
John Martin Jacobsen er en norsk filmprodusent. Han er leder i produksjonsselskapet Filmkameratene har vært produsent for mer enn tretti norske filmer. Jacobsen har mottatt flere utmerkelser for sitt arbeid.
Fødselsdato: 27. desember 1944 (alder 73 år pr. sommeren 2018), Oslo
BARCELONA: Norges mest suksessrike filmprodusent, John M. Jacobsen, fikk sjansen til å fortelle om sine erfaringer under den første panelsamtalen under CineEurope 2018. – Uten offentlige penger ville det ikke vært norske filmer, sa han.
Temaet var «europeiske filmer», hvis markedsandel generelt i Europa (med noen unntak, f.eks. Frankrike, og Norge, for å nevne noen land) – er lav.
Kan f.eks. en «europeisk film» lykkes i andre land? Det tror Jacobsen.
Faktisk lager han nå Børning 3 med sikte på det tyske markedet:
– For fem år siden gjorde vi noe ingen trodde var mulig. Vi laget Norges første bilfilm, som ble en stor suksess, så laget vi en oppfølger, en enda større. Nå skal vi forsøke noe ingen har gjort før, vi skal la bilene kjøre fra Norge til Tyskland. Kan vi lage en norsk film som også blir en suksess også i Tyskland? Det er vårt mål, fortalte Jacobsen.
Det blir en tredje runde med svidd gummi og mer Knutsen & Ludvigsen
Jacobsen fortalte også om bakgrunnen sin, da han som femtenåring fikk jobb på en kino, og som 17-åring sluttet på skolen for å jobbe for Universal Pictures’ norgeskontor.
Han debuterte som filmprodusent med Prima Veras saga om Olav den hellige (1983). Siden har han holdt på, og er kjent for suksesser som Veiviseren (Ofelaš) (1987), Håkon Håkonsen (1990), Izzat (2005), Max Manus (2008), Trolljegeren (2010), Børning (2014), m.v.

Fra venstre: Isabel Davis, Head of International, British Film Institute, John M. Jacobsen, Producer and CEO, Filmkameratene AS, Anna Marsh, Executive Vice President Global Distribution, StudioCanal og Asger Flygare Bech-Thomsen, CEO, Nordisk Film Cinemas. Foto: Rolf Hammerås, KINOMAGASINET.no ©
Nordmannen ble bedt om å beskrive hva en europeisk film er. Han svarte:
– Europeisk innhold er ikke en amerikansk film filmet i Europa finansiert av europeiske penger. En europeisk film reflekterer europeisk kultur, språk og bakgrunn.

John M. Jacobsen i Filmkameratene. Foto: John Berge
– Hvordan definerer du en filmsuksess, ville moderator David Hancock fra IHS vite.
Jacobsen svarte:
– Jeg er enkel av meg. Jeg liker å sette publikum først. Vi må passe på de først. Når vi har sikret en solid base av entusiasme for lokale filmer, så kan vi også lage de små. Har vi ikke det store publikummet, vil vi over tid miste politisk støtte. Hvorfor skal de støtte noe ingen er interessert i. Norge er et interessant eksempel. Den våte drømmen da jeg startet var å få ti prosent markedsandel. De første ti årene klarte vi aldri det. I år har vi sjansen til 30 prosent markedsandel. Dette er fordi det norske støttesystemet til en viss grad er rettet mot filmer med potensiale til å nå stort publikum. Det viser at det er mulig. Etter min mening kan kommersiell suksess også gi liv til artistisk suksess. Kommersielle suksesser er ikke nødvendigvis enkle filmer.
Her er skipsingeniøren som skal lede Nordisk Film Kino videre
Facebook
RSS