• Nyheter
  • ANMELDELSER
  • KINOBRANSJEN
  • LES MAGASINET DIGITALT
  • Om oss
  • Kontakt
  • LEDIG STILLING
KM
  • Nyheter
  • ANMELDELSER
    • Anmeldelse: The Fabelmans
    • Skuffende, svak og lite fengende thriller: Knock at the Cabin
    • Anmeldelse: Munch
    • Sært, spesielt og superbra: The Banshees of Inisherin
    • Anmeldelse: Babylon
  • KINOBRANSJEN
    • Flere nye abonnenter på KINOMAGASINET på nyåret 2023
    • Kun Dolby-utstyr i Altas nye kinosal
    • ODEON slo kinodagrekorden fra 2019
    • Filmweb har rundet 25 år. Her er historien om dette unike norske nettstedet.
    • Er over kneika, men fortsatt utfordrende
  • LES MAGASINET DIGITALT
    • KINOMAGASINET 8•2022
    • KINOMAGASINET 1•2022
    • SPESIALBILAG: Lange flate ballær III
    • Et abonnement gir deg gratis digitalversjon og bladet tilsendt i Posten
    • Beskyttet: KINOMAGASINET 6•2021
  • Om oss
  • Kontakt
  • LEDIG STILLING
  • Facebook

  • RSS

FILMLANSERING

Magnus fra nett til kinopremiere i Haugesund

Benjamin Ree er regissør og filmskaperen som står bak Magnus. Foto: Gard L. Michalsen, MEDIER24.com
Magnus fra nett til kinopremiere i Haugesund
admin
13. juni 2016

Benjamin Ree, regissør, filmskaper og journalist i VGTV, om veien til kinolerretet med Magnus.

Magnus var den første norske kinodokumentaren som hadde verdenspremiere på Tribeca. Også kjent som Robert de Niros dokumentarfilmfestival. Det skjedde i april 2016.

Bransjebladet Screen Daily beskrev filmen som en «festivalsensasjon». Før man visste ordet av det var Magnus solgt til 38 land. Før Haugesunds-premieren mandag 22. august skal den 76 minutter lange dokumentaren også vises på flere andre internasjonale festivaler.

Norgespremiere

– Filmen er et både rørende og svært engasjerende portrett av Magnus Carlsen, og ikke minst et intimt innblikk i oppveksten til en ikke helt vanlig gutt på ​veien mot imponerende bragder, sier festival- og programsjef Tonje Hardersen i en pressemelding.

Regissør Benjamin Ree gleder seg til norgespremieren på Magnus, mandag 22. august:

– Det blir fantastisk gøy endelig å ha premiere på Magnus i Norge, og jeg er veldig fornøyd med at det er under Haugesund filmfestival den skal vises. Jeg er spent på hvordan den blir tatt imot.

Produsent Sigurd Mikal Karoliussen er fornøyd med at filmen møter sitt norske publikum for første gang i hovedprogrammet i Haugesund:

– Med festpremiere i Haugesund får vi en perfekt «flying start» på lanseringen når den skal på alle landets kinoer fra 2. september, sier han.

Treffer dypt

– Jeg tror den treffer på et dypt menneskelig plan, sier Ree. Han har laget en annerledes film om en annerledes gutt.

Norsk Filminstitutt har gitt til sammen 2,7 millioner kroner til prosjektet, som har et totalt budsjett på åtte millioner kroner.

VG har med seg Sigurd Mikal Karoliussen og Moskus Film som produsent, samt Nordisk Film på laget som distributør.

Ja, det er blitt et stort prosjekt.

Liten begynnelse

Men det begynte i det små. Det begynte før Magnus vant VM for første gang, 22 år gammel, i India.

– Da vi nærmet oss VM og det ble klart at Magnus Carlsen skulle være med, sa Martin Jøndahl i VG at vi burde gjøre noe på Magnus. Det var hans idé at vi skulle sette i gang med livestudio og gjøre sjakk til noe stort. Det lyktes vi jo med, minnes Benjamin Ree.

– Og så var en del av pakken å lage en liten sak om Magnus. Mange hadde prøvd å lage film på ham, vi håpte at vi kunne lage en reportasje, fortsetter han.

Responsen fra Magnus-teamet var umiddelbart ikke den største. VG kunne prøve, og kanskje få til en kort reportasje.

Fant tonen

Så begynte Benjamin å filme. Og filmskaperen fant tonen som gjorde at det ble til mer enn en kort reportasje.

– Jeg tror Magnus er vant til å ha et stort TV-team rundt seg, med flere fotografer, produsenter, journalister, researcher, og så videre. Mange folk når man helst trenger ro og forberedelser.

– Og så kom jeg – en på samme alder, en ufarlig type, som kom alene med ett kamera. Da ble det ikke så «farlig» for ham, at vi var til stede og ble med ham.

Så potensialet til en kinofilm

Benjamin Ree (26) er utdannet journalist, og har jobbet mye med film og dokumentarer.

Han har flere priser på samvittigheten, og samtidig erfaring fra både BBC og Reuters.

I sum mye erfaring som var nyttig å ha med seg da han for tre år siden skjønte at dette skulle bli noe mer enn en liten reportasje.

– Det ble en liten film før VM, og så lagde vi en reportasje som ble sett av 800.000 på VGTV.

– Og så skjønte dere at det kunne bli mer?

– Jeg tenkte ganske raskt at med den tilgangen vi hadde fått og det materialet vi også fikk, så hadde dette potensialet til en kinofilm.

– Og da vi signerte kontrakten, fikk pengestøtte og koblet på produsent, var det bare å kjøre på!

I tre år har Benjamin og resten av produksjonen jobbet med filmen. Over 500 timer med opptak gjorde de fram mot VM. I potten lå også timesvis med private opptak. For å fortelle det som er filmens historie: Hvordan den 13 år gamle gutten 10 år senere ble verdensmester.

– Det er det som er historien her, det er det som er storyen vår. Men det er også en epilog som forteller om det som har skjedd etterpå.

Benjamin og kameraet ble med på både hverdag og fest, og bak scener vi ikke har sett før:

– Som da han vant VM. Du tenker at han setter seg ned for å grine av glede. Magnus satt og furta litt fordi han ikke hadde vunnet det siste partiet – han vant VM sammenlagt, men det siste partiet ble «bare» remis.

«Handler om det å være annerledes»

Ja, Magnus er annerledes. Derfor er det også blitt en film om å være annerledes. Både takket være at Benjamin kom tettere på Magnus enn andre har gjort, men også fordi prosjektet har fått tilgang til timesvis med opptak fra Magnus sin oppvekst.

Som også handler om hvordan det var å vokse opp som den annerledes, litt spesielle, og veldig intelligente sjakkspilleren.

– Det at han er filmet så mye, gjør at vi kan fortelle hele historien. Dette er ikke lengre siden enn at «alle» kunne filme. Og mens mange dokumentarfilmer er mye «talking heads», forteller vi her historien mens den skjer, vi er med på de avgjørende øyeblikkene.

– Er det en sår film?

– Jeg tror den treffer på et dypt menneskelig plan. Du er nødt til å bli kjent med mennesket Magnus Carlsen for å forstå historien, og hvordan det er vanskelig å ikke være som alle andre.

– Ja, hvordan var det å være så tett på Magnus? Hvordan er han?

– Jeg vil si at han er både helt vanlig, og uvanlig. Han er en helt vanlig ungdom som kobler av med venner, ser på fotball og spiser take-away-mat. Men når han er i sjakkmodus, da er han helt i sitt eget hode.

Håper den treffer alle – sjakknerd eller ei

Benjamin forteller videre at han og produksjonen har fått frie tøyler. Ja; Magnus selv har visstnok ikke sett filmen ennå.

– Og han har vært veldig ærlig. Vi har fått tilgang i avgjørende situasjoner. Det er nok også det vi må komme med, for at folk skal betale opp mot 120 kroner for å se en dokumentar på kino, mener regissøren.

– Er det blitt en nerdete sjakkfilm?

– Nei, jeg håper ikke det. Min store fordel er at jeg ikke har noen ekstrem interesse for sjakk, annet enn at det er interessant. Dette er ikke en sjakkfilm, men en historie om å være annerledes. Du trenger ikke vite noen ting om sjakk for å se filmen.

– Samtidig håper vi at sjakkfans også vil like den. Og gjennom et helt år i klippen har vi sørget for å bruke eksperter sånn at det forhåpentligvis ikke er noen sjakkfeil i den!

Produksjonen har altså gått gjennom ett år i klippen for å lage kinofilm av flere hundre timers materiale. Det er spilt inn musikk med fullt orkester. Alt for å gjøre det ordentlig, og noe som er verdt kinolerretet.

Dog i «bare» 76 minutter.

– 99 prosent av alle dokumentarene jeg ser, er for lange. Mitt store mål er at du skal ha fått en stor opplevelse av å se filmen, og ikke kjede deg ett sekund når du ser den.

– Vi er i dokumentarenes gullalder

Etter Tribeca, vises den også på festvaler i Moskva og München i slutten av juni. Så er det altså Haugesund 22. august og norgespremiere 2. september.

– Det handler om at vi skal gå et festivalløp, og så kjøre den på kino opp mot VM. Det er også greit å komme etter alle blockbusterne som har premiere på sommeren, sier Benjamin Ree.

Håpet er selvsagt at filmen også skal bli en økonomisk suksess.

Etter å ha laget mest korte dokumentarer tidligere og nå er litt tilbake til det i hverdagen, beskriver han de siste årene som å gå fra sprint til maraton.

Nå er han ferdig med dette langløpet. Hva blir det neste?

– Vi får se. Vi er i hvert fall i dokumentarenes gullalder. Det er så mye som blir filmet i dag, og det som før ble dokumentert med snakking, kan vi i dag faktisk vise. Og så ser vi på Netflix, VGTV, NRK og alle steder at dokumentarer er mer og mer populært.

– Kan det bli flere like store prosjekter?

– Først tror jeg VG må få vurdere hvordan denne filmen ender. Men jeg er ganske sikker på at den ender med et stort pluss, sier Benjamin Ree.

– Og jeg er sikker på at det er mange historier fra Norden som har et internasjonalt potensial!

Publisert i samarbeid med Medier24.com.

MEDIER24.com Benjamin Ree og Magnus Carlsen under innspillingen av dokumentarfilmen Magnus. Foto: Moskus Film
Benjamin Ree og Magnus Carlsen under innspillingen av dokumentarfilmen Magnus. Foto: Moskus Film Tidlig med store ambisjoner: Magnus Carlsen. Foto: Moskus Film
Tidlig med store ambisjoner: Magnus Carlsen. Foto: Moskus Film Magnus-kinoplakat.
Relaterte sakerKino
Kommentarer:
Klikk for å legge til en kommentar
FILMLANSERING
13. juni 2016
admin kinomagasinet

Relaterte sakerKino

Siste saker fra FILMLANSERING

Veldig fornøyd med at 50 kinoer har booket film «som kan berge liv»

John Berge10. januar 2023
Les mer

Endelig er det duket for Avatar-bonanza

John Berge13. desember 2022
Les mer

«Vi håper at det å fortelle disse historiene på det store kinolerretet bidrar til at Alf Prøysen blir aktuell for nye generasjoner eventyrlystne barn.»

John Berge5. desember 2022
Les mer

Tommys voldsnatt

Iver Neset1. desember 2022
Les mer

Varsler tidenes mest omfattende opplegg for skolekino-visninger

John Berge28. november 2022
Les mer

Dette sier anmelderne om Vikingulven

John Berge18. november 2022
Les mer
KM

KINOMAGASINET.no er et produkt fra JB Forlag, Halfdan Kjerulfs vei 6A, 1410 KOLBOTN.

Redaktør: John Berge • Tlf. 975 99 007

I redaksjonen: Anne Helen Houg, Christian Høkaas, Iver Neset, Joachim Eikeri, Katrine Wang Svendsen,Matias Kjølstad, Magnus Meling.

http://loans-cash.net

Design: Per Mork • Tlf. 411 43 640

Alt innhold er copyrightbeskyttet og kan ikke gjengis uten tillatelse.

Siste nyheter

  • Anmeldelse: The Fabelmans
    ANMELDELSE3. februar 2023
  • LA ELVA LEVE – fakta eller fiksjon?
    REGISSØRINTERVJU3. februar 2023
  • Skuffende, svak og lite fengende thriller: Knock at the Cabin
    ANMELDELSE1. februar 2023
  • Anmeldelse: Munch
    ANMELDELSE31. januar 2023

Aktuelle tema på Kinomagasinet

Forsiden Kino Anmeldelse Video Teknologi VOD DVD Blu-ray trailer drama film Kinobransjen action Disney Magasinet Digitalt abonnement Marvel skrekk Fremhevet Netflix thriller Star Wars spenning superhelt komedie Skrekkfilm Festival animasjon eventyr krim

© 2013-2023 JB Forlag. KINOMAGASINET.no startet 26. april 2013. Det trykte magasinet startet opp i august 2012, under navnet HIGH-DEF og skiftet navn til KINOMAGASINET i januar 2014.

Scroll for more
Tap

Sidebanner 1

  • Populært

  • Siste

  • Kommentarer

  • Stevens Spielbergs fabel
    31. januar 2023
  • KINOMAGASINET 8•2022
    MAGASINET5. januar 2023
  • De lystige skurkene i Sherwood-skogen
    FILMHISTORIKK16. januar 2023
  • Anmeldelse: Munch
    ANMELDELSE31. januar 2023
  • Anmeldelse: The Fabelmans
    ANMELDELSE3. februar 2023
  • LA ELVA LEVE – fakta eller fiksjon?
    REGISSØRINTERVJU3. februar 2023
  • Skuffende, svak og lite fengende thriller: Knock at the Cabin
    ANMELDELSE1. februar 2023
  • Anmeldelse: Munch
    ANMELDELSE31. januar 2023
  • Skeie gir gass, ansetter flere og har fått ny salgssjef. – Scenemagasinet says:

    […] Skeie med Nordisk Film-kontrakt […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Norsk billettsystemselskap med nye vyer […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Flere forbedringer fra DX […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Filmprogrammering på nett fra DX […]

Sidebanner 2

Sidebanner 3

Sidebanner 4

Sidebanner 5

Sidebanner 6

Sidebanner 8

Sidebanner 10

Sidebanner 11

Sidebanner 12

Sidebanner 13

Sidebanner 14

Sidebanner 15

Det herlige 70-tallet!
Fast-franchisen mot alle konvensjoner