvite flekken på kartet hele livet. En spennende og litt absurd polarhistorie som har blitt lite fortalt, sier Kajsa Næss.

Kåre Vestrheim har laget musikken.
Regissøren sier hun virkelig håper at folk vil gå og se filmen på kino. Selv er hun strålende fornøyd med alt fra filmfortellingen, farger, design, stil og musikk.
Facebook
RSS