
Det er fortsatt håp for 3D-formatet på kino også de neste ti årene.
Det er fort gjort å glemme at den digitale konverteringen av kinoindustrien ble sparket i gang av 3D, spesifikt filmen Avatar.
3D formatet tilbø en inntektskilde som ikke eksisterte noe annet sted.
Et tiår senere er 3D det dominerende formatet og 87.000 av verdens 163.000 kinoskjermer kan nå tilby 3D.
Nesten 40.000 av disse skjermene er i Kina – en ivrig forbruker av 3D, som med rette kan kalles 3D-ens hjemland.

Cara Delevingne satte seg ned og så på traileren for Valerian and the City of a Thousand Planets i 3D under CinemaCon 2017. Foto: Getty Images for CinemaCon
Den totale inntekten fra 3D-kinoer er ikke like dominerende som antallet lerreter kontra lerreter uten 3D, hvor 3D bare sørger for rundt 20 % av de totale inntektene.
Trenden nå om dagen er at studioer konverterer vanlige filmer til 3D, spesifikt for det kinesiske markedet, uten nødvendigvis å utgi dette i andre land.*
Kvaliteten på 3D-filmer er ofte nøkkelproblemet fordi visse filmer konverteres for sent og for raskt, og at dette ikke rettferdiggjør den dyrere billettprisen.
Et annet historisk problem er lysstyrken. Noen kinoer viser 3D-filmer med lysstyrke 2 (2D standarden er styrke 14) og dette har gjort forbrukerne skeptiske.
Bruken av lasere som lyskilde for prosjektorer (både RGB og laser fosfor) vil gjøre sitt for det problematiske lysstyrkeproblemet som 3D sliter med, men så blir det opp til produsenter og distributører å stille med innhold med høy kvalitet.

David Hancock, leder av Film og kinoavdelingen hos IHS Screen Digest. Foto: IHS Screen Digest.
Oversikten over titler som skal slippes på 3D er fortsatt lang og studioene holder trofast fast ved teknologien, selv om wow-effekten har avtatt noe.
Jeg tror det er på tide å snakke om en potensiell fornying av 3D på kino.
3D har ikke fungert i TV-markedet og det finnes flere teknologier i kinomarkedet som kan tilby en oppslukende opplevelse uten 3D (HDR, 4D, seter med bevegelse), multiskjerm-formatet, Atmos-lyd, VR). Men faktumet er at 3D allerede er tilgjengelig på kinoer og vi vet godt at 3D kan levere fantastiske opplevelser, når det gjøres skikkelig.
Å se Avatar, Gravity eller Life of Pi i 3D gjorde definitivt filmene enda bedre og forbedret opplevelsen for forbrukerne.
Det kommende tiåret vil by på årlige Star Wars– og Avatar-filmer og dette bør brukes som lanseringsplattform for fornying av 3D.
Visse filmer har vist at 3D kan forbedre og berike filmopplevelsen, men kun når det gjøres skikkelig. Det er en risiko for at formatet dør en sakte død fordi det ikke brukes nok, i stedet for å bli brukt skikkelig i de riktige filmene.
Jeg vil heller se en opprettholdbar 3D-bransje som utgir færre titler som heller sees på som milepæler på verdensbasis heller enn et høyt antall konverterte 2D-filmer som hverken fanger oppmerksomheten eller lommebøkene til publikum.
LED-skjermer gjør seg gjeldende som et alternativ til lerret i kinosalen
Publisert på KINOMAGASINET i samarbeid med IHS Technology. (Tidligere Screen Digest).
Oversatt av David Gusfre.
Facebook
RSS