
Bjørn Tendø Jacobsen var mannen som i sin tid fikk Star Wars til Norge og er en av få nordmenn som faktisk ble kjent med Carrie Fisher.
Etter hennes død, skriver Jacobsen på Facebook:
My friend, Carrie. RIP.
What a lady!
I will miss her!
Han deler også et bilde fra togturen han hadde med Carrie Fisher fra Oslo til Finse i 1979.

Carrie Fisher på toget fra Oslo til Finse vinteren 1979, med nyinnkjøpt hatt i hånden. Foto: Bjørn Jacobsen, Privat. Gjengitt med tillatelse.
Jacobsen selv ble sjokkert etter å ha hørt om Carrie Fishers infarkt på flyet fra London til Los Angeles.
– Hun virket som hun var ganske frisk. Noe eldre naturligvis. Men da jeg leste at hun var havnet i koma har jeg vært forberedt på dette utfallet. Det var dermed ikke et totalt sjokk at hun døde etter et så massivt hjerteinfarkt. Men det er trist, naturligvis! sier han til KINOMAGASINET.
Bjørn Jacobsen forteller at på slutten av 70-tallet ante ingen noen ting om at vi så mange år senere skulle ha en fortsatt «feber» rundt Star Wars og at Luke og Leia skulle være så kjente figurer.
Han forklarer sorgfølelsen mange fans nå føler med at de har levd seg veldig inn i Star Wars-universet. De elsker det og er opptatt av det.
– Da en av karakterene dør altfor tidlig er det klart at mange tar det personlig og opplever stor sorg. Men husk dette er jo verst for de som er nær familie og venner av Carrie Fisher. For oss som er oppe i årene må man begynne å være forberdt på at heltene og heltinnene blir borte. Den ene etter den andre har jo falt fra i 2016 – Bowie, Cohen, Prince og George Michael. Carrie Fisher var altfor ung, bare 60 år. Endel har så sterkt og nært forhold til dette, at når en av skikkelsene fra en film dør i virkeligheten, er det et stort sjokk for mange andre.

Bjørn Jacobsen forklarer sorgfølelsen mange Star Wars-fans nå føler, med at de har levd seg inn i universet. «De elsker det og er opptatt av det,» sier Jacobsen. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©
Om sine egne opplevelser med Star Wars-prinsessen forteller den erfarne filmbransje-mannen dette:
– Carrie skulle ikke filme scener i Norge, men ville være her likevel.

Carrie Fisher (midten) og Bjørn Jacobsen (t.h.). Foto: Privat.
Bjørn Jacobsen, som da var markedsjef for 20th Century Fox Norge, fikk ansvaret for å ta hånd om skuespillerne da de kom til Norge.
Han tok de med rundt og viste de hva hovedstaden hadde å by på. Han sørget også for at de kom seg til Finse med toget.
– Mark ba meg opp på hotellrommet og Carrie var der. De begynte å lese manuset. Hun ville være i Norge for å komme inn i atmosfæren – for å komme seg inn i «Star Wars»-mood.
Jacobsen husker henne som «en veldig ålreit jente.»
– Hun ble igjen en dag i Oslo en dag etter de andre. Vi kjørte rundt i min Renualt 5 og kjøpte hatter og hun ville ha et antikk skap hos Blomquist, men det kunne ikke eksporteres fra Norge. Hun ble lei seg seg for det, fortalte Jacobsen.
Den gangen var hun forlovet med Paul Simon.
Hun tok også en dagstur til Stockholm. Dit tok hun flyet, men returnerte med natttoget … uten sovekupe.
– Hun var fortvilet da jeg fant henne på Østbanehallen.
– Så dro vi til Finse, og så fikk jeg telefon fra Peter McDonald om at Harrison Ford måtte hentes på Fornebu.
– Jeg viste også ham rundt i Oslo. Han var sulten og lurte på om det var hamburger å kjøpe. Det fantes ikke det i Oslo da. Så da ble det restauranten over Østbanehallen, med karbonadesmørbrød!
– Hvordan var de som mennesker?
– Det å få et personlig forhold til de som personer var OK. De var OK mennesker. De var opptatt av det som skjedde rundt seg. Og det var ikke bare snakk om film, de var opptatt av verdensituasjonen. De syntes de var heldige som hadde fått rollene. De hadde opplevd stor suksess. Verden deres forandret seg. Etter den tid har jeg fulgt med på karrierene deres.

Carrie Fisher og Bjørn Jacobsen under innspillingen av The Empire Strikes Back på Finse i Norge i 1979. Foto: Privat
18 år senere møtte Bjørn Jacobsen igjen Harrison Ford, i forbindelse med Air Force One.
Bjørn Jacobsens involvering i Star Wars og hvordan han fikk filmserien til Norge er en historie for seg selv.
Jacobsen fikk sett den første Star Wars-filmen i 1977, selvsagt før lansering.
Under en middag, dagen etter i Paris, ble han spurt av produsent Gary Kurtz om det var snø og is-områder som kunne egne seg i Norge. Jacobsen svarte ja og foreslo Finse. Det ble valget og resten er historie. Scenene ser du i det som mange regner som den beste Star Wars-filmen, The Empire Strikes Back (1980).

Harrison Ford, Carrie Fisher og Mark Hamill på Finse vinteren 1979.
Facebook
RSS