40 års-jubileum – filmåret 1984

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom

Årene flyr. Nå er det 40 år siden 1984, og husker du kinofilmene fra det året har du såvisst nådd middagshøyden!

Men man trenger ikke bare være middelaldrende for å skjønne at 1984 også var et viktig filmår.

Selv i 2024 forholder populærkulturen til både film, musikk og motebilde fra dette viktige 80-talls året.

I et Hollywood som (fortsatt) er besatt av nyinnspillinger får vi i år en ny versjon av Beverly Hills Cop, hvis første film faktisk kom i 1984, med Eddie Murphy som den rappkjeftede Detroit-detektiven Alex Foley på besøk i Los Angeles. Der er han ennå, 40 år senere, i Beverly Hills Cop: Axel F

De mest kjente filmene fra 1984.

I 1984 var originalfilmen årets nest mest sette på amerikanske kinoer, bare slått av den første Ghostbusters, som ikke overraskende, også har fått enda en oppfølger i år: Ghostbusters: Frozen Empire.

Det var i 1984 første gang på fem år at den mest innbringende kinofilmen i USA ikke involverte George Lucas eller Steven Spielberg, selv om Spielberg regisserte og Lucas executive produserte/co-skrev tredjeplassen i USA. Indiana Jones and the Temple of Doom ble dog den mest innbringende filmen over hele verden i 1984. Spielberg produserte også den fjerde toppfilmen, Gremlins.

USAs billettsalg nådde i 1984 over fire milliarder dollar for første gang. 

Andre svært populære filmer inkluderer The NeverEnding Story, som var den dyreste filmen produsert i Vest-Tyskland, The Karate Kid og Romancing the Stone. En ny The Karate Kid planlegges i disse dager. 

I 1984 fikk vi også filmen Footloose, om danseglade ungdommer, som allerede har blitt nyinnspilt. Den gjorde Kenny Loggins til popsuperstjerne og ga ham mange lignende sangoppdrag for andre filmer. For undertegnede var dette en av mine første kinofilmopplevelser, som tenåring.

Vi må heller ikke glemme Politiskolen, som ble seks filmer til frem til 1994.

Men det var mange flere viktige filmer i 1984, som ikke nødvendigvis var de mest populære, men som for alltid ga etterklang i populærkulturen. Blant disse finner vi Terminator, Once Upon a Time in America, Nightmare on Elm Street, This Is Spinal Tap og Dune … for å nevne noen.

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom