Matias sine topp 15 filmer fra 2023: Et svært svakt filmår

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom

I 2023 skjedde det mange forskjellige hendelser i filmbransjen. Noen spennende og andre mer alvorlige. Men bare sett ut fra filmenes kvalitet ble dette et svært svakt år. 

Filmåret 2023 startet veldig lovende med flere oppfølgere til nye og gamle franchiser. Her kan jeg nevne i fleng: Mission Impossible, The Hunger Games, Indiana Jones og superheltuniversene til Marvel og DC med mer. Noen hadde stor suksess og andre ble glemt i mengden. I tillegg hadde vi også suksessen «Barbenheimer» på sommeren.

Og før det startet også den store Hollywood-streiken. Noe som skapte stor hodebry for studioene og publikum. Det skapte litt forvirring om når enkelte filmer og serier ville komme. Noen ble også flyttet til 2024 eller senere. Likevel er jeg veldig glad for at det skjedde og at skuespillerne og manusforfatterne nå får mer rettferdig betalt.

Men med tanke på filmene vi fikk i 2023 har det vært et svakt år. Ikke nødvendigvis det dårligste året, men vi fikk veldig få store slagere i 2023. Likevel har jeg klart å finne 15 favoritter. 

Men før dette må det sies at som med alle slike lister har ikke jeg sett alle filmene fra 2023. (Hvem rekker vel det!) Jeg beklager derfor hvis leserens favorittfilm ikke er her. Tiden går og før man vet ordet av det så har hele året gått. Jeg vil også minne leseren på at denne listen bare er mine meninger og ikke fakta på noen som helst måte. Men først her er tre meget bra filmer som likevel ikke kom med på topp 15 i alfabetisk rekkefølge: 

Nimona (Netflix)

Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem (kan leies og kjøpes på Viaplay, Apple TV, Microsoft Store, Rakuten TV, Google Play Movies og SF Anytime)

Tetris-filmen (Apple TV+)

Også over til den faktiske listen:

15. Daisy Maskell – Insomnia and Me

Daisy Maskell – Insomnia and Me eller på norsk Søvnlaus (kom ut i Norge: 26. september 2023) er en meget fengslende dokumentar om noe jeg føler vi vanlig dødelige vet litt for lite om. Jeg har ikke opplevd søvnproblemer til den grad som blir beskrevet her. Likevel syns jeg denne dokumentaren ga meg en dypere kontekst rundt temaet som gjorde situasjonen veldig forståelig og relaterbar. 

Samtidig var det godt klippet inn med ekte fakta om selve temaet og flere gode intervjuobjekter. Hvis du vil vite mer om hvordan dårlig søvn kan påvirke ditt liv fysisk og mentalt er dette definitivt dokumentaren for deg.

Daisy Maskell – Insomnia and Me (Søvnlaus) kan streames på NRK TV.

14. Indiana Jones and the Dial of Destiny

Indiana Jones and the Dial of Destiny er kanskje et av 2023s mest formelbundede filmer. Likevel var det ganske episk eventyr å oppleve fra start til slutt. Actionscenene er fortsatt fantastiske, skuespillet er glimrende og narrativet er både verdensomspennende og fengslende. 

Musikken er like magisk som alltid og nostalgien tar det hele flere hakk høyere. Filmen er kanskje ikke like minneverdig som de tre første, og den har forsåvidt noen små bagatellmessige negative trekk. Men jeg vil alltid huske den som en av mine favoritt hendelser fra 2023.   

Indiana Jones and the Dial of Destiny kan streames på Disney+.

13. The Pigeon Tunnel

The Pigeon Tunnel forteller livshistorien til David Cornwall alias John lé Carre. Han forteller det på en måte som både fengsler og fascinerer og lærer oss om den spesielle spionverden han var en del av. 

Samtidig er det pepra med spennende klipp basert på det han husker og vakre bilder som illustrerer historien ytterligere. Det er rett og slett fortryllende å lære om Cornwalls liv i denne fenomenale dokumentaren.

The Pigeon Tunnel kan streames på Apple TV+

12. Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves adapterer rollespill-universet med forbausende suksess. Som en som ikke har spilt særlig mye, men likevel har en ok forståelse om det er dette en fantastisk representasjon av det fenomenale universet.

I hvert eneste valg kan man se en terning som blir kastet. Noen ganger er det høyt, andre ganger lavt. Noe som gjør at selvom handlingen i bunn og grunn ikke er så storartet, så blir det både ekstremt fengslende og forfriskende på grunn av dette sjansespillet. Skuespillerne og deres karakterer er fenomenale, jordnære, men også veldig tematisert passende for en sånn verden. Håper vi kan få mer med denne koselige gjengen. 

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves kan streames på SkyShowtime og Strim.

11. Guardians of the Galaxy Vol. 3

Guardians of the Galaxy Vol. 3 gir oss en fenomenal avslutning på den 9 års lange reisen med disse vokterne. Skuespillet og narrativet er på sitt beste blant de tre filmene. Historien føltes både koselig, mørk, trist og episk på samme tid. 

I tillegg fullfører den alle hovedrollenes tråder på en nydelig måte. Musikkbruken er glimrende og gir en levende atmosfære til mange av scenene. Med dette blir den i mine øyne en av de ti beste Marvel-filmene. 

Guardians of the Galaxy Vol. 3 kan streames på Disney+.

10. Suzume

Suzume (kom ut i Norge: 14 april 2023) er et fengslende kunstverk med et spennende narrativ som har vanskeligheter med å slippe tak. Den er både søt og vakker på mange måter samtidig som den også er veldig trist. 

I tillegg er det flere interessante personer på denne fantastiske reisen. Makoto Shinkai gir oss enda en fabelaktig historie som definitivt fortjener mer oppmerksomhet. Vel verdt tiden din om du så ser den dubbet eller på japansk (best).

Suzume kan streames på Chrunchyroll.

9. The Fabelmans

The Fabelmans (kom ut i Norge: 3 februar 2023) er en fengslende film om den utrolige filmskaperen Steven Spielberg. Den er kanskje ikke for den vanlige seeren, men for meg serverte filmen en levende og følelsesladet historie om film, familie og en skillsmisse. Den inspirer og den trollbinder med fenomenal musikk og fantastiske skuespillere. Vel verdt den Oscaren, for dette er en av Spielbergs beste filmer!

The Fabelmans kan streames på Amazon Prime Video.

8. The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes

The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes åpner opp universet ytterligere og gir oss den største og kanskje beste filmen i serien til nå. Historien er episk med nervepirrende action. Musikken er brilliant og bildene er brennvakre. 

Samtidig er rollene på sitt mest fengslende i hele serien. Selvom jeg visste hvor hovedrollen ville ende opp var det utrolig å se hans reise på kinolerretet. Muligens en av de beste skurke-historiene i filmmediet.

The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes kan ses på kino nå. Filmen kommer på Blu-ray og DVD, den 15. februar 2024.

7. Still: A Michael J. Fox Movie

Still: A Michael J. Fox Movie er en hjertevarmende film om en skummel hverdag. Vi får et fengslende innblikk i suksesshistorien til Michael J. Fox. Her får vi se velbrukte arkivklipp som ofte passer perfekt til scenen i historien. Samtidig har de også filmet nye klipp som ser ekstremt imponerende og fikk undertegnede til å måpe av hvor “tidsreisende” de føltes ut, spesielt de som involverer hans mest kjente film.

På den andre siden er dette også et interessant blikk inn i den skumle virkeligheten for de som har Parkinsons-sykdommen. En sykdom som man vanligvis får i en eldre alder og gir deg mindre kontroll over dine egen kropp. I over tretti år har han kjempet seg igjennom en sykdom som legene sa han til slutt kom til å tape. 

Noe jeg kjenner er utrolig inspirerende og forståelig. Jeg kjenner nå mye mer respekt for ham, og andre som må leve med dette på en daglig basis. 

Still: A Michael J. Fox Movie kan streames på Apple TV+

6. The Boy and the Heron

Med The Boy and the Heron eller på norsk Gutten og Hegren har regissør Hayao Miyazaki gitt oss enda en fantastisk fengslende historie. En historie fylt med flere magiske og triste følelser om en gutts utrolige reise for se sin mor igjen. Samtidig er kinolerret beriket med både fargerike og vakre bilder. Det er vanskelig å ikke bli rørt av hvor fortryllende denne filmen er.

The Boy and the Heron kan ses på kino nå.

5. Wonka

Wonka er en fortreffelig, magisk og søt fortelling. Filmen handler om opprinnelsen til den fiksjonelle sjokolademakeren før den kjente boka. Det er en fengslende og eventyrlig film med spennende karakterer spilt av briljante skuespillere. 

Selvom det kanskje ikke foregår rundt juletider så har handlingen så mye av det julen handler om at det er vanskelig å ikke føle julemagien. Forundrer meg ikke om dette blir en juletradisjon for mange. Definitivt et av årets største overraskelser.

Wonka kan ses på kino nå.

4. Mission Impossible: Dead Reckoning

Mission Impossible: Dead Reckoning er en av de mest episke filmene jeg noen gang har sett. Actionscene topper seg igjen og igjen og gir en nervepirrende stemning hvor jeg følte meg til stede under hendelsene. 

Narrativet er ekstremt fengslende og presenterer seg som den mest samtidsaktuelle Mission Impossible-filmen til nå. Skuespillet og karakterreisene er også noe av det beste i Mission Impossible-serien og gjør filmen til et event man ikke burde gå glipp av. 

Mission Impossible: Dead Reckoning kan kjøpes og leies digitalt på Viaplay, Apple TV, Microsoft Store, Rakuten TV, Google Play Movies og SF Anytime. Filmen finnes også på Blu-ray og DVD. (Posteret og traileren er tatt fra når filmen fortsatt het … Part One, men nå har skaperne tatt bort den biten).

3. The Old Oak

The Old Oak eller på norsk Vertshuset the Old Oak, er ikke den vanlige typen film. Istedenfor en grandios historie er det en herlig, kjærlig og ærlig liten perle. Her møter vi TJ Ballantyne, eier av baren The Old Oak, når landsbyen han bor i, får syriske flyktninger som sine nye innbyggere. Det er et meget levende, vakkert, trist og ekte innblikk i deres liv. 

Dette er mye takket være det eksepsjonelle manuset og de fortryllende skuespillerne. Den beste skuespilleren er nok Dave Turner som TJ Ballantyne. Han er så rørende og ekte i denne filmen at det ikke føles som skuespill. Ikke verst for en, overraskende nok, tidligere brannmann.

Alt dette er med på å gjøre denne opplevelsen til en av de mest ektefølte filmene vi fikk i 2023 og vi trenger virkelig flere slike, selvom det ikke nødvendigvis er for alle.

Vertshuset the Old Oak kan ses på kino nå.

2. Oppenheimer 

Oppenheimer er den mest engasjerende og levende historietimen jeg har opplevd. Det var som å ta en reise i tidsmaskin og faktisk se historien spille seg foran øynene dine. Filmens handlingstempo passer nok ikke alle, likevel vil jeg si at Christopher Nolan og co. behandler temaet skremmende bra. Med tanke på hva atombomben faktisk kan gjøre var dette ekstremt lærerikt på godt og vondt. 

Mye av dette er også takket være de fenomenale skuespillerne. Uten dem hadde filmen kanskje ikke føltes like ekte ut. Spesielt da Robert Downey Jr., Emily Blunt og Cillian Murphy. Hvis denne filmen ikke får en eller flere Oscar-priser, kan de rett og slett bare gi seg.

Oppenheimer kan kjøpes og leies digitalt på Viaplay, Apple TV, Microsoft Store, Rakuten TV, Google Play Movies og SF Anytime. Filmen finnes også på Blu-ray og DVD.

1. Spider-Man: Across the Spider-Verse 

Spider-Man: Across the Spider-Verse er av de aller beste animasjonsfilmene jeg har sett. Jeg tror også jeg vil gå så langt som å si at dette er Den Beste Spider-Man-filmen. Filmen forteller en historie som skar seg inn i sjelen min. Jeg begynte å se på visse opplevelser og følelser i et nytt lys. Den ga meg en meget kraftfull relaterbar følelse til flere av personene i denne filmen, uansett hvor forskjellige mitt liv er fra deres.

Samtidig er hvert eneste bilde et kunstverk. Det er mye utrolig de har fått til med de forskjellige tegnestilene og universene som vi utforsket i filmen. Actionscenene satt meg på enden av kinosetet – dette er definisjonen av nervepirrende. Og som om det ikke var nok så involverte filmen over 600 inkarnasjoner av Spider-Man. Og de er alle fabelaktige å oppleve i filmen.

Hadde du før filmen fortalt meg alt som den kom til å handle om, hadde jeg nok trodd det ville bli et eneste stort “togkrasj”. Istedenfor fikk jeg en opplevelse jeg aldri vil glemme. Noe av det mest cinematiske og følelsesladde mediet film har å by på. En skikkelig milepæl for filmhistorien! 

Spider-Man: Across the Spider-Verse kan streames på Viaplay.

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom