Høydepunktene fra Cannes 2024

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom

Årets Gullpalme gikk til Sean Bakers Anora, mens norske Armand stakk av med den høytstående Camera d’Or.

Den 77. filmfestivalen i Cannes gikk av stabelen 14. til 25. mai. Årets jury har bestått av juryleder Greta Gerwig, som stod bak den elleville suksessen Barbie. Med seg har hun J. A. Bayona, Ebru Ceylan, Pierfrancesco Favino, Lily Gladstone, Eva Green, Hirokazu Kore-eda, Nadine Labaki og Omar Sy. De delte ut Gullpalmen for filmer i hovedprogrammet, henholdsvis for Beste film, Grand Prix (den såkalte «andreplassen»), regi, mannlige skuespiller, kvinnelige skuespiller, manus og juryprisen.

I år ble det tildelt tre ærespriser (Honorary Palm d’Or). I begynnelsen av festivalen ble skuespiller Meryl Streep tildelt denne prisen. Deretter gav de ærespris til Studio Ghibli og på slutten av festivalen gav de prisen til filmskaperen George Lucas.


Gullpalmevinneren

Regissør Sean Baker has sjarmert oss med sine indie-filmer. Han fikk mye oppmerksomhet i 2015 for den rå komedien Tangerine som ble skutt på iPhone 5S og handlet om transseksuelle sex-arbeidere. Noen år senere gav han ut The Florida Project, en varm dramafilm som fikk mye internasjonal oppmerksomhet og ble nominert til Oscar, Golden Globe, BAFTA og mye mer. I 2021 kom han ut med den skjulte perlen Red Rocket om en tidligere pornostjerne som blir sammen med en 17-år gammel jente. Baker har gjort seg kjent ned sin neorealistiske stil og hvordan han tar for seg fattige mennesker i underrepresenterte grupper på film. Hans nyeste film Anora handler om en ung stripper fra Brooklyn som gifter seg med sønnen til en russisk oligark. Eventyrekteskapet hennes er truet når mannens foreldre reiser til New York for å tvinge fram en annullering. Idéen til filmen kom for mange år siden, da Baker hadde regissert Starlet og ble kjent med en litt mer voksen verden.

«Jeg ble kjent med sexarbeidere og skjønte at det var en million historier fra denne verdenen. Hvis det er én intensjon med alle mine filmer, så er det å fortelle menneskelige historier. Å formidle historier som forhåpentligvis er universelle. Det bidrar til å fjerne stigmaet som har blitt brukt i sexarbeideryrket,» forteller han til Variety.

Mikey Madison (Once Upon a Time in Hollywood) spiller hovedrollen i Anora. Dette er den første amerikanske filmen til å vinne Gullpalmen siden Terrence Malicks The Tree of Life i 2011. Francis Ford Coppola, som har vunnet Gullpalmen to ganger tidligere, delte den ut til ham.

Grand Prix

Den neste mest prestisjefylte prisen er Grand Prix, og i år ble den tildelt All We Imagine as Light. Regissøren Payal Kapadia, som kommer fra Mumbai, har laget en film som finner sted i denne travle, indiske storbyen. Filmen handler om to sykepleiere, som legger ut på en biltur til en strandby, der «den mystiske skogen blir et rom for drømmene deres å manifestere.»

Norske Armand

Det var ingen norske filmer i hovedkonkurransen, men i sideprogrammet Un Certain Regard kunne vi skimte Armand, som er åpningsfilmen til filmfestivalen Oslo Pix senere i høst. Denne er regissert av Halfdan Ullmann Tøndel – barnebarnet til Liv Ullmann og Ingmar Bergman. Filmen handler om etterdønningene av en slåsskamp på barneskolen, hvor foreldre og ansatte er kalt inn for et møte. I hovedrollene finner vi Renate Reinsve og Ellen Dorrit Petersen.

Filmen vant Camera d’Or, som deles ut til spillefilmsdebut og er en svært høythengende pris. Ingen norske spillefilmer har vunnet denne. Tidligere mottakere av prisen er bl.a. Jim Jarmusch, Jafar Panahi, og Steve McQueen. Det lover godt for Armand og regissør Tøndel.


Megalopolis

Årets største tittel har vært Francis Ford Coppolas storsatsning Megalopolis. Coppola kuppet 70-tallet med noen av verdens beste filmer. The Godfather, The Conversation, The Godfather Part II og Apocalypse Now. Filmskapingen hans har vært veldig varierende siden og det er mange år siden han regisserte en film. Det har vært en storm av usikkerhet rundt denne filmen, da det var vanskelig for Coppola å finne en distributør.

Responsen etter Cannes-premieren har vært helt vill, og som nordavinden i Flåklypa, så blåser den fra alle kanter. Noen elsker den. Andre hater den intenst. Den er iallefall helt utenom det vanlige, som har gjort det vanskelig for distributører å bruke millioner av dollar på å sette den opp på kino. Det er bl.a. en scene i filmen hvor Adam Drivers karakter Cesar blir intervjuet på en pressekonferanse, og under Cannes-visningen ble lysene i salen slått på og en mann i salen gikk opp og stilte Cesar spørsmål, mens filmen pågikk, som om dette var en interaktiv videoinstallasjon i et museum. Filmens score ligger på 53% på Rotten Tomatoes. NRK P3s Filmpoliet gav den terningkast 4. Filmen vant ingenting under prisutdelingen.
Regissør på rømmen


Den iranske regissøren Mohammad Rasoulof, som stiller opp med den ferske The Seed of the Sacred Fig, hadde vanskeligheter med å komme seg til Cannes. Han ble nylig dømt til åtte års fengsel grunnet hans synspunkter og tidligere filmer. Han har uttalt seg kritisk ovenfor iranske myndigheter. Hans forrige film There is No Evil, som vant Gullbjørnen i Berlin, ble bannlyst i hjemlandet. På den tid hadde han allerede fått domstolen i Iran etter seg grunnet elementer som blir fremstilt i filmene hans. There is No Evil handler blant annet om hvordan dødsstraff blir praktisert i Iran. I fjor var han bannlyst fra sitt eget land til å delta på Cannes filmfestival (han skulle sitte i juryen, men iranske myndigheter hadde allerede konfiskert passet hans) og nå er han dømt for «propaganda mot regimet».

Han rømte blant annet til fots for å komme seg til Cannes i år. Under den røde løperen holdt han opp bilder av to av filmens skuespillere: Soheila Golestani og Missagh Zareh. Deres pass ble konfiskert og de kunne ikke reise på premieren av deres film.

«Selvfølgelig protesterer jeg sterkt mot den urettferdige nylige kjennelsen mot meg, som tvinger meg ut i eksil. Men den islamske republikkens rettssystem har gjort så mange grusomme og merkelige avgjørelser at jeg ikke føler at det er mitt sted å klage på straffen min. Dødsdommer blir avgjort ettersom den islamske republikken har satt en målskive på livene til demonstranter og borgerrettighetsaktivister» – Rasolouf, TheWrap

Filmen vant ikke en av de klassiske «palme-prisene», men mottok en spesiell pris for manuset.

Beste manus

Selv om The Seed of the Sacred Fig fikk mest oppmerksomhet i år (og vant en spesiell pris for manuset), så ble manusprisen i år delt ut til skrekkfilmen The Substance. Dette er en klassisk «body-horror»-skrekkfilmen, bare at den ikke er regissert av David Cronenberg. Det er Coralie Fargeat som har regien på denne, men hun har sagt at hun er inspirert av blant annet Cronenbergs filmer. The Substance har Demi Moore, Margaret Qualley og Dennis Quaid i rollebesetningen. Ray Liotta skulle egentlig være med i denne filmen, men han døde i 2022, og ble ersattet av Quiad.
Det er Arthaus som har kjøpt denne filmen for norsk kinodistribusjon.

Beste regi

Det var den portugisiske regissøren Miguel Gomes som vant denne prisen for regiarbeidet på filmen Grand Tour. Miguel fikk mye oppmerksomhet for sin siste film – Arabian Nights – som med den svimlende spilletiden på over seks timer, ble delt opp i tre deler. (Filmen tok i utgangspunkt i de orientalske folkeeventyrene i Tusen og en natt). Før det fikk han oppmerksomhet i Berlin for sin svarthvitt-film Tabu, som var inspirert av stumfilmen til F. W. Murnau ved samme navn. Han trer tilbake til svarthvitt i år også med Grand Tour, som finner sted i Rangoon, Burma. I 1917 var dette en by under britisk kolonistyre. Tjenestemannen Edward forlater sin forlovede Molly den dagen de skal giftes. Han flykter i en tilstand av melankoli og tenker på Mollys tilstand. Fast bestemt på å gifte seg, følger Molly sporene hans.

Beste mannlige skuespiller

Yorgos Lanthimos gir seg ikke! Etter den massive suksessen Poor Things, som hadde norgespremiere tidligere i år og vant fire Oscar-statuetter i mars, så har han en ny film i ermet: Kinds of Kindness. Denne filmen har også Emma Stone i rollebesetningen, slik som i de siste to filmene til Lanthimos, men vi kan også bryne oss på mange sprell fra Jesse Plemons, Willem Dafoe, Margaret Qualley, Hong Chau og flere. Dette er en antologifilm, så vi er vitne til forskjellige historier innad i en film hvor skuespillerne spiller ulike karakterer. Det var derimot Jesse Plemons som imponerte juryen og mottok denne prisen. Han er med i tre fortellinger hvor han spiller Robert, Daniel og Andrew. I motsetning til de andre filmene som er nevnt her, så har denne filmen kinopremiere veldig snart. 5. juli er premieredatoen her i Norge.

Beste kvinnelige skuespiller

Gullpalme-prisen for Beste kvinnelige skuespiller gikk til fire kvinner! Adriana Paz, Karla Sofía Gascón, Selena Gomez og Zoe Saldaña. Alle fire spilte i musikalkomedien Emilia Pérez, regissert av den strålende Jacques Audiard. Han har tidligere vunnet Gullpalmen for Dheepan og Grand Prix (A Prophet), men også kapret til seg noen store nominasjoner for flere av filmene hans. Hans nyeste film handler om en kvinne som får i oppgave å hjelpe en meksikansk leder for et kartell, til å gjennomgå en kjønnsskifteoperasjon. Emilia Pérez var også juryfavoritt og vant dermed juryprisen.

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom